Marina Abramović, Marina Abramović stvara gala ekstravaganciju, Gradski Magazin

Marina Abramović stvara gala ekstravaganciju

Kulturni vodič: Marina Abramović stvara gala ekstravaganciju nemajući nameru da uspori

Marina Abramović je tokom 2010 godine održala tromesečni performans u muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MOMA), pod nazivom ’The Artist Is Present’, pretvorivši svoje performanse u mejnstrim. Za pet godina Marina Abramović je postigla mnoštvo kolaboracija, nekada dajući utisak da je ona uvek prisutna. Nakon performansa u MOMA ne samo da je u 2012-toj godini nastao film koji govori o tome, već je otvoren i Institut Marine Abramović, koji je posvećen dostizanju takozvane Marinine metode, koji je pohadjala čak i Lady Gaga.

Marina je danas svtrstana u 100 najmoćnijih ljudi sveta, a proglašena je svetskim umetnikom broj 1. Prošle godine, Marina je priredila performans pod nazivom 512 Sati u Londonskoj Serpentine Galeriji. Prošle subote priredila je nezaboravno iskustvo za žitelje i posetioce Los Andjelesa kad je održala dobrotvorni Gala performans u hangaru svog aviona, na aerodromu Santa Monica. Johnny Depp, Amber Heard, Usher, Camilla Belle su samo neki od gostiju koji su se pojavili na ovom dogadjaju.Tema večeri je bila Raj i šta raj predstavlja njoj. Ona se pita da li se svetlost i tama susreću. Medjutim Marina u jednom intervuju je napomenula da je nije zadovoljna kako stoje stvari u svetu umetnosti. Ona kaže da su tu mnogobrojna pravila, kojih se ona ne pridržava i svatra da treba biti dosledan sebi.

Marina je umetnik koji je slavu dostigao u poznim godinama, a tokom 40 godina stvaranja bila je dosledna sebi i verovala je postoji svrha njegog stvaralaštva iako su je mnogi ismevali.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!, Gradski Magazin

Osnažena žena-jača porodica u Blacu!

Nakon kratke letnje pauze, u Kulturnom centru Blace biće održana prva u novom ciklusu edukativnih …

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!, Gradski Magazin

Održan Bentbaša Cliff Diving u Sarajevu!

5. avgusta u Sarajevu održano je deveto izdanje sportsko-turističkog događaja “Bentbaša Cliff Diving” koji je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin