MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!, Gradski Magazin

MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!

Nakon aktivnog višemesečnog zalaganja ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i njenog tima, poslanici u Skupštini Srbije juče su jednoglasno potvrdili Peti amadman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač – „Kigali amandman“, kojim države potpisnice preuzimaju obavezu da uspostave kontrolu potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.


Ministarstvo za zaštitu životne sredine uložilo je maksimalne napore da bi Srbija usvojila takozvani “Kigali amandman” što je na kraju jednoglasno prihvaćeno i od strane poslanika Skupšrine Srbije. Sporazum bi u narednim danima trebalo da ratifikuju i Sjedinjene Američke Države za šta se lično zalaže predsednik najmoćnije države na svetu Džozef Bajden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je Montrealski protokol jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, a „Kigali amandman“ do sada su ratifikovale 124 države potpisnice.

MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!, Gradski Magazin

– Usvajanjem “Kigali amandmana” Srbija je preuzela obavezu da postepeno smanjuje potrošnju fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte do određenog nivoa i po određenoj dinamici. Ratifikacija takođe otvara mogućnost da Srbija aplicira za  finansijsku i tehničku podršku Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što mnogo znači u procesu pridruživanja EU – rekla je Vujović.

Ratifikacijom amandmana preuzima se i obaveza dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu i Sekretarijatu za Multilateralni fond.

– Fluorovani gasovi ne oštećuju ozonski omotač, ali utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene, najvažnije globalne probleme koji su i pred našim vratima. Imajući u vidu da su posledice koje danas osećamo rezultat ponašanja od pre 50 i više godina, mi ćemo danas raditi više nego ikad, za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

PRESSSERBIA.COM

O Dalibor

Proveri takođe

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!, Gradski Magazin

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!

Brojne organizacije sa platnog spiska Rokfeler fondacije, ne štede ni novac ni ljudstvo, a sve …

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest, Gradski Magazin

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin