Najnovije Vesti
MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!, Gradski Magazin

MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!

Nakon aktivnog višemesečnog zalaganja ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i njenog tima, poslanici u Skupštini Srbije juče su jednoglasno potvrdili Peti amadman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač – „Kigali amandman“, kojim države potpisnice preuzimaju obavezu da uspostave kontrolu potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.


Ministarstvo za zaštitu životne sredine uložilo je maksimalne napore da bi Srbija usvojila takozvani “Kigali amandman” što je na kraju jednoglasno prihvaćeno i od strane poslanika Skupšrine Srbije. Sporazum bi u narednim danima trebalo da ratifikuju i Sjedinjene Američke Države za šta se lično zalaže predsednik najmoćnije države na svetu Džozef Bajden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je Montrealski protokol jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, a „Kigali amandman“ do sada su ratifikovale 124 države potpisnice.

MINISTARKA VUJOVIĆ IZDEJSTVOVALA USVAJANJE “KIGALI AMANDMANA”: SRBIJA JE POTPISNICSA NAJUSPEŠNIJEG MEĐUNARODNOG SPORAZUMA!, Gradski Magazin

– Usvajanjem “Kigali amandmana” Srbija je preuzela obavezu da postepeno smanjuje potrošnju fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte do određenog nivoa i po određenoj dinamici. Ratifikacija takođe otvara mogućnost da Srbija aplicira za  finansijsku i tehničku podršku Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što mnogo znači u procesu pridruživanja EU – rekla je Vujović.

Ratifikacijom amandmana preuzima se i obaveza dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu i Sekretarijatu za Multilateralni fond.

– Fluorovani gasovi ne oštećuju ozonski omotač, ali utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene, najvažnije globalne probleme koji su i pred našim vratima. Imajući u vidu da su posledice koje danas osećamo rezultat ponašanja od pre 50 i više godina, mi ćemo danas raditi više nego ikad, za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

PRESSSERBIA.COM

O Dalibor

Proveri takođe

Željni ste adrenalina? Rafting Drinom i Tarom napuniće vam baterije do maksimuma!, Gradski Magazin

Željni ste adrenalina? Rafting Drinom i Tarom napuniće vam baterije do maksimuma!

Ako ste neko ko je željan adrenalinske avanture i izlaska iz zone komfora, onda je …

„ANASTASIJA BEBA STAJIĆ“ – ANĐELI NIKADA NE ODLAZE…, Gradski Magazin

„ANASTASIJA BEBA STAJIĆ“ – ANĐELI NIKADA NE ODLAZE…

Na terenima Teniske akademije „Janko Tipsarević“ od 18-21. septembra 2021. godine biće održan šesti po …

Leave a Reply

Your email address will not be published.