RADIOFAR, MODERNIZUJE SE RADIOFAR: U naselju pored aerodroma gradiće se škola, vrtić, sportski kompleks…, Gradski Magazin
Foto: Youtube Printscreen/RTV Mag

MODERNIZUJE SE RADIOFAR: U naselju pored aerodroma gradiće se škola, vrtić, sportski kompleks…

Radiofar, naselje u okviru opštine Surčin nadomak aerodroma “Nikola Tesla”, koje je ime dobilo po uređaju za navođenje aviona, nalazi se na radaru urbanista.

Plan detaljne regulacije za ovu sve privlačniju lokaciju trenutno je na javnom uvidu, a on predviđa pravu transformaciju ovog dela prestonice.

Prema planu koji je izradio Urbanistički zavod, a po nalogu Gradske direkcije za izgradnju, Radiofar bi u budućnosti mogao da dobije osnovnu školu i dom zdravlja, čak četiri vrtića, socijalnu ustanovu, dom kulture, a moguć je i moderan sportski kompleks.

Iako trenutno u naselju živi oko 700 stanovnika, predviđeno je da se u narednim godinama broj ljudi poveća na čak 12.500, za koje će biti izgrađeno 4.180 stanova.

Ambiciozan projekat urbanizacije naselja planira i sanaciju neplanski formiranih blokova u postojećoj zoni sa 115 stanova, dok je gradnja mešovitih centara predviđena uz ulice Svetog Save, Federika Felinija, Nemanjinu i Vasilija Ostroškog.

– Planom detaljne regulacije, žitelji naselja Radiofar, koje je ranije bilo “vikend naselje”, nastalo pre tri decenije, moći će da legalizuju svoje objekte, ali i brzo dobiju dozvole za izgradnju novih – ističe predsednik opštine Stevan Šuša.

– Takođe, izgradnja fabrike vakcina, koja se nalazi prekoputa ovog naselja, omogućiće stanovnicima da se priključe na vodovodnu mrežu. Blizina aerodroma i auto-puta garantuje da će se ovaj deo Surčina u narednoj deceniji potpuno urediti, a cene kvadrata zemljišta sigurno skočiti.

Ukupne površine javne namene biće 35.456 metara, sa pijačnim trgom za oko 350 tezgi. PDR Radiofara predvideo je i gradnju sekundarnih saobraćajnica, terminusa javnog gradskog prevoza, kao i jednosmernih i dvosmernih biciklističkih staza. Takođe, s obzirom da naselje nema gradske instalacije za vodovod i kanalizaciju, kao ni gasovodnu mrežu, u planu je gradnja sekundarne vodovodne mreže koja će biti priključena na planirani vodovod.

ČETIRI VRTIĆA I OSMOLETKA

Za 920 mališana planirana je gradnja četiri vrtića, dok je za 1.246 dece školskog uzrasta u planu izgradnja jedne osmoletke. Sportski kompleks planiran je na površini od oko 8.391 metar kvadratni, gde bi se nalazila sportska sala, tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet i tenis, kao i baloni.

Izvor: Gradski Magazin/Novosti

O Marija S.

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera, Gradski Magazin

Upotreba crnih detalja u modernom dizajnu enterijera

Prilikom uređenja enterijera čak i najsitniji elementi imaju moć da preobraze prostor i unesu željenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin