Modne istorijske priče iz srca grada, Modne istorijske priče iz srca grada, Gradski Magazin

Modne istorijske priče iz srca grada

 Malo ko danas zna, kada prolazi ulicom Kneza Mihaila u Beogradu, da su neke od zgrada kolevke mode u prestonici. Ako bi se vratili u vremeplov domaće modne istorije, počeli bi od samog centra i prvih krojačkih radnji, koje su preteča današnje razvijene industrijske grane.

Prva modna robna kuća Prva modna robna kuća otvorena je u blizini ulice Kneza Mihaila. Kada bi ulica Kralja Petra progovorila, mogla bi da ispriča kompletnu istoriju Beograda, jer se upravo u toj ulici nalazila prva krojačka radnja evropskih odela, a na adresi Kralja Petra 16, otvorena je i prva robna kuća u Beogradu 1907. godine, koja se tada zvala Robni magazin.

Modne istorijske priče iz srca grada, Modne istorijske priče iz srca grada, Gradski Magazin
Modne istorijske priče iz srca grada 3

Pariska moda u Knez Mihailovoj Sredinom 1920-ih godina, Beograd je bio poznat kao „mali Pariz“, jer je pratio trendove svetske prestonice mode, a na adresi Kneza Mihaila broj 35, danas zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti, nalazio se Salon za modu Ruže Koen, osnovan 1910. godine, gde ste mogli kupiti francuske parfeme, kvalitetne tkanine i toaletni pribor.

U ulici Kneza Mihaila je Korzo bio svojevrsna modna revija Od zgrade SANU do Palate Albanija protezao se Korzo, pojam izuzetno važan za društveni i modni život Beograda tog vremena.

Ovo je bilo glavno ulično šetalište, odnosno promenada, a obavezni modni etalj bile su ženske kape „habig“ ili „borsalino“.

Priče iz modne istorije Beograda u srcu grada Istražite centar Beograda iz modnog ugla uz interaktivnu aplikaciju i audio turu, koja će vas provesti kroz istorijski centar grada i upoznati sa mestima na kojima se razvijala beogradska moda.

Modna tura je poklon povodom 6. rođendana Rajićeva Shopping Centra, koja vas nakon ture časti najboljom kafom i najlepšim pogledom u srcu grada. Aplikacija BGD Fashion Tour dostupna je na Google Play i App store.

Fotka moze da se potpise sa Promo.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Young Lions Srbija okuplja mlade kreativce – Podržavamo mlade, afirmišemo Srbiju

Srbija i ove godine traži nove mlade zvezde komunikacijske industrije – počinju prijave za takmičenje Young …

, Položena vremenska kapsula u temelje budućeg RIVA shopping centra u Velikoj Plani, Gradski Magazin

Položena vremenska kapsula u temelje budućeg RIVA shopping centra u Velikoj Plani

„Gradnjom RIVA shopping centra na više od 6.000 m2 i uključivanjem firmi iz Velike Plane …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin