Sveti Sava, Multimedijalna izložba u Domu omladine Beograd, Gradski Magazin

Multimedijalna izložba u Domu omladine Beograd

Multimedijalna izložba u Domu omladine “Beograd Zapamćena budoćnost-Sveti Sava”

Povodom dana Svetog Save, Dom omladine Beograda 27. januara 2015. organizuje besplatan multimedijalni događaj koji treba pre svega školskoj deci, ali i odraslima, da otvori nov ugao gledanja na veliku istorijsku ličnost.

Na jednodnevnoj multimedijalnoj izložbi pod nazivom „Zapamćena budućnost“, čiji je autor đakon Nenad Ilić, školska deca imaće priliku da uz pomoć glumca-vodiča, muzike, video materijala projektovanih na platnu i LCD ekranima, velikih printova, maketa i korišćenja računara, sagledaju u delu Svetog Save i njegovih neposrednih nastavljača koren srpske umetnosti, nauke, duhovnosti.

Pored ove multimedijalne izložbe, Dom omladine Beograda, 27. januara od 17 časova u Velikoj sali, organizuje i besplatan muzički program. Nastupiće učenici Muzičke škole „Mokranjac“ – hor i Pevačka grupa sa odseka za Srpsko tradicionalno pevanje i sviranje.

Obilazak originalne multimedijalne izložbe u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće organizovan tokom čitavog dana, u grupama od 30-50 dece, a boravak svake grupe na izložbi trajaće okvirno oko 30 minuta. Prepodnevni termini su rezervisani za organizivane posete škola, dok su termini od 13, 14, 15 i 16 časova otvoreni za javnost.

Ovogodišnje obeležavanje Dana Svetog Save u Domu omladine Beograda inspirisan o je Manastirom Hilandarom, koji se uspešno obnavlja od posledica požara od pre desetak godina.

Osnivanje srpskog svetogorskog manastira Hilandara označava početak celokupne Savine prosvetiteljske delatnosti. Utoliko, jezikom generacije koja odrasta uz računare, Hilandar može da se posmatra i kao najvažniji „eksterni hard disk srpske kulture“. Ako se pažljivo zagledamo u hilandarske ikone i freske, ili se makar u osnovnim crtama upoznamo sa njegovom istorijom, naići ćemo na niz putokaza koji nam otkrivaju korene i pravce razvoja ne samo naše duhovnosti, već i školstva, književnosti, nauke, slikarstva i arhitekture, zakonodavstva, medicine, projekata socijalnog staranja.

Cela izložba inspirisana je ovim „informatičkim viđenjem“ Hilandara. Model Hilandara vodi nas ka računarima na kojima će deca na zanimljiv način moći da se upoznaju sa istorijskim zanimljivostima vezanim za period Svetog Save i njegovog oca Nemanje, audio i video zapisima sa Svete Gore, starim mapama i arheološkim ostacima, kao i sa ostalim zanimljivim materijalima koji se koriste u pripremama prvog igranog filma o Svetom Savi – OTAC.

Iz najznačajnijeg „srpskog eksternog hard diska“ u prostoru sale Amerikana Doma omladine Beograda izvučeni su i odštampani na velikim printovima kompjuterski „prozori“ sa detaljima ikona i fresaka i kratkim objašnjenjima koja pomažu da povežemo raniju istoriju nekih važnih oblasti ljudskog delovanja sa njihovim današnjim manifestacijama – sve to uz pomoć glumca –vodiča.

Projekcije na platnu i LCD ekranima, dočaraće atmosferu Hilandara, lepotu pravoslavnog bogosluženja i neponovljive crkvene arhitekture i umetnosti koja se posle uspostavljanja Hilandara razvijala kroz vekove, ostavivši nam remek dela kao što su Studenica, Sopoćani, Žiča, Mileševa, Dečani…

Posebnu atrakciju multimedijalne izložbe „Zapamćena budućnost“ predstavljaće nastup Vi-Džeja, koji će, koristeći brojne video materijale i savremenu muziku, demonstrirati deci kreativan i emotivan pristup našem nasleđu.

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin