Najnovije Vesti
mural, Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču, Gradski Magazin

Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču

Prošle nedelje na zidu Domu učenika patrijarh Pavle osvanuo je neverovatan mural visok čak tri metra, koji je oslikala grupa umetnika.

Na zidu pored murala ispisan je jedan od patrijarhovih najlepših citata: “Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Treba živeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo se on raduje.”

Vodeći se dirljivom pričom iz patrijarhovog života, direktor Doma učenika Saša Rokvić inicirao je oslikavanje murala.

Čast mi je što je Dom poneo ime patrijarha Pavla i što možemo da učimo decu koja borave u našoj ustanovi o njegovoj dobroti koju je širio i na koju danas možemo samo da se ugledamo. Mural, kao i citat koji je ispisan pored može da nam služi kao putokaz kroz život. Patrijarha mnogo volim, cenim i poštujem. Imao sam priliku da ga upoznam kada smo se nekada davno zajedno vozili trolejbusom od Crvenog krsta do Kalemegdana. Potom sam saznao za jednu divnu priču iz njegovog života. Patrijarh Pavle radio je kao vaspitač u domu učenika u Banji Koviljači. Tamo je umalo izgubio život kada je skočio u reku da spase dete koje se davilo. Ubrzo se razboleo od tuberkuloze i lekari su mislili da neće preživeti. Međutim, on je uspeo da ozdravi i tada je rešio da se zamonaši i život posveti Bogu – priča Rokvić.

mural, Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču, Gradski Magazin

Rokvić je uspeo ove godine da preimenuje naziv ove ustanove, koja se godinama  zvala Dom učenika srednje železničke škole, iako u njoj borave učenici iz 43 škole. Kako to više nije imalo nikakvog smisla, direktor je Patrijaršiji, Ministarstvu prosvete i Vladi podneo zahtev za promenu naziva Doma i od septembra ove godine on se zove Dom učenika patrijarh Pavle kako je odabrao kolektiv anketom koja je sprovedena među zaposlenima.

Mural, koji izaziva pravo divljenje uradilo je udruženje “Sve u slavu Božiju”, a najmlađi vaspitač iz doma Nemanja Ilić je dao predlog udruženju.

– Ćlanovi našeg udruženja su svi oni ljudi koji se bore za negu pravoslavlja, tradiciju i kulturu. Mi smo spremni da menjamo okruženje na bolje i činimo dobra dela i da na taj način inspirišemo mlade ljude da čine isto. Većina naših članova je sa Voždovca, tako da smo tamo već uradili  pet murala koji su nadam se inspiracija svim građanima da cene prave vrednosti – kaže Ilić.

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ZEOLIT, ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?, Gradski Magazin

ZEOLIT – LEKOVITI MINERAL ILI MIT?

U današnje vreme svet je preplavljen različitim preparatima, prvenstveno namenjenim prevenciji, od kojih se mnogima …

Uspon žena, Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu, Gradski Magazin

Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

Žena je nezaobilazna tema svih vremena, a njena uloga u društvenoj stvarnosti menja se sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.