Vuka, Muzej Vuka i Dositeja za najmlađe, Gradski Magazin

Muzej Vuka i Dositeja za najmlađe

Izvor: Tanjug

Najmlađi se u svom životu, od svih ličnosti iz kulture i obrazovanja, prvo susreću sa delom i radom Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, a mesto gde mogu najviše naučiti o njima, videti kako su živeli i šta su radili je svakako Muzej posvećen toj dvojici velikana


Muzej se nalazi u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. veka, verovatno za Beogradskog defterdara (turskog upravitelja riznice).  Zdanje je 2012. godine potpuno renovirano i sa novom stalnom postavkom prvi je muzej koji je kompletno završen i obnovljen i jedan je od retkih u kojem se može čuti rečenica “pripremamo poseban program za odrasle”. Vd direktora Muzeja Vuka i Dositeja Eliana Gavrilović rekla je Tanjugu da je sve u tom zdanju prilagođeno najlmađima pošto su njegovi stalni posetioci deca od predškolskog uzrasta pa sve do srednje škole.  “Planiramo da proširimo programe. Nameravamo da pozovemo škole da ovde održavaju dodatne literarne časove, pesničke večeri, a želja nam je i da se okrenemo odrasloj populaciji, pogotovo ka pripadnicima trećeg doba, koji bi ovde mogli kvalitetno da provode svoje vreme”, najavila je ona.  Ona podseća da u taj Muzej deca dolaze organizovano preko vrtića i škola, ali i individualno, nekada po preporukama nastavnika kako bi tu uradili referat ili seminarski rad, a česti posetioci su i srednjoškolci iz gimnazija i srednjih stručnih škola.

Gavrilović kaže da za decu imaju posebne programe i prostoriju koju su nazvali “Azbukaonica”, a u pitanju je posebna soba za dodatne muzejske edukativne programe. Ona objašnjava da najmlađe najviše interesuje Vukova soba sa njegovim ličnim predmetima. “Tinejdžeri se najviše osvrću na pisana izdanja Dositeja i Vuka, dok odrasla populacija uglavnom razgleda umetnička dela i slike. Tako da svako sebi ovde pronalazi neku zanimaciju”, ističe ona. Gavrilović kaže i da se dodatne informacije nalaze u audio i video formi, na računarima i tabletima što je privlačno mladima, posebno tinejdžerima.  Zgrada je pod zaštitom i na njoj nije moguće raditi veće građevinske intervencije, ali ona je napomenula da su prizemlje prilagodili i osobama sa invaliditetom.
Arhitektonski zgrada predstavlja klasičan primer kuće balkanskog stila – pravougaone osnove, sa erkerima u eksterijeru i orijentalnom podelom kuće i divanhanima u enterijeru. Kuća je u vreme gradnje bila veoma raskošna i jedna je od retkih spratnih kuća na Zejreku, kako se taj deo grada nazivao u tursko vreme. Dvorište kuće nekada je opasivao visoki zid, a danas je sačuvan samo njegov deo, kraj ulazne kapije.  Kuća je više puta menjala namenu i vlasnike a između 1809. i 1813. godine, u njoj je radila Velika škola koju je osnovao Dositej Obradović.
Ta škola predstavljala je prvu višu prosvetnu ustanovu u Srbiji, koja će se kasnije razviti u univerzitet. Značajni konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom zdanju obavljeni su 1948. godine i objektu je vraćen prvobitni izgled. Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti, zdanje muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.


O Gradski Magazin

Proveri takođe

, Značajne promene na čelu kompanije Nelt u Bosni i Hercegovini, Gradski Magazin

Značajne promene na čelu kompanije Nelt u Bosni i Hercegovini

Cerovina novi potpredsednik Grupe, Sikimić od 1. maja nova izvršna direktorka Nelt Grupa je u …

, Otvoren je novi salon Forma Ideale u poslovnom delu Sava Centra, Gradski Magazin

Otvoren je novi salon Forma Ideale u poslovnom delu Sava Centra

„Za svaki deo vašeg doma, u svakom delu Beograda“ Novi Forma Ideale salon, šesti po …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin