, NAGRAĐENE NAJBOLJE MLADE NAUČNICE U SRBIJI  Dodeljene Nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2022. godinu, Gradski Magazin

NAGRAĐENE NAJBOLJE MLADE NAUČNICE U SRBIJI Dodeljene Nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2022. godinu

, NAGRAĐENE NAJBOLJE MLADE NAUČNICE U SRBIJI  Dodeljene Nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2022. godinu, Gradski MagazinDr Jovana Despotović, Dr Tijana Milićević i Dr Alena Stupar su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Na svečanoj ceremoniji  održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanijim mladim naučnicama u dodeljene su stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjene su realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

„Jako mi je drago da je ova nagrada koja se dodeljuje od 2010. godine postala izuzetno važna i prestižna za naše naučnice i predstavlja veliko ohrabrenje i podršku za niihov dalji angažman u nauci. Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je, da za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom“, rekla je Dr Jelena Begović, Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Fokus istraživanja Jovane Despotović je molekularna biologija karcinoma, a sve u cilju pronalaska novih biomarkera koji bi mogli da identifikuju pacijente koji bi imali koristi od primene određene terapije ili da predvide ishod bolesti.

Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja (pesticida i ostalih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci) u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na procenu rizika po zdravlje ljudi i ispitivanje biodostupnosti i bioraspoloživosti ovih supstanci.

Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih “zelenih” rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

Program u Srbiji deo je čuvene međunarodne inicijative L’Oreal – UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oreal –  UNESCO For Women in Science) u sklopu koje se duže od dvadeset godina širom sveta pruža podrška izvanrednim naučnicama koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

 , NAGRAĐENE NAJBOLJE MLADE NAUČNICE U SRBIJI  Dodeljene Nacionalne stipendije “Za žene u nauci” za 2022. godinu, Gradski Magazin„Komisija za saradnju sa Uneskom Republike Srbije, u saradnji sa svojim diplomatskim predstavništvom u Parizu, snažno podržava i aktivno sudeluje u inicijativi kompanije L’Oreal Balkan: L’Oreal-UNESCO “Program za žene u nauci”, kojom unazad 12 godina tri mlade naučnice iz Srbije dobijaju priliku da se usavršavaju i pokažu svoje talente na prestižnim svetskim naučnim institucijama. Rodna ravnopravnost i nauka nalaze se visoko na agendi Uneska, čemu je posebno posvećena sadašnja generalna direktorka Uneska Odre Azule. Unesko, kao dosledna savest čovečanstva, čini svet vrednijim za život ovoj i budućim generacijama. Žene u nauci čine ga boljim.“ – istakao je prof. Dr Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom.

Do sada je više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta dobilo direktnu podršku u sklopu ove inicijative. Među njima su mlade žene koje su tek zakoračile u svet nauke, ali i naučnice koje su dobile zasluženo priznanje na vrhuncu svoje karijere. Pet dobitnica internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu. Čast nam je što su još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale deo ove zaista posebne globalne zajednice“ – rekla je Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove u kompaniji L’Oreal Balkan.

Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ dodeljene su po dvanaesti put. Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine i sprovodi se u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije L’Oréal Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija,  u iznosu većem od 20 miliona dinara.

Naredni, trinaesti ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ počinje 1. januara 2023. Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Sve informacije konkursu objavljuju se na zvaničnoj web stranici programa www.zeneunauci.co.rs .

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin