Najavljen 12. Beogradski festival igre, Gradski Magazin

Najavljen 12. Beogradski festival igre

Beogradski festival igre, u okviru svog dvanaestog izdanja – pod sloganom “Uhvati svetlost” od 23. marta do 9. aprila predstaviće publici atraktivan izbor naslova sa svetske umetničke scene.

Danas je u svečanoj sali Narodne skupštine Republike Srbije održana prva konferencija za štampu povodom 12. Beogradskog festivala igre koji zauzima jednu od najistaknutijih pozicija među evropskim manifestacijama umetničke igre. Festival su najavili: Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ivan Tasovac, Ministar kulture Republike Srbije, Majkl Devenport, Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Aja Jung, direktor Beogradskog festivala igre.

Treba opravdati poverenje publike, svih partnera, medija u zemlji i inostranstvu i igrača. Festival je posle dvanaest godina postojanja dostigao punu zrelost i da hoćemo biti manji i lošiji, to vise nije moguće. Očekuje nas fantastičan program. Ovaj Beogradski festival igre sa sloganom “Uhvati svetlost” donosi radost, entuzijazam i nova iskustva, koja su lepa, snažna, ali i čudna i drugačija. Sve predstave donose uživanje, ali i razmišljanje, jer svako uživanje uključuje i razmišljanje. Svetlost i nije svetlost, ako nemate spoznaju koliko mrak može biti dug i težak”, istakla je Aja Jung.

Festival za proleće najavljuje ukupno petnaest predstava u Beogradu, dve u Novom Sadu i po jednu u Pančevu i Vršcu.

Učesnici konferencije bili su i predstavnici zemalja koje će nam se tokom osamnaest dana, koliko će festival trajati, predstavljati kroz svoje vrhunske postavke: Denis Kif, Ambasador Velike Britanije, Josef Levi, Ambasador Izraela, Žan Danijel Ruh, Ambasador Švajcarske, Đuzepe Manco, Ambasador Italije, Nils Ragnar Kamsvag, Ambasador Norveške, Laurent Luis Stokvis, Ambasador Holandije, Leo Daes, Ambasador Belgije, Karl Hajnc Šmic, Ambasador Nemačke i Enrike Karmačo Garsija, direktor Instituta “Servantes”.

igre, Najavljen 12. Beogradski festival igre, Gradski Magazin
Beogradski festival igre se razvio zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Značajno je ulaganje u afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u gradovima Vojvodine podržava Pokrajinski sekreterijat za kulturu AP Vojvodine, gradovi Novi Sad, Vršac, Pančevo…Već tri godine, festival se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.
Glavni partner Beogradskog festival igre je Vip mobile koji je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u srpsku kulturu, dok zajednički kreiran slogan “Komunikacija u pokretu” najbolje oslikava snagu osmogodišnje saradnje.

Program:

23. mart – Srpsko narodno pozoriste, Novi Sad
25. mart, u 20h – Sava Centar; Svečano otvaranje Festivala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Centru Sava, predstavlja londonski Sadlers Vels, sa produkcijom „M¡longa“, čiju koreografiju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji.

igre, Najavljen 12. Beogradski festival igre, Gradski Magazin
Compagnie Kafig

26. mart, u 16h i 20h – Pozorište Atelje 212; Izraelska Kompanija Inbal Pinto, nastupa po drugi put na Beogradskom festivalu igre, i to sa svojom kultnom produkcijom “Ostriga”.

27. mart, u 20h –  Beogradsko dramsko pozorište; Ženevsku Kompaniju 7273 osnovali su koreografi Nikolas Kantijon i Lorens Jadi. Njihov stil je utemeljen na inspiraciji i istraživanjima hipnotišuće igre i muzike dalekog orjenta. „Tarab” je naziv predstave, odnosno ključni koncept arapske kulture, osećajnost nastala sinergijom muzike, poezije i duhovnosti.

28. mart, u 20h – Sava Centar
26. mart, 20h – Narodno pozorište, Vršac; Balet Visbaden dolazi po prvi put u Srbiju, sa programom koji potpisuju dva koreografa, i koji će svoju međunarodnu premijeru imati upravo na Beogradskom festivalu igre. Američki plesni stvaralac Ričard Sigal, se po prvi put predstavlja našoj publici sa komadom “Pesme” na muziku kultnih savremenih kompozitora elektronske muzike

29. mart, 20h – Pozorište na Terazijama
30. mart, 20h – Srpsko narodno pozorište, Novi Sad;  Osnovana pre 40 godina u cilju predstavljanja duhovite strane tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, trupa Balet Trokadero od Monte Karla najpre je nastupala u kasnim predstavama off Brodveja. Nakon kritika u Njujork Tajmsu, zahvaljujući spoju dobrog poznavanja repertoara, komičnih situacija na sceni, i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena. Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju “gvozdenog” ruskog stila.

31. mart, 20h – Beogradsko dramsko pozorište; U pejzažu pustoši i razaranja, tri lika se upuštaju u avanturu koja će im promeniti živote. Plesni komad čudnog naslova – “Memoari jedne buve”, je jedinstveni pas de trois postavljen na muziku Čajkovskog.

1. april, 20h – Pozorište na Terazijama; Kada se nakon nastupa na prethodnom festivalu rasuo nezaustavljiv aplauz nakon prvog nastupa sicilijanske trupe Zappala Danza u Beogradu, publika je poželala da vidi još nešto sa repertoara ove kompanije. Na zahtev svih onih koji su bili u sali ili ostali ispred zbog ogromnog interesovanja, koreograf Roberto Zappala se vraća sa jednim posve drugačijim ostvarenjem. “Antitela” su naučnički deo projekta Virus Juga, u stilu fotografskog negativa

2. i 3. april, 20h – Sava Centar (scena); Dolazak slavnog Kilijana u Beograd, bi bio dovoljan da se u svetu govori o jednom festivalu. Njegove koreografije smo gledali u izvođenju neponovljivog Holandskog plesnog teatra, trupe koju je godinama predvodio, dok njegovi novi komadi nastaju danas pod firmom Kilijanove produkcije. Imaćemo priliku da premijerno pogledamo jedan film, dva fantastična plesna komada, i na kraju – da uživamo u diskusiji sa Kilijanom.

4. april, 20h – Beogradsko dramsko pozorište; zero visibilty corp. je jedna od vodećih norveških plesnih kompanija, sa velikim uspehom predstavljena na međunarodnoj plesnoj sceni. Prvo igranje u Beogradu, ujedno je i prilika da upoznamo Inu Kristel Johansen, koreografkinju koja je već osvojila mnoge nagrade, ali i publiku prestižnog Foruma u Monaku. Trupa dolazi sa najnovijim komadom “Gost”, odmah nakon premijere u Oslu.

4. april, 20h –  Kulturni centar, Pančevo
5. april, 20h –  Beogradsko dramsko pozorište; Bivši igrač Akrama Kana, Slovak Anton Laki, odavno se bavi koreografijom, a nedavno je pokrenuo i svoju kompaniju u Briselu, sa kojom je za kratko vreme uspeo da se predstavi evropskoj publici i osvoji značajne nagrade. Čini se da je upravo predstava “Pazi na raskorak”, jedan od najtraženijih naslova poznatih festivala.

igre, Najavljen 12. Beogradski festival igre, Gradski Magazin
Sadler’s Wells

6. april, 20h – Pozorište na Terazijama; Poznati koreograf Murad Merzuki, stiže pred beogradsku publiku po prvi put, sa komadom koji govori o sličnosti umetničke igre i borilačkih veština. Predstava “Boks, Boks”, prikazuje sve aspekte borbe koji imaju svoj ekvivalent u koreografiji: ring i scena, udarac gonga i podizanje zavese, sudije i kritika orlovskih očiju…

7. i 8. april, 20h – Opera Madlenianum; Hofeš Šehter je jedan od najzanimljivijih britanskih umetnika, podjednako priznat kao koreograf i kao kompozitor. “Sunce” je njegov najnoviji komad, koji se bavi pojmom savršenstva, iz posebnog ugla.

9. april, 20h –  Sava Centar; Dvojica najtraženijih evropskih koreografa, Aleksander Ekman i Johan Inger, u saradnji sa tradicionalno kvalitetnom i inovativnom kompanijom kakva je Balet Bazel, svoje veče su nazvali „Potpuna igra“, i zaista ponudili publici potpuno uživanje.

Nevena Topličić

Andrea Matović

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Filmske poslastice za tekuću nedelju, Gradski Magazin

Filmske poslastice za tekuću nedelju

Svet kinematografije nas konstantno podseća na svoju beskrajnu kreativnost i sposobnost da nas transportuje u …

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja, Gradski Magazin

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja

NLB Komercijalna banka, članica najveće regionalne finansijske grupacije NLB Grupe, izabrana je kao prva od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin