najhladnije, Najhladnije mesto na planeti, Gradski Magazin

Najhladnije mesto na planeti

Zimski vodič: Saznajte koje je najhladnije naseljeno mesto na planeti!

Fotograf Ejmos Čapl došao je čak sa Novog Zelanda u Ojmjakon kako bi iz prve ruke stekao utisak kako je živeti u najhladnijem naseljenom mestu na planeti. U ovom mestu, sa oko 500 stanovnika, često se jede zamrznuto meso, automobile ne smeju da gase, a smrznutu zemlju moraju danima lomačom da zagrevaju kako bi mogli da pokopaju mrtve.

Kada je stigao u Ojmjakon temperatura je bila 31 stepen Celzijusa ispod nule, što nije „ništa strašno“ za ovo rusko mesto. Ejmos je prevalio više od 16.000 kilometara kako bi stigao u zabačeni istočni kutak Sibira. Zimi je toliko hladno da avioni ne mogu da slete, jer ne smeju dugo da se zadržavaju. Do sela je stigao kombijem iz Jakutska, udaljenog 921 kilometar. Temperatura često pada i do 40 ispod nule, a u ovom mestu je 1933. godine zabeležena najniža temperatura u jednom naseljenom mestu na planeti: 67,7 stepeni ispod nule! Koliko je hladno najbolje ilustruje nekoliko primera: većina ljudi koristi poljska kupatila, jer se cevi često lede. Automobili se drže u zagrejanim garažama, a ako moraju da stanu napolju ne smeju da ih gase. Više ih neće upaliti! Pošto tokom većeg dela godine usevi ne mogu da rastu, ishrana se najviše sastoji od mesa, najviše od irvasa i ribe. Zemlja je tokom zimskih meseci toliko tvrda da kopanje grobova nije moguće. U tom slučaju, pali se lomača na određenom mestu i ostavlja da gori nekoliko dana. Tek posle toga moguće je kopati.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

, Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu, Gradski Magazin

Stavite kockicu leda na ovaj deo tela i gledajte kako stres nestaje u trenu

Rešite se bolova, stresa i problema sa spavanjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda …

Pravopis, 100 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRAVOPISU KOJE SVI SRBI PRAVE: I najškolovanijim ljudima se dešavaju OVI Propusti!, Gradski Magazin

100 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U PRAVOPISU KOJE SVI SRBI PRAVE: I najškolovanijim ljudima se dešavaju OVI Propusti!

Obnovite znanje! U doba digitalnih tehnologija, posebno kod mlađih generacija, pravila pravopisa se sve više …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin