Najkontroverznija knjiga XX veka „O miševima i ljudima“, Gradski Magazin

Najkontroverznija knjiga XX veka „O miševima i ljudima“

Jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Džona Stajnbeka, naći će se u prodaji od srede, 8. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, kao i na www.delfi.rs i www.laguna.rs.

„O miševima i ljudima“ je dirljiva priča o prijateljstvu između dva muškarca u doba Velike depresije.

Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um sasvim malog deteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost.

Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Jer Džordž i Leni imaju plan: da postanu vlasnici komada zemlje i barake koju mogu nazvati svojom. Kad pronađu posao na ranču u dolini Salinas, ostvarenje njihovih snova čini se da je nadohvat ruke. Ali čak ni Džordž ne može sačuvati Lenija od provokacija koketne žene niti predvideti kobne posledice Lenijevog nepokolebljivog pokoravanja stvarima kojima ga je Džordž učio.

Džon Stajnbek (1902–1968) bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca. Književni uspeh postigao je romanom „Kvart Tortilja“ 1935, a potom su usledila čuvena dela: „O miševima i ljudima“, „Plodovi gneva“, „Zima našeg nezadovoljstva“, „Istočno od raja“… Napisao je ukupno 25 knjiga, uključujući 16 novela, 6 romana i nekoliko zbirki kratkih priča. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1962. Za dela „Plodovi gneva“ i „O miševima i ljudima“ dobio je i Pulicerovu nagradu.

  „Uzbudljiva priča koju ćete pročitati u dahu. Stajnbek je visprene pogodio u nerv.“ New York Times

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Gradski Magazin

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga

Proteklog vikenda, na Sajmu knjiga, održana je promocija autorskog dela Ivane Blečić „Sama među ljudima“ …

Bijelo dugme, Fantastična konferencija održana u “Tri šešira”: Bijelo dugme na dočeku Nove godine u Herceg Novom!, Gradski Magazin

Fantastična konferencija održana u “Tri šešira”: Bijelo dugme na dočeku Nove godine u Herceg Novom!

U restoranu “Tri šešira” u Skadarliji održana je konferencija za medije povodom dočeka Nove godine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin