Najnovije Vesti
najstarija, Nema pravila: Najstarija žena na svetu voli meso, jaja, ali ne i povrće, Gradski Magazin
FILE - In this Friday, June 26, 2015 photo, Emma Morano, 116, sits in her apartment in Verbania, Italy. At 116 years of age, Emma is now the oldest person in the world and is believed to be the last surviving person in the world who was born in the 1800s, coming into the world on Nov. 29, 1899. That’s just 4 and a half months after Susannah Mushatt Jones, who died Thursday in New York at the age of 116. (AP Photo/Antonio Calanni, File)

Nema pravila: Najstarija žena na svetu voli meso, jaja, ali ne i povrće

Najstarija žena na svetu Ema Morano voli meso, jaja, ali ne i povrće

Posle smrti 122-godišnjeg Francuza Žana Kalmana, Ema Morano je ove nedelje, sa 116 godina, postala nastarija na svetu.

 najstarija, Nema pravila: Najstarija žena na svetu voli meso, jaja, ali ne i povrće, Gradski Magazin

Ta Italijanka, rodjena novembra 1899, poslednja je osoba za koju se zna da se rodila u 19. veku, jer je u četvrtak umrla i Suzana Mušat Džouns, rodjena 6. jula 1899. u Alabami, na jugu SAD. Sa 20 godina volela je da igra i peva, a sada se nada da tako doživi i 2020. godinu, mada već teško hoda. Um joj je svež i sasvim je moguće da u tome uspe.

Ema Morano dvaput odrema preko dana, a novinara AFP je u subotu dočekala na ulazu u mali stan u Verbaniji, gradu u severnoj Italiji, na jezeru Madjore. Već nekoliko minuta kasnije, bila je spremna za fotografisanje, nasmejana, sedeći uspravno na ivici kreveta. Jastuk sa svojim imenom izvezla je prošle godine, za svoj 116. rodjendan, i drži ga na krilu, spremna da pozira.

“Ja sam vrlo dobro, a kako ste vi?”, upitala je reportera AFP tihim, ali čvrstim glasom. Njen lekar je potvrdio italijanskoj štampi da joj je zdravlje dobro, i da u borbu za titulu ide kao da je to za “kup mladosti”.

Najstarije od osmoro dece, Ema Morana je rodjena 29. novembra 1899. Nadživela je svu braću i sestre, od kojih je poslednji umro pre pet godina sa 102 godine. Njene dve nećake i jedna Kolumbijka negovateljica pomažu joj svakodnevno. Ona vrlo teško hoda, vid joj je loš, te ne gleda televiziju, a nije izašla iz stana 25 godina, prema pisanju italijanske štampe koja se poziva na njenu porodicu.

Obično je svake nedelje poseti lekar, dr Karlo Bava koji joj je preneo vest da je “veteranka čovečanstva”. Lekar je skrenuo pažnju naučnog sveta otkrivajući pomalo čudnu ishranu stogodišnjakinje. Za razliku od svih dijetetskih saveta, Ema Morano izbegava povrće, a voli meso, uključujući i sirovo, i svakodnevno pojede bar jedno živo jaje. Voli i kompot od jabuka i keks, torte s mnogo jaja i butera.

U jednom intervjuu prošle godine ona je svoju dugovečnost pripisala tome što je napustila muža nasilnika 1938. godine, ubrzo posle smrti njihovog jedinog deteta. Pamti i jednu pravu ljubav, prekinutu rastankom kada je on otišao u Prvi svetski rat iz kojeg se nije vratio.

Izvor i Foto: Novosti

O Tamara Stević

Proveri takođe

Milica Jević Drndarević: “Stara planina me je pripremila za nove radne pobede”!, Gradski Magazin

Milica Jević Drndarević: “Stara planina me je pripremila za nove radne pobede”!

Milica Jević Drndarević, prva solistkinja Narodnog pozorišta u Beogradu iskoristila je slobodno vreme za odmor …

Crne Gore, Postoje četiri načina da dođete do Crne Gore, a evo koji je najbolji od njih!, Gradski Magazin

Postoje četiri načina da dođete do Crne Gore, a evo koji je najbolji od njih!

Vodič kako stići do mora. Crna Gora je u subotu u ponoć otvorila granice za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.