Narodni muzej, Narodni muzej menja ime, Gradski Magazin

Narodni muzej menja ime

IZVOR:DANAS

Simbolično, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac prvi je skinuo sliku Pita Mondrijana sa zida u Narodnom muzeju u Beogradu, čime je otpočelo uklanjanje i obezbeđivanje umetničkih dela iz ove institucije zbog njene rekonstrukcije, koja je počela juče. Za ovaj svečani čin ministar je bio propisno naoružan belim rukavicama, a prethodno je nestrpljivim predstavnicima takozvane sedme sile obznanio još jedan simboličan gest. 

“Ministarstvo kulture i informisanja je podržalo inicijativu da se promeni ime Narodnog muzeja u Beogradu u Narodni muzej Srbije”, rekao je Tasovac. Ministar je podsetio da u ovom trenutku u zemlji imamo 16 muzeja koji se zovu narodni, pa uz muzej stoje imena različitih gradova u kojima se oni nalaze. Stoga, kako je kazao, i u simboličkom smislu je divno vraćanje na prvobitno ime – Narodni muzej Srbije. “Da ime muzeja i u simboličkom smislu bude takvo s obzirom na to da blago koje se ovde nalazi, zaista, pripada svim građanima Srbije”.

Novinari su bili znatiželjni da saznaju i o konkretnim građevinskim potezima a informacije o tome dala im je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, koja je rekla da su počeli radovi na njegovoj fasadi i zameni svih spoljnih prozora. “Potom će se raditi krov, a zatim unutrašnjost Muzeja, kroz više od 20 projektnih zadataka po energetskim inženjerskim oblastima kako bi se obezbedilo funkcionisanje objekta u punom kapacitetu.”

Direktorka je dodala da su predviđeni i radovi na bezbednosnim merama, kontrolama svake vrste, te da depoi moraju da budu uređeni na savremen način. Finale je nova stalna postavka Muzeja čije je otvaranje predviđeno 10. maja 2016. godine.

Reč je o modernizaciji muzeja u svakom pogledu”, istakla je Borić Brešković podsetivši da je Muzej tokom svoje istorije više puta menjao ime. Najpre je bio Muzej srpski.

“Mislim kako će sada ova kuća ponovo moći da odgovori svojoj funkciji i svojim imenom. Kao što je ministar rekao, i sam naziv muzeja bi trebalo da ukaže na njegovu centralnu ulogu koja mu jeste data po zakonu”, zaključila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu juče uoči preostala 442 dana do njegovog otvaranja u rekonstruisanom izdanju.

 

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin