, NASLOV: WTC Roterdam: Bogata istorija uz održiv dizajn bezbedan za budućnost, Gradski Magazin

NASLOV: WTC Roterdam: Bogata istorija uz održiv dizajn bezbedan za budućnost

, NASLOV: WTC Roterdam: Bogata istorija uz održiv dizajn bezbedan za budućnost, Gradski MagazinVelelepni Svetski trgovinski centar WTC® (WTC®) Roterdam je jedinstveni primer kako istorija jedne zgrade može biti savršeno očuvana i u njoj implementirani svi moderni elementi. Ona je, zbog svoje prošlosti, u isto vreme istorijski spomenik i moderna, energetski efikasna zgrada – svedok burnih vremena i savremena lepotica koja je godinama ispred sadašnjosti, sa jasnom vizijom da bude ona kojoj se dive i koju slede, zbog multifunkcionalnosti koju poseduje. A biti lider u ovako konkurentnoj kategoriji, kada svi koračaju ka istom cilju da budu u samom vrhu na polju održivosti, nimalo nije lako.

„Rođena“ u luci Roterdam, u samom srcu grada, zgrada je izgrađena 1937. godine i prvo je bila dom osiguravajućih društava. Jedna je od samo tri zgrade u gradu koje su preživele bombardovanje tokom rata 1944, a 1970. godine je postala Svetski trgovinski centar nakon kupovine WTC licence, čime je postala jedan od 11 osnivača Asocijacije svetskih trgovinskih centara® (WTCA®). Stanovnicima Roterdama je bilo logično da treba da postane dom Berze na kojoj su trgovci radili na tržištu akcija.

Drugi život za ovu zgradu počeo je kada ju je kupila holandska kompanija Bouwinvest Real Estate Investors 2015. godine. Obavezavši se na održivo renoviranje, sačuvan je istorijski značaj ove roterdamske lepotice, a ona je ujedno postala moderna i  energetski efikasna, odnosno – „bezbedna za budućnost“. Njena uloga sada je potpuno drugačija u odnosu na prvobitnu – funkcionalnost ove zgrade se vremenom usavršavala. Danas je ona hotel, kancelarijski prostor, kongresni centar, ugostiteljski objekat – mesto za stvaranje novih poslovnih prilika. Što je najvažnije, njenih 80.000 kvadratnih metara je rekonstruisano tako da bude potpuno održivo.

Bouwinvest je angažovao arhitektonsku firmu BiermanHenket da napravi glavni plan koji je obuhvatao 22 posebne oblasti održivosti. Danas ovu zgradu krase zeleni krov sa ekosistemom za ptice, 340 solarnih panela, LED osvetljenje, efikasan sistem hlađenja/grejanja, reciklirano staklo, isključivo zdrava hrana u restoranu, teretana za vežbanje, umetnička galerija i velike konferencijske sale za od 500 do 5000 ljudi. Voda je čista, besplatna i dostupna svima, služi se kafa iz poštene trgovine i svi građevinski materijali su reciklirani. Svi liftovi i pokretne stepenice sami proizvode električnu energiju, a toaleti imaju napredni sistem štednje vode. Isto tako, sav prostor se čisti ekološkim sredstvima za održavanje higijene, a principi cirkularne ekonomije su na visokom nivou, uz mogućnost reciklaže svuda. Završene su glavne sale poslovno-konferencijskog centra, kao i dodatni hotel sa 170 soba. Po završetku celokupne rekonstrukcije, WTC Rotterdam će proslaviti zvanično otvaranje i predstaviti novi poslovno-kongresni centar u prisustvu Njegovog veličanstva kralja Holandije Vilema-Aleksandera Klausa Georga Ferdinanda. Njegovo učešće je posebno značajno  jer je kraljica Beatriks (majka kralja Vilema-Aleksandera) otvorila zelenu WTC kulu na 23 sprata 25. novembra 1987, kada je ova zgrada dobila naziv Berza-svetski trgovinski centar.

Ova proširena zgrada je postala dom širokog spektra usluga, među kojima su Svetski trgovinski centar, Privredna komora, pomorska berza, berza kukuruza i berza osiguranja.

Koliko se vodilo računa o očuvanju njene istorije govori i podatak da je pri rekonstrukciji mnogo pažnje posvećeno jednom „sitnom“ zadatku – kako uklopiti moderne pokretne stepenice sa 69 originalnih stepenika u zgradi. Rešenje koje je osmišljeno dovelo je do toga da je ovo danas jedina zgrada u Holandiji sa pokretnim stepenicama koje prate starinske stepenike na potpuno isti način –pokretne stepenice za horizontalno i dijagonalno kretanje su zakrivljene  u skladu sa originalnim dizajnom ove istorijske zgrade.

WTC Roterdam služi kao inspirativan primer za druge poslovne WTC članice kao istorijsko zdanje koje je očuvano i pretvoreno u zgradu koja gleda u budućnost. Ova zgrada je skoro u potpunosti popunjena i smatra se mestom koje stvara prilike, neguje duh i poslovne odnose, neustrašivo se držeći principa održivosti. WTC Roterdam je danas zgrada u kojoj svi žele da budu.

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj, Gradski Magazin

Transformacija vaše kuhinje u elegantni kulinarski raj

Kada pristupamo uređenju kuhinje, važno je obratiti pažnju na svaki detalj. Od izbora nameštaja i …

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin