crveno vino, Naučnici su napokon otkrili zbog čega je crveno vino zdravo, Gradski Magazin

Naučnici su napokon otkrili zbog čega je crveno vino zdravo

Verovatno ste čuli da je crveno vino dobro za vaše zdravlje zahvaljujući jedinjenju koje sadrži zvanom resveratrol

Resveratrol je prirodni antioksidans koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Takodje produžava životni vek, smanjuje rizik dobijanja karcinoma, dijabetesa i mnogih drugih bolesti sudeći prema ranijim istraživanjima.

Naučnici su napokon otkrili zbog čega je crveno vino zdravo, Gradski Magazin

Dok se to čini kao dovoljan razlog da se otvori flaša crvenog vina, naučnici do sada nisu uspeli da objasne kako tačno funkcioniše reservatrol, da li je magičan i u vinu koliko u sveže ubranim plodovima.

U najnovijim istraživanjima objavljenim u časopisu Nature, naučnici su otkrili da kada je vaše telo pod stresom, relativno niske doze resveratrola (kao one koje možete naći u dve čaše crvenog vina) aktiviraju protein koji može da osveži DNK, suzbije gene tumora, a na kraju i produži vaš život. Jednostavno rečeno reservatrol je prirodan odgovor na stres vašeg tela da ograniči štetu koja bi mogla na kraju dovesti do starenja ili bolesti, tvrde naučnici.

Naučnici su napokon otkrili zbog čega je crveno vino zdravo, Gradski Magazin

Reservatrol nećete naći samo u crvenom vinu. Iako ga nema puno u belom vinu možete ga naći u pasulju, kakao prahu, u poluslatkom čokolodnom čipsu i crnoj čokoladi. Što znači da možete popiti koju čašu vina uz neki od ovih slatkiša što će vam pružiti duplo zadovoljstvo.

Živeli!

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država, Gradski Magazin

Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinisana akcija uklanjanja …

Irena Vujović, Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda, Gradski Magazin

Vujović: Insistiramo na poštovanju najviših ekoloških standarda

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin