Najnovije Vesti
Navika, Navika koja je ključna za vitku liniju, Gradski Magazin

Navika koja je ključna za vitku liniju

Istraživanja nisu usredsređena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo

 

Tempiranje obroka je presudno za kontrolisanje težine, tvrde naučnici.

 

Najnovije pilot-istraživanje koje je trajalo 12 nedelja pokazalo je da ispitanici koji su konzumirali obroke unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira uspešno gubili kilograme. Takođe, smanjila im se masnoća na stomaku, krvni pritisak i nivo holesterola, dok im se nivo šećera u krvi stabilizovao.

U studiji je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom koji nisu imali nikakva ograničenja u hrani i kalorijama. Pre nego što su se podrvrgli ispitivanjima, svoje obroke su jeli u vremenskom okviru od 14 sati ili više.

Navika koja je ključna za vitku liniju, Gradski Magazin

Metabolički sindrom se dijagnostifikuje kada neko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak telesne masti oko struka, visoki holesterol ili trigliceride, visok krvni pritisak, visok šećer u krvi, insulinska rezinstencija..

 

Tokom studije ispitanici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije da večeraju. Ali, bitno je da su se držali okvira od 10 sati. Taj način ishrane je sličan popularnom režimu ishrane – povremenom postu.

Čini se da konzumiranje hrane unutar ograničenog perioda deluje zato što se usklađuje s biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac ishrane pokazao kao jedna od navika koja ometa taj prirodni ritam.

 

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao i šta i koliko jedemo.

 

Postoji idealna situacija?

 

Idealna situacija kada je u pitanju težina jeste ona u kojoj sprečimo gojenje umesto da nakupimo višak kilograma koje onda pokušavamo da skinemo.

 

Međutim, postoji bezbroj razloga zbog kojih to nije realan kod mnogih ljudi, pa su potrebna nova rešenja.

 

Mnoga rešenja su se pokazala kratkoročnima, ali čini se da bi promene u ponašanju poput jedenja unutar određenog vremenskog okvira mogla da pomognu u razvijanju novih navika. Naravno, dodatne studije moraće da potvrde njihovu efkasnost.

Izvor: Stil

O Jelena Filipović

Proveri takođe

NOVO: Q10 ENERGY LINIJA – ZA KOŽU PUNU ENERGIJE I MANJE BORA!, Gradski Magazin

NOVO: Q10 ENERGY LINIJA – ZA KOŽU PUNU ENERGIJE I MANJE BORA!

Recite zbogom umornoj koži! Užurban tempo života, dehidracija i nedovoljno sati sna mogu da utiču …

Muškarca, Evo kako ćete prepoznati pravog muškarca: 10 osobina emocionalno zrelog čoveka!, Gradski Magazin

Evo kako ćete prepoznati pravog muškarca: 10 osobina emocionalno zrelog čoveka!

Muškarci odrastaju na različite načine. Neko sazri u osamnaestoj, a neko do tridesete ostane mali …

Leave a Reply

Your email address will not be published.