"Nebo iznad nas", “Nebo iznad nas” na FEST-u, Gradski Magazin

“Nebo iznad nas” na FEST-u

IZVOR:RTV FOTO:RTV

“Nebo iznad nas”, snažna drama holandskog reditelja Marinusa Groothofa koja prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine, premijerno će biti prikazan kod nas 3. marta u Sava centru u okviru FEST-a.

Svetska premijera filma održana je 28. januara u okviru 44. izdanja renomiranog Filmskog festivala u Roterdamu, podsetili su iz Art and Popcorn. Ovaj novi, introspektivni pogled na bombardovanje seže u srce “malog čoveka“ koji se zajedno sa svojim gradom bori da ostane svoj i normalan. Ovo je dirljiva i pravoverna priča i svojevrstan omaž Beogradu i njegovim ljudima.

Glavne uloge u filmu tumače Nada Šargin (Ana), Boris Isaković (Sloba), Nikola Rakočević (Bojan), Hristina Popović, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Boda Ninković, Mladen Sovilj…Za scenografiju je bila zadužena Jelena Sopić, kostimograf Dragica Laušević, dok je direktor fotografije Ruben Impens.

Film je sniman u avgustu i septembru 2013. godine na više lokacija u samom centru Beograda, u Domu kulture Studenski grad, Tehnološko-Metalurškom fakultetu, Radio Televiziji Srbije na Košutnjaku, ulici Tadeuša Košćuškog, u Zemunu… “Nebo iznad nas” se ne bavi političkim kontekstom bombardovanja već je u prvom planu život glavnih junaka i njihovi međuljudski odnosi u toj specifičnoj situaciji, a centralno mesto u ostvarenju zauzima bombardovanje zgrade Radio Televizije Srbije.

Ana (35) je energična glumica Pozorišta “Duško Radović”, verna je svom dečku, svojoj dugogodišnjoj prijateljici i pozorištu koje voli. To je čvrsto sazidana stvarnost koja joj omogućava da se izbori sa onim što dolazi sa neba. Međutim, kada njen dečko Marko ode iz Beograda, a njena prijateljica izda principe po kojima su obe živele, na njenom oklopu se pojavljuju prve pukotine… Sloba (46), tehničar u RTS-u, izgradio je svoj život od pažljivo postavljenih planova, obaveza i strategija. Cene ga i poštuju zbog sposobnosti da životu gleda pravo u oči i da nastavi dalje, a ta sposobnost je ujedno i njegov oslonac. Njega ništa ne može izbaciti iz koloseka, čak ni vesti da će zgradu RTS-a u kojoj radi možda bombardovati. Nakon što je poslao ženu i sina u Crnu Goru, posao tehničara u RTS-u je od vitalnog značaja da bi ih izdržavao…

Što se Bojana (18) tiče (takođe zaposlenog u RTS-u), on je našao utočište u noćnom životu Beograda sa svojim pilulama, svojom muzikom i odanošću hedonističkoj slobodi koja nema nikakve veze sa nacionalizmom koji je mnoge inficirao. On živi divlje, anarhistički i neodgovorno. I upravo to kakav je zaista spasiće njegov život…

Film govori o tri života, tri načina suočavanja sa strahom i jednom “nebu iznad nas”.

Film je producirao CTM Pictures, srpski koproducent je Art and Popcorn iz Beograda, koji je bio i izvršni producent. Koproducenti su takođe Entre Chien et Loup iz Belgije i Heretic. Reprizna projekcija filma “Nebo iznad nas” biće 4. marta u bioskopu Fontana.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!, Gradski Magazin

Aquaworld Resort Budapest je idealan izbog za beg od vreline!

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

, Osećaj komfora u malim enterijerima, Gradski Magazin

Osećaj komfora u malim enterijerima

Uređenje malih prostorija može biti izazov, ali adekvatno planiranje je prilika za uživanje i buđenje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin