saveti stručnjaka, “Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!, Gradski Magazin

“Nesnađeni” ste roditelji? Ovo su saveti stručnjaka koji će vam olakšati život!

Koje vaspitne medote da primenite, kako da odreagujete u “kriznim” situacijama i gde najčešće grešite u odgoju svojih naslednika? Tema koja bi trebalo svima da bude na prvom mestu, a nalazi se gotovo na poslednjem jeste roditeljstvo. Ono što nam je doneo 21. vek ne liči na popravljanje društvene slike, već na obaranje osnovne jedinice svakog društva – porodice. 


Zbog životnih uslova, ekonomske situacije, negativne statistike koja ne govori u prilog psihičkom zdravlju nacije, svaka osoba koja je ostvarila ulogu roditelja, danas se nalazi u nezavidnoj situaciji iz koje izlazi glavno pitanje: Kako odgojiti psiho-fizički zdravo, samosvesno i samopouzdano dete? Svaki roditelj danas nalazi se ispred istog zida koji nije u stanju da obori i savlada. To je prva barikada na putu dubokog razumevanja gde smo zapeli i zbog čega nismo u stanju da uspešno vaspitavamo sopstveno potomstvo.

Zbog ubrzanja života, koje je pogurao tehnološki razvoj, preraspodela društvenih uloga, netransparentna pozicija oca i majke u porodici, na poslu i u okviru propisanih društvenih normi, izmene zakona koje otežavaju opstanak porodice, promovisanje negativne slike bračnih zajednica i reklamiranje odrastanja na ulici, roditelji su izgubili svoj osnovni značaj, da budu sigurna luka za svoju djecu, i da im posvete svoje vreme i energiju u onoj mjeri koja je neophodna za zdravo odrastanje svakog deteta.

Prevelik broj radnih sati, loša organizacija privatnog sektora u kojem je mobing postao glavni “sport” i sa tim i mali broj sati provedenih sa decom, uticao je na to da roditelji izgube konce i da često nisu ni svesni svojih grešaka zbog “brzine” života u kojoj ih odgajaju. Još manje vremena im ostaje da promisle o tome koliko užasne posledice to može ostaviti na formiranje deteta kao ličnosti kao i narušavanje detetovog integriteta, samopouzdanja i autentičnosti. Sve dovodi do toga da se deca jednostavno okrenu alternativnim izvorima vaspitavanja, kao što su internet, vršnjaci i negativni uzori koji se u medijima uporno promovišu.

Budući da se niko od nas nije rodio sa priručnikom za roditeljstvo, znamo da nam je osnovi zadatak da iznedrimo zdravo potomstvo, a nasuprot tome i sami se suočavamo sa najstrašnijim produktima vremena u kojem živimo. Kako pomiriti životne okolnosti, negativne društvene modele, prevelika očekivanja, lična i bračna nezadovoljstva sa potrebom da soptvenu decu izvedemo na put sa samo jednim skromnim zahtevom da u svemu tome ostanu psiho-fizički zdrava. O ostalim oblicima vaspitavanja nismo stigli ni da razmišljamo.

U svemu tome, borimo se sa internetom kao najvećoj suprotnosti vaspitanja koje želimo da primenimo na decu i u stalnom smo klinču i pokušaju da sadržaje koje deca pretražuju i usvajaju demantujemo, oborimo i dokažemo da to nije ono što su suštinske vrednosti. Nametnuti materijalizam nam onemogućuje da naučimo decu duhovnim i moralnim vrednostima, pokažemo im da je znanje moć.

Spisak stvari i pojava koje su se danas urotile protiv roditelja je nestvarno dugačak i ne događa se samo retkim pojedincima, već nažalost prevelikom broju ljudi. Ukoliko se osećate ovako, suočavate sa sličnim ili istim primerima i niste u stanju da se snađete u ulozi roditelja, postoji način da se porodica vrati u pravi kolosek. Nije sramota potražiti pomoć i naučiti od stručnjaka na koji način je moguće uspešno doskočiti gotovo svim distrakcijama koje su prisutne u procesu vaspitavanja dece. A da je vaspitanje najvažniji zadatak u našem životu govori i činjenica da se svi modeli prenose dalje generacijama i na taj način samo jedan trenutak nepažnje ili set grešaka koje činimo mogu nastaniti u genetski kod i kasnije prenositi sa kolena na koleno. Stručnjaci kažu da osnove svog budućeg života nosimo u korenu naših porodičnih odnosa i vaspitanja koje su nam obezbedili roditelji. Za mnoge osnove vaspitanja u kojima smo mi odrasli, tek sada kao odrasle osobe znamo da nam uopste nisu služile.

Zato je važno da osvestimo činjenicu da je i roditeljstvo deo istraživanja velikog broja stručnjaka iz različitih naučnih oblasti i da su se modeli zdravog vaspitavanja dece ipak pronašli i ustanovili. Stručnjaci koji se edukuju za tu oblast najdragoceniji su u postizanju najboljih rezultata u konkretnoj primeni vaspitnih modela, koji su provereni i kreirani od strane nauke.

Mr.ph.Sanja Đug, međunarodni je i sertifikovani edukator roditelja. Sertifikovana je od strane americke asocijacije Pozitivne discipline (Positive discipline association), a trenutno je na edukaciji na EU Institutu Geštalt psihoterapije.

Postigla je izuzetne rezultate u radu sa roditeljima koji se suočavaju sa svim oblicima distrakcije prilikom vaspitavanje dece i na neki način postala je hitna služba svima koji, uz njene isnstrukcije i predavanja, implementiraju strategije koje su velikom broju roditelja već pomogle u tom velikom i važnom životnom zadatku. Vodi i Instagram profil putem kojeg obaveštava roditelje o svemu važnom u okviru vaspitavanja dece, novim trendovima, načinima i mehanizmima koji su od izuzetne pomoći u direktnoj primeni. Organizuje tematske radionice kao i pojedinačne konsultacije, a ponosna je majka trogodišnjeg dečaka.

Osim što je izuzetna stručnjakinja u oblasti vaspitavanja dece, Sanja je i iskusna u praksi, jer sve metode uspešno primenjuje u okviru vaspitanja svog deteta. Sve informacije možete pronaći na INSTAGRAM profilu, a Sanja je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji roditeljima u hitnim slučajevima ili za pitanja koja ne trpe odlaganja. Radionice i predavanja, kao i lične konsultacije takođe možete dogovoriti putem navedenog INSTAGRAM naloga, ipak, najlepše od svega je kada stručnjaka ovakvog kalibra imate dostupnog za svoju porodicu, na dnevnoj bazi kao neophodnu pomoć u reševanju svih problema sa decom.

PRESSSERBIA.COM

O Dalibor

Proveri takođe

, Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima, Gradski Magazin

Uskoro će biti još više plastičnih flaša s privezanim čepovima

Neki su nezadovoljni zbog toga što je sve više plastičnih flaša s čepovima koji su …

, Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri, Gradski Magazin

Istraživanje: Deca više ne žele da budu nastavnici i lekari već influenseri

Deca više ne žele da postanu nastavnici, lekari i biznismeni već influenseri, pokazalo je novo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin