, NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA, Gradski Magazin

NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi od DHA. Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je primarna strukturna komponenta mozga, mrežnjače oka, sperme, testisa. Važno je istaći i da DHA utiče i na pravilan rast i razvoj bebinog mozga, ali i na mnoge druge funkcije koje su važne za buduće zdravlje deteta, odnosno za ispoljavanje genetskog nasleđa. Upravo iz ovih razloga, Babytol D3 DHA primenjuje se kontinuirano do treće godine života.

, NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA, Gradski Magazin
NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA 4

DHA omega-3 masna kiselina se ne sintetiše u ljudskom organizmu i zbog toga se mora unositi hranom.

Dominantno se nalazi u plavoj morskoj ribi, kao i u ribljem ulju i u ulju mikroalgi. Ulje mikoalgi smatra se najčistijim i najbogatijim izvorom DHA omega-3 masne kiseline. Kako bi majka obezbedila preporučene količine DHA za bebu potrebno je da unosi 2-3 porcije plave masne ribe nedeljno. Zbog savremenog načina ishrane, ovo često nije slučaj.  Savremen način ishrane uzrokuje češće upalne procese u našem organizmu, koji doprinose razvoju alergija, gojaznosti i dijabetesa.

Majčino mleko je najbolji izvor svih potrebnih nutrijenata za bebu. Mnogi pozitivni efekti majčinog mleka mogu se povezati sa DHA omega-3 masnom kiselinom u njegovom sastavu. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 meseci, sa nastavkom dojenja uz uvođenje adekvatne čvrste hrane čak do 2. godine života, i duže. Zbog nedovoljne prisutnosti ribe u ishrani majke, majčino mleko neretko ne može da zadovolji potrebe beba za omega-3 masnim kiselinama, zbog čega je potrebno unositi ih putem suplemenata.

Pozivajući se na savremene preporuke vezane za potrebe deteta u prve dve godine u dokosaheksaenskoj (DHA) omega-3 masnoj kiselini i vitaminu D, prof. dr Nedeljko Radlović, specijalista pedijatar, redovini profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, ističe:

, NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA, Gradski Magazin
NIJEDNA ĆELIJA U ORGANIZMU NE MOŽE PRAVILNO DA FUKCIONIŠE BEZ DOVOLJNE KOLIČINE DHA 5

„DHA omega-3 masna kiselina je izuzetno važna strukturna komponenta ćelija mozga i mrežnjače oka. Ona čini 15% svih masnih kiselina u membranama nervnih ćelija sive mase mozga, a u području njihovih sinapsi (spojnica) 35%. Njena zastupljenost u odnosu na druge masne kiseline u membranama ćelija mrežnjače oka je još veća i iznosi 50-60%.  Razvoj mozga deteta je najintenzivniji u zadnjem trimestru trudnoće i tokom prve dve godine nakon rođenja. Pored toga, optimalni bilans DHA ima bitno učešće u prevenciji alergije i gojaznosti, kao i kontroli glukoze i triglicerida u krvi. Dnevna potreba deteta za DHA tokom prve dve godine iznosi 100 mg.’’

Brojne medicinske studije pokazale su zašto je DHA bitna u prve 3 godine života bebe.

–             DHA je jedna od glavnih gradivnih komponenata mrežnjače oka i potrebna je za pravilan razvoj vida, koji se najintenzivnije razvija u 1. godini.

–             U 1. godini života bebin mozak raste neverovatnih 175%, dok do zrelog doba poraste još samo 20%.

–             Do 3. godine života razvijaju se više moždane funkcije, poput koncentracije, pažnje i pamćenja. DHA je jedna od osnovnih gradivnih komponenata sive mase mozga, zbog čega je ključna za njegov pravilan rast i razvoj.

Koliko je pravilan unos DHA zaista važan i u kasnijem periodu života, neosporno potvrđuju zvanični podaci o dugovečnosti i zdravlju nacija koje su okrenute ka mediteranskom načinu ishrane. Ovaj način ishrane obiluje morskim plodovima i, najčešće, plavom ribom. U Srbiji je, prema poslednjim podacima unos ribe čak 5 puta manji od preporučenog, što ponovo ukazuje na značaj dodatnog unosa DHA.

FOTO: Sky Photo

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Promocija MotorLanda u Vespa Baru, Gradski Magazin

Promocija MotorLanda u Vespa Baru

AK Kompresor organizovala je promociju MotorLanda u Vespa Baru, novog prodajnog salona i servisa za …

, 64 godine uspešnog poslovanja i razvoja Hemofarma, Gradski Magazin

64 godine uspešnog poslovanja i razvoja Hemofarma

Farmaceutski lider nastavlja da postavlja nove rekorde sa 347 miliona proizvedenih pakovanja ili 7,8 milijardi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin