nošenje dece, NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU, Gradski Magazin

NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU

Svi sanjamo o tome da imamo mirno i srećno dete. Neki roditelji odlično znaju kako bebe mogu da reaguju plačući predugo ili prečesto, bez obzira na trud i najbolje želje da ih umire.


Prirodno je da kao roditelji imamo potrebu da ih umirimo, jer instiktivno predosaćemo da kada beba/dete plače nešto nije u redu, ili ima neku nezadovoljenu potrebu. I trenutna situacija u kojoj se preporučuje izolacija i boravak u zatvorenom prostoru neminovno će uzrokovati pojačanu potrebu najmlađe, ali i nešto starije dece za bliskošću sa roditeljima, ali i za nošenjem, kao direktnim odgovorom na ovu potrebu.O dobrobiti nošenja za dete puno toga su već rekli brojni stručnjaci, ali i oni koji nošenje ”žive” svaki dan – roditelji.

Nošenje izuzetno dobro deluje na povezanost majke i deteta. Posebno je to slučaj kad je beba još mala i uveliko zavisna od mame. Nošenje omogućava majci da “uhvati” i najmanji znak koji joj pokazuje beba, čija sposobnost komunikacije još nije razvijena. Kada je reč o starijoj deci, nošenje može povećati detetov interes za otkrivanje sveta, jer se deca osećaju bezbednije i imaju više poverenja u okolinu koju su upoznali iz sigurnosti maminog i tatinog zagrljaja. Deca takođe vrlo često proveravaju kako roditelji reaguju na okolinu i traže njihov pogled kako bi prilagodila svoju reakciju. Ako roditelji primete da mogućnost kontakta očima detetu nedostaje, trebaju ga prilikom nošenja okrenuti prema sebi. Pravilo je lako: ako vozite dete u kolicima okrenuto prema napred, tada to možete učiniti i sa ergonomskom nosiljkom – s tim da ćete uz nošenje osećati svoje dete još bližim nego kada je u kolicima.

nošenje dece, NOŠENjE DECE KAO NEOPHODNOST U NjIHOVOM BEZBRIŽNOM RAZVOJU, Gradski Magazin

Nošenje sebi možete olakšati odabirom ergonomske nosiljke: takve koja podržava ergonomski položaj u svim načinima nošenja, uključujući nošenje deteta prema napred. Istovremeno nosite svoje dete i imate slobodne ruke za obavljanje drugih poslova. Nosiljka treba biti ergonomska za roditelja i omogućavati udobnost detetu i roditelju. Prilikom odabira nosiljke, proverite da li nosiljka koju kupujete ima odobrenje Hyp Dysplasia Instituta i Organizacije za zdravlje kičme AGR.

Ako je nosiljka zaista ergonomska, onda to znači da je ona ergonomska i za dete i za roditelja. Za dete je važno da nosiljka ima široku bazu tako da njegovi kukovi uvek budu u M položaju, a kičma  podržana. Nosiljka koje je udobna za roditelje, rasporediće težinu deteta na trup, ramena i kukove roditelja. Podstavljeni pojas ili lumbalna podrška i pojastučene naramenice, svakako su nešto na šta treba obratiti pažnju pri kupovini nosiljke. Zapamtite: važno je da se osećate udobno dok nosite svoje dete!

Kad je reč o podražajima, važno je biti umeren i UVEK pratiti reakcije deteta. Naime, podražaji su dobri za dete, ako ga ne naprežu i ne izazivaju nepovoljne reakcije deteta. Stimulaciju možemo uporediti sa puštanjem muzike detetu: muzika pozitivno utiče na dete, ali ako je preglasna, tada može izazvati neželjene reakcije i štetiti detetu. Isto je i sa nošenjem prema napred. 

Važno je i da razbijamo stereotipe o tome da samo mame nose. Tate jednako mogu nositi i biti osetljivi na dete kao i mame. Štaviše, dete uz nošenje od strane oba roditelja može biti bogatije za više iskustava. U poslednje vreme primjećujemo da se starija braća i sestre (ako je razlika u godinama dovoljna) mogu uključiti u brigu za bebu tako da je nose u nosiljci. Ako još nisu toliko veliki, mogu oponašati mamu i tatu tako što koriste nosiljku za lutke ili plišane igračke, što će uticati na njihov dodatni mir i zabaviti ih u zatvorenom prostoru, ili tokom šetnji.

Na kraju važno je upamtiti: vi i vaše dete kreirate svoj jedinstveni način života. Ako budete pratili potrebe i želje svog deteta, ali i svoje, znajte da ste na pravom putu, bez obzira na mitove koji su se uvrežili o nošenju!

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON, Gradski Magazin

ODRŽAN TRADICIONALNI MAXBET FRUŠKOGORSKI MARATON

Tradicija se nastavila i ovog aprila kad se na Fruškoj gori u okviru  MaxBet 47. …

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin