Ekonomsko osnaživanje Romkinja, NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA

Oko 560 pripadnika teže zapošljivih grupa iz Beograda, Valjeva i Leskovca, među kojima 405 žena, dobilo je u proteklih šest meseci, u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“, stručnu i mentorsku podršku u cilju sticanja novih znanja i veština neophodnih da se uključe u tržište rada i zaposle.


Rezultati aktivnosti projekta su i preporuke za rodno senzitivne mere za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost, koje će dugoročno doprineti ekonomskom osnaživanju Roma, Romkinja i drugih teže zapošljivih osoba na lokalnom i nacionalnom nivou – objavljeno je danas na završnoj konferenciji projekta održanoj u Medija centru u Beogradu.

Smatramo da je veoma važno što je fokus naših aktivnosti bilo direktno pružanje podrške koja će korisnicima omogućiti bolje pozicije na tržištu rada i zapošljavanje. U toku projekta smo održali niz edukativnih radionica u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, dok je za 40 Romkinja i 10 Roma, organizovana stručna obuka za zanimanja frizer, pedikir, manikir, kuvar, krojač, negovatelj i zavarivač, kao i kursevi stranih jezika, koje će podići njihove šanse za zapošljavanje ili samozapošljavanje. Nakon završene obuke za pojedine polaznike obezbeđen su i početni materijal za rad,“ rekla je na konferenciji Slavica Vasić, predsednica Romskog ženskog centra Bibija, koji je, u saradnji sa organizacijama civilnog društva Rosa iz Leskovca i Most 014 iz Valjeva, realizovao ovaj projekat.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Idem u srednju hemijsku školu u Leskovcu i imam 17 godina. Zainteresovala sam se za ovu obuku jer želim da imam zanat, koji će mi pomoći da zarađujem uporedo s školovanjem. Živim sa roditeljima i tri seste i bratom, otac radi kao građevinski radnik a majka je domaćica. Zahvaljajući ovoj obuci dobila sam znanje i sertifikat na osnovu kog mogu da se zaposlim. Dobila sam i deo opreme, pa kada obezbedim i ostalo što je potrebno, mogu i da započnem posao kod kuće,“ objasnila je Sevda Šabanović, jedna od polaznica obuka koja je bila prisutna na konfrerenciji u Medija centru.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Leskovac, Valjevo i Beograd su samo tri od 18 gradova i opština u kojima se sprovode aktivnosti projekata kojima obezbeđujemo podršku sa ciljem stvaranja mogućnosti za zapošljavanje osoba iz teže zapošljivih grupa. Na osnovu iskustva u sprovođenju ovih aktivnosti uverili smo se u sve izazove i teškoće sa kojima se Romkinje susreću pri ulasku i pozicioniranju na tržištu rada, a iskustvo je pokazalo da podrška na putu do njihovog zaposlenja mora poteći sa više strana, od institucija, organizacija civilnog društva, kao i od porodice i bliže okoline,“ rekla je Ivana Simonović, projektna menadžerka projekta Nemačke razvojne saradnje“Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, a koji je pružio savetodavnu i finansijsku podršku projektu “Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Srbije u februaru je usvojila Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, čiji je opšti cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu. Posebne mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada,“objasnila je Jelena Vasić, viša savetnica za kreiranje mera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodala da su u izradi Strategije i ostalim aktivnostima Ministarstva veoma značajna iskustva i dobre prakse koje proizilaze iz projekata poput ovog.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, pokrenut je 2018. godine sa ciljem da podrži aktivnosti koje država Srbija preduzima ili planira u okviru Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016‒2025 i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Foto: GIZ

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

115, Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, Gradski Magazin

Obeleženo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije

U četvrtak, 23. novembra Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave, u …

Aquaworld, ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin