Ekonomsko osnaživanje Romkinja, NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA

Oko 560 pripadnika teže zapošljivih grupa iz Beograda, Valjeva i Leskovca, među kojima 405 žena, dobilo je u proteklih šest meseci, u okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“, stručnu i mentorsku podršku u cilju sticanja novih znanja i veština neophodnih da se uključe u tržište rada i zaposle.


Rezultati aktivnosti projekta su i preporuke za rodno senzitivne mere za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost, koje će dugoročno doprineti ekonomskom osnaživanju Roma, Romkinja i drugih teže zapošljivih osoba na lokalnom i nacionalnom nivou – objavljeno je danas na završnoj konferenciji projekta održanoj u Medija centru u Beogradu.

Smatramo da je veoma važno što je fokus naših aktivnosti bilo direktno pružanje podrške koja će korisnicima omogućiti bolje pozicije na tržištu rada i zapošljavanje. U toku projekta smo održali niz edukativnih radionica u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, dok je za 40 Romkinja i 10 Roma, organizovana stručna obuka za zanimanja frizer, pedikir, manikir, kuvar, krojač, negovatelj i zavarivač, kao i kursevi stranih jezika, koje će podići njihove šanse za zapošljavanje ili samozapošljavanje. Nakon završene obuke za pojedine polaznike obezbeđen su i početni materijal za rad,“ rekla je na konferenciji Slavica Vasić, predsednica Romskog ženskog centra Bibija, koji je, u saradnji sa organizacijama civilnog društva Rosa iz Leskovca i Most 014 iz Valjeva, realizovao ovaj projekat.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Idem u srednju hemijsku školu u Leskovcu i imam 17 godina. Zainteresovala sam se za ovu obuku jer želim da imam zanat, koji će mi pomoći da zarađujem uporedo s školovanjem. Živim sa roditeljima i tri seste i bratom, otac radi kao građevinski radnik a majka je domaćica. Zahvaljajući ovoj obuci dobila sam znanje i sertifikat na osnovu kog mogu da se zaposlim. Dobila sam i deo opreme, pa kada obezbedim i ostalo što je potrebno, mogu i da započnem posao kod kuće,“ objasnila je Sevda Šabanović, jedna od polaznica obuka koja je bila prisutna na konfrerenciji u Medija centru.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Leskovac, Valjevo i Beograd su samo tri od 18 gradova i opština u kojima se sprovode aktivnosti projekata kojima obezbeđujemo podršku sa ciljem stvaranja mogućnosti za zapošljavanje osoba iz teže zapošljivih grupa. Na osnovu iskustva u sprovođenju ovih aktivnosti uverili smo se u sve izazove i teškoće sa kojima se Romkinje susreću pri ulasku i pozicioniranju na tržištu rada, a iskustvo je pokazalo da podrška na putu do njihovog zaposlenja mora poteći sa više strana, od institucija, organizacija civilnog društva, kao i od porodice i bliže okoline,“ rekla je Ivana Simonović, projektna menadžerka projekta Nemačke razvojne saradnje“Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ, a koji je pružio savetodavnu i finansijsku podršku projektu “Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Srbije u februaru je usvojila Strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, čiji je opšti cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu. Posebne mere predviđene su za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada,“objasnila je Jelena Vasić, viša savetnica za kreiranje mera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodala da su u izradi Strategije i ostalim aktivnostima Ministarstva veoma značajna iskustva i dobre prakse koje proizilaze iz projekata poput ovog.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA, Gradski Magazin
Foto: GIZ

Projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, pokrenut je 2018. godine sa ciljem da podrži aktivnosti koje država Srbija preduzima ili planira u okviru Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016‒2025 i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Foto: GIZ

Izvor: PRessSerbia

O Marija S.

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin