Najnovije Vesti
Nova scena, Nova scena Narodnog pozorišta za moderne programe, Gradski Magazin

Nova scena Narodnog pozorišta za moderne programe

Posle gotovo dve decenije Narodno pozorište u Beogradu dobija novu scenu za moderne programe. Biće u zgradi iz 19. veka u kojoj je sada Radionica pozorišta, u Gundulićevoj 50.

Uz Veliku scenu, scene “Raša Plaović” i na petom spratu, nova scena imala bi najmanje 200 mesta. Ideja je da Radionica u kojem je nekada radio i slikar Jovan Bijelić bude mesto demistifikacije pozorišta.

“Ovde bi trebalo da budu oni programi koji su retki, koji su istraživački. Radionica će sigurno ostati prvo vreme ovde, a kasnije ćemo videti kako se bude razvijao čitav projekat. Jedan program će sigurno biti program porodične posete radionicama Narodnog pozorišta”, rekla je Ivana Vujić, v. d. upravnica Narodnog pozorišta.

Publiku Narodno pozorište upoznaje s novim repertoarom. Za početak aprila dve premijere – obe po delima Bore Stankovića. Opera “Koštana” nije bila na repertoaru šest decenija. Kao reditelj potpisuje je Jug Radivojević. U restauriranju Konjovićeve partiture pomaže Ukrajinac, korepetitor Gleb Gorbunov.

“On koji poznaje ruski repertoar, to mu je deo školovanja, na jednom mestu mi je rekao čak da u monologu Mitketovom, da je to jače nego Boris Godunov. Tu ima mnogo jakih momenata u operi, muzičkih, dramskih”, kaže Miodrag D. Jovanović, bariton, kome pripada uloga Mitketa.

U “Nečistoj krvi” Bore Stankovića vranjanski dijalekat zamenjen je književnim jezikom.

“Definitivno čitanje kroz savremenu ženu u 2019. godini, poziciju žene u savremenom srpskom društvu koje, iznenadićete se, ali nije toliko različito u odnosu od pre 100 godina”, kaže reditelj Milan Nešković.

Balet Narodnog pozorišta, za maj, najavljuje svoju premijeru – balet “Labudovo jezero” za koje kostime priprema Renato Balestra.

Foto: Narodno pozorište Beograd

Izvor: PRessSerbia/RTS

O Gradski Magazin

Proveri takođe

policijski čas, NEĆE BITI POLICIJSKOG ČASA U BEOGRADU: Neophodno da se poštuju mere zaštite, Gradski Magazin

NEĆE BITI POLICIJSKOG ČASA U BEOGRADU: Neophodno da se poštuju mere zaštite

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da neće biti policijskog časa u Beogradu, već da …

Otvorene prve PEPCO prodavnice u Srbiji, Gradski Magazin

Otvorene prve PEPCO prodavnice u Srbiji

PEPCO, najveći maloprodajni lanac neprehrambenih proizvoda sa najvećom stopom rasta u Evropi, sada postoji i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.