Djoković, Apsolutni Vladar Australijan Opena! Novak Djoković !!!, Gradski Magazin

Apsolutni Vladar Australijan Opena! Novak Djoković !!!

Srpski teniser Novak Djoković postavlja nove svetske standarde

Gospodo Srbi i svi oni koji se tako osećate od ove nedelje možete da budete ponosni na svoje poreklo. Koliko ste svesni da delite nacionalnu pripadnost, veru, jezik i sve što determiniše nas kao društvo sa još jednim čovekom koji menja istoriju. Treba da budemo srećni što su nam roditelji omogućili da za našeg života imamo pravo da uzdignute glave kažemo ko smo i šta smo. Imali smo jednog od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, Nikolu Teslu, jednog od najgenijalnijih vojskovođa, Živojina Mišića. Međutim nije nam bila čast da živimo u njihovim vremenima. Danas imamo jednog od najvećih tenisera ikada Novaka Đokovića, kog skoro ceo svet osporava jer je Srbin, ali moraju da ga poštuju, jer je najbolji.

Srpski teniser je pobedom nad Britancem Endijem Marejem u finalu Australijen opena osvojio osmu Gren slem titulu i time se izjednačio sa legendama Andre Agasijem, Ivanom Lendlom, Džimi Konorsom, Ken Rosvelom i Fred Perijem. Međutim, ono o čemu se ipak više priča je rekord. Rođeni beograđanin postao je prvi teniser u profesionalnoj eri ovog sporta koji je uspeo da pet puta podigne jedan od najprestižnijih trofeja u belom sportu, onaj u Melburnu. U takozvanoj ’’Open eri’’ niko nikad nije uspeo da u Melburnu pobedi pet puta, niko pre Đokovića. Australijancu Roj Emersonu je ime ispisano čak šest puta u Melburnu, ali na tim turnirima nisu učestvovali najbolji na svetu u tom trenutku. Drugim rečima, nije uveden profesionalizam u tenis. Ovaj statistički podatak dobija na težini kad se zna da Novak ima tek 27 godina, a već je postigao toliko u tenisu. Pored toga, glavni rivali Rodžer Federer polako odlazi u penziju, dok Španac Rafael Nadal plaća danak zbog agresivnog stila igre. Njegovo telo ne može više da prati tempo i način na koji se kreće u polju pa je sklon povredama zbog kojih odsustvuje sa terena i po pola godine. Treći najveći rival Merej, uprkos velikoj formi, ipak nema tu konstantnost. Pojavljuju se tu i drugi kvalitetni igrači, međutim kad se u globalu sagleda Đoković ima lepu priliku da ove godine ispiše mnoge rekorde i samo potvrdi tvrdnju. Novak postaje jedan od najvećih svih vremena, a Srbin je.

Ova poslednja činjenica mnogima je trn u oku pa ne žele da primete šta Novak radi na terenu. Nije čudno kad npr naši susedi počnu sa kritikama najvećeg sportiste sa Balkana u istoriji. Moglo se i očekivati da zapadni mediji ne favorizuju ga kao Federera i Nadala. Ali je potpuno ne primereno, licemerno i tužno kad ga pripadnici njegovog naroda ne podržavaju. Voljan sam da mislim da su takvi u manjini, mada ipak postoje. Kad odete u Švajcarsku i pitate za Federera svi sa ponosom ga hvale. Španci svog ’’matadora’’ takođe dižu u nebesa. Jedino Srbi traže razlog i neku sitnicu za koju mogu da ga kritikuju. Kao da imamo kredibilitet za tako nešto, kao da su ti isti što ga kritikuju više postigli pa sebi daju za pravo. Prebacuje mu se što živi u Monaku i što ne plaća porez u Srbiji. Šta je ta Srbija pružila Novaku dok je stasavao u šampiona? Šta? Ništa. Za uzvrat Srbija dobija besplatan marketing u svetu, promociju koja nam je preko potrebna. O fondaciji Novaka Đokovića ne treba trošiti previše reči, videlo se najbolje u maju prošle godine. Pa šta hoćete više dnevni kritičari iz fotelja, šta želite više? Bilo bi nam svima bolje da se udružimo u podršci i koliko možemo pomognemo mu da ostavi još dublji trag u tenisu i tako nateramo Mac Vilandera i Martinu Navratilovu da češće o Novaku pričaju u superlativu. Arogantni Šveđanin kao da ima noćne more kad god Novak pobeđuje. U tom slučaju poprilično je neispavan.

Srbin – prvi u svetu, rekorder u Australiji i na dobrom putu da postane još veći. Ove konstatacije će mnogima narednih meseci stvarati gorak ukus u grlu. No, ne marimo. Mi sa nestrpljenjem očekujemo.

Pogledajte video:

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin