Novi selektor – Nikola Grbić, Gradski Magazin

Novi selektor – Nikola Grbić

Proslavljeni odbojkaški as Nikola Grbić preuzeo kormilo reprezentacije 

‘’Kada se vratimo ko šampioni, biće vam krivo što ste nas ovako bedno ispratili’’ Ovaj čuveni citat iz našeg hit filma ‘’Lajanje na zvezde’’ mogao je da se iskoristi nekoliko puta kad su oni u pitanju. Odlazili su na velika takmičenja, a moje kolege su ih bez ikakvog razloga stavljali u drugi plan. Neki od njih nisu ni reč napisali o njima. Trenirali su u tišini i bez previše pompe najavljivali hrabre borbe. Od sredine 90tih, jedna godina nije prošla bez njihovog penjanja na pobedničko postolje. Pre četiri godine postali smo šampioni Evrope i tek onda su mediji počeli da izveštavaju o njima. Potpuno pogrešan pristup imali smo prema jednoj od najodlikovanijih reprezentacija u Srbiji.

 Grbić, Novi selektor – Nikola Grbić, Gradski Magazin

Vreme je da se sport koji je neopravdano večito u drugom planu kod nas, vrati na velika vrata. Čovek za takva dela upravo je promovisan u selektora najjače muške selekcije. Njegovo iskustvo ali i neverovatna popularnost najpre kod nas, a potom u svetu, sigurno je pravi način da se vrate trofeji i učvrsti malo poljuljani ugled Srbije u svetskoj odbojci. Debakl koji smo doživeli prošle godine u Poljskoj, vrlo brzo ćemo zaboraviti ako Dragan Stanković i njegovi saigrači uspešno smečuju pobede već u Svetskoj ligi koja uskoro počinje. Kao prvi izazov novopečenog selektora naše reprezentacije realno je imati skromna očekivanja, ali pošto je i sam kao igrač bio perfekcionista i davao sve za pobede, verujemo da rezultat neće izostati. Dame i gospodo, ljubitelji sporta a po najviše odbojke, novi selektor muške reprezentacije Srbije je svetska legenda loptanja preko mreže Nikola Grbić.

Grbić, Novi selektor – Nikola Grbić, Gradski Magazin
Čovek sa 19 medalja sa reprezentacijom

 

U beogradskom hotelu „Metropol“ održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Nikola Grbić, novi selektor muške seniorske reprezentacije Srbije. Goste je pozdravio Aleksandar Boričić, predsednik OSS, koji je zatim Nikoli Grbiću predao trenerku reprezentacije Srbije. Konferenciji su prisustvovali Slobodan Milošević, generalni sekretar OSS, Vladimir Grbić, potpredsednik OSS, Zoran Avramović, direktor marketinga OSS, Predrag Peruničić, državni sekretar za sport, Dejan Turk, generalni direktor Kompanije „Vip mobile“, generalnog sponzora OSS, Adreas Graf, finansijski direktor Kompanije „Vip mobile“, Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, kao i mnogobrojni gosti i predstavnici medija. Osvojio je dve titule prvaka Italije (2008. – Trentino, 2010. – Kuneo), titulu prvaka Rusije (2014. – Zenit), tri Kupa Italije (1999. – Kuneo, 2000. – Sisli, 2011. – Kuneo), dve titule pobednik Lige šampiona (2000. – Sisli, 2009. – Trentino), dva Super Kupa Evrope (1997. – Gabeka, 1999. – Kuneo), titulu pobednika Kupa Kupova (1998. – Kuneo), pobednika Top Tims Kupa (2006. – Pjaćenca) i pobednika Kupa CEV (Kuneo).

Nikola Grbić je sa reprezentacijom osvojio 19 medalja od 1995. – 2010. Na Olimpijskim igrama je osvojio zlato (2000. – Sidnej) i bronzu (1996. – Atlanta), na Svetskim prvenstvima srebro (1998. – Tokio) i bronzu (2010. – Rim), na Evropskim prvenstvima zlato (2001. – Ostrava), srebro (1997. – Ajndhoven) i četiri bronze (1995. – Atina, 1999. – Beč, 2005. – Rim, 2007. – Moskva), u Svetskoj ligi četiri srebra (2003. – Madrid, 2005. – Beograd, 2008. – Rio de Žaneiro, 2009. – Beograd) i dve bronze (2002. – Belo Horzonte, 2004. – Rim), kao i tri bronzane medalje u Svetskom Kupu izazivača (1996.), Svetskom Kupu šampiona (2001.) i Svetskom Kupu (2003.).

Grbić, Novi selektor – Nikola Grbić, Gradski Magazin
Najčuvenija braća u Svetskoj odbojci

 

Onomad su još ruski i italijanski treneri često žalili za tim što nemaju najčuveniju odbojkašku braću u svojim redovima. Mlađi član čuvenog tandema iza sebe ima karijeru kakvom se retko ko može pohvaliti. Jedan je od najboljih tehničara u istoriji ovog sporta, a svakako najbolji na svetu bio je godinama. Nagrada za svoje ’’životno delo’’ zvano igračka karijera nagrađen je i ulaskom u ’’Odbojkašku aleju slavnih’’ u Miliču u Poljskoj 2013 godine. Danas je ponovo obukao trenerku sa državnim grbom, i na svom novom radnom zadatku u reprezentaciji najavljuje pobede. Neka ti Nikola ova uloga bude u najmanju ruku podjednako uspešna kao ona prethodna od 1995 – 2010 godine, kad si kao kapiten podigao Srbiju u neslućene visine i ovom narodu podario radost i razlog za osmeh.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!, Gradski Magazin

ŠTA VAM JE POTREBNO ZA SAVRŠEN NOVOGODIŠNJI ODMOR? AQUAWORLD RESORT BUDAPEST!

Da li ste do sada već uspeli da definišete šta je za vas savršen odmor? …

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!, Gradski Magazin

Još niste odlučili kuda za Novu godinu? Aquaworld je idealno rešenje!

Ako još uvek imate dilemu gde da provedete novogodišnje praznike, pomoći ćemo vam da “prelomite” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin