Novo srce Evroazije – Astana, Gradski Magazin

Novo srce Evroazije – Astana

Novo srce Evroazije – Astana, Gradski MagazinOve godine, 6. jula, navršiće se 20 godina od kada je grad Astana dobio zvanično status prestonice Kazahstana. Kada je 1994. godine predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev objavio ovu odluku u lokalnom parlamentu, tada je malo ko mogao da poveruje da će njegov predlog biti realizovan. Posle raspada Sovjetskog Saveza jedno za drugim prestajala su da rade preduzeća i ogromnan broj radnika je tek počinjao da se navikava na život u novim tržišnim uslovima i zato je ta odluka izazvala mnogo rasprava.
Međutim, već je prvih deset godina života u novoj prestonici jasno pokazalo da se zahvaljujući ovom rešenju na karti Kazahstana pojavio grad kojim se sad diče njegovi stanovnici i kojem se divi ceo svet.
Iz tople Almate rešili su da se presele iz nekoliko razloga. Bivša prestonica nalazila se u seizmički aktivnom području, a tome treba dodati prenaseljenost, gustu gradnju i saobraćajne kolapse, dok se Astana nalazi u prostranoj stepi.
U izgledu Astane vide se najhrabrije, najoriginalnije i najprogresivnije ideje arhitekata svetskog glasa: Kise Kurokavi, Normana Fostera, Renata Arketi i dr. Pored toga, sastavljena od najboljih odlika savremene svetske arhitekture i novih naprednih inženjerskih i građevinskih tehnologija, prestonica Kazahstana postaje živopisna ekskluzivna metropola. U Astani se jasno da pratiti filozofija spajanja istoka i zapada, severa i juga, različitih civilizacija i kultura sa prirodnom i elegantnom dominacijom nacionalnih tradicija.
Astana je 1999. godine dobila nagradu UNESKA „Grad sveta“. Brz porast broja stanovnika postaje znak uspešnog razvoja grada. U godini kad je objavljeno premeštanje prestonice, u njoj je živelo svega 225 hiljada ljudi. U Astani danas živi preko milion stanovnika.
Primetićemo da su svoj udeo u razvoju prestonice Kazahstana imale i srpske kompanije, a kvalitet njihovog rada visoko cene kazahstanski naručioci. U Kazahstanu rade srpske kompanije u oblasti poljoprivrede, maloprodaje, veleprodaje i ugostiteljstva. Ovde rade velike srpske kompanije kao što su „Energoprojekt“, „Planum“, „Enterijer Janković“, a nalaze se i proizvodi kompanija „Tigar“, „Tarket“ i drugih.
Danas je Astana centar evroazijskog prostora koji organizuje različite forume, kongrese i druge događaje širokih razmera od međunarodnog značaja. Ovde je 2010. godine održan Samit država članica OEBS-a, Astana je postala mesto gde se razgovoralo o bezbednosnim pitanjima i sirijskom problemu.
Veliki ekonomski događaj međunarodnog karaktera bila je međunarodna izložba „EKSPO“ u Astani tokom leta 2017. godine na temu „Energija budućnosti“, na kojoj je učestvovalo 115 zemalja i 22 međunarodne organizacije. Na svečanoj ceremoniji otvaranja učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema rečima organizatora događaja, srpski paviljon bio je jedan od najposećenijih na izložbi.
Kao znak jačanja prijateljstva između Kazahstana i Srbije, kao i odavanja priznanja za zalaganje i rad svetski poznatog naučnika Nikole Tesle u novembru 2017. godine u kazahstanskoj prestonici jedna ulica je ponela njegovo ime. Takođe, u Astani je bio potpisan Sporazum o uspostavljanju čvršćih veza i pobratimljenju između Astane i Beograda.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, The Stranglers prvi put na Beer Festu!, Gradski Magazin

The Stranglers prvi put na Beer Festu!

Kultni britanski bend će prvi put nastupiti na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu. Ovogodišnji 16. Belgrade …

Bojana Ordinačev izgleda savršeno, a recept je sledeći…, Gradski Magazin

Bojana Ordinačev izgleda savršeno, a recept je sledeći…

Prelepa glumica Bojana Ordinačev nikada nije lepše izgledala, a na putu do savršentstva pomogli su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin