Najnovije Vesti
SVETSKI DAN ČIŠĆENJA, Obeležen SVETSKI DAN ČIŠĆENjA u Srbiji: Građani Srbije udružili se u najmasovnijoj volonterskoj akciji ćišćenja na planeti, Gradski Magazin

Obeležen SVETSKI DAN ČIŠĆENjA u Srbiji: Građani Srbije udružili se u najmasovnijoj volonterskoj akciji ćišćenja na planeti

Na Košutnjaku je održana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana čišćenja u organizaciji Ekostar Paka, SBB fondacije i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, u prisustvu ministra Gorana Trivana.


Ovo je najveća volonterska akcija koja se održava već 10 godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredine otpadom. U akciji u Pionirskom gradu, učestvovalo je preko 400 volontera, dok su se mnogobrojni građani okupili na drugim lokacijama u Beogradu, ali i širom Srbije. 

Obeležen SVETSKI DAN ČIŠĆENjA u Srbiji: Građani Srbije udružili se u najmasovnijoj volonterskoj akciji ćišćenja na planeti, Gradski Magazin

Ministarstvo zaštite životne sredine je prepoznalo doprinos kampanje podizanja svesti javnosti o značaju odgovornog i ekološki osvešćenog društva za budućnost Srbije. Ministar Goran Trivan, koji je zajedno sa svojim timom i sam uzeo učešće u ovoj akciji, izjavio je da je Srbija na dobrom putu da u periodu od 5-7 godina uspostavi celoviti sistem upravljanja čvrstim otpadom, bez kojeg nema čiste zemlje. „Srbija ide ka uređenju životne sredine. Do kraja godine u Srbiji će biti donet strateški plan o korišćenju reciklažnog otpad, a biće otvoreno 27 regionalnih cetara za separaciju otpada i 359 sistema za preradu otpadnih voda Ali, uređenje životne sredine mora postati deo naše kulture, jer odnos prema životnoj sredini je mera civilizovanosti jednog društva“. 

Obeležen SVETSKI DAN ČIŠĆENjA u Srbiji: Građani Srbije udružili se u najmasovnijoj volonterskoj akciji ćišćenja na planeti, Gradski Magazin

Drugi po veličini nacionalni operater za upravljanje ambalažnim otpadom, kompanija Ekostar Pak, jedan je od ključnih zagovornika i promotera odgovornog ponašanja prema otpadu:

„Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj sistema upravljanja ambalažnim otpadom polako menjamo stanje na terenu, privreda Srbije je već napravila značajan napredak, pa je trenutno ključni izazov promeniti navike građana. Saradnja sa komunalnim preduzećima i reciklerima omogućila nam je da sagledamo koliko kontinuiran rad na podizanju svesti i odgovornog ponašanja kompanija i pojedinaca prema otpadu donosi rezultate!“ izjavila je Kristina Cvejanov, direktorka Ekostar Pak. 

SBB fondacija Svetski dan čišćenja vidi kao mesto sa kog se šalje najmasovnija poruka kojom se podsećaju građani na problem globalnog zagađenja: 

 „Naša fondacija već petu godinu zaredom, kroz projekat Ne prljaj. Nemaš izgovor! od početka proleća, pa do kasne jeseni, organizuje čišćenje gradova u Srbiji, čime kod građana podižemo svest o važnosti očuvanja životne sredine, svakog dana u godini. Sigurni smo da samo kontinuiranim aktivnostima i zajedničkim angažovanjem svih nas možemo da stignemo do krajnjeg cilja, a to je čistija, zdravija i zelenija Srbija.“ – naglasila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Obeležen SVETSKI DAN ČIŠĆENjA u Srbiji: Građani Srbije udružili se u najmasovnijoj volonterskoj akciji ćišćenja na planeti, Gradski Magazin

U okviru projekta „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ do sada su realizovane akcije čišćenja u preko 90 gradova i opština širom Srbije u kojima je učestvovalo preko 40 udruženja i klubova. Predstavu „Ko to tamo prlja?“, koja je nastala u okviru projekta, odgledalo je preko 23.000 dece, a istoimenu knjigu dobilo je preko 27.000 predškolaca. „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ izazov okupio je preko 2500 odeljenja u preko 600 škola. U izazovima je učestvovalo preko 52.000 osnovaca. 

Akcija u Pionirskom gradu, pod sloganom “Solidarni s ljudima, solidarni s prirodom” je bila i završni događaj kampanje “Trash izazov Srbija” realizovane uz podršku Ekostar Paka u preko 40 opština u Srbiji, tokom koje je u akcijama čišćenja učestvovalo preko 3.000 volontera. Učesnici akcije na Košutnjaku odazvali su se i pozivu Crvenog krsta, te je sakupljeno dosta pomoći za formiranje solidarnih paketa za socijalno ugrožene porodice. 

Akciju obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji su podržali i svojim prisustvom osnažili: 

Ministrastvo zaštite životne sredine, na čelu sa ministarom Goranom Trivanom; Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, na čelu sa sekretarom Ivanom Vilotijević; SBB Fondacija; Ekostar pak; Let’s do It Serbia; Fabrika kartona Umka; Papir servis FHB; Smurfit Kappa; Mivela; Jaffa; Brodoto, Crveni krst Čukarica i Rakovica; JKP Gradska čistoća Beograd, Savez izviđača Čukarica, Rotary klub Sava; Bitef; Parking servis; Opština Čukarica; Opština Rakovica, UG “Moje mesto”. 

Foto: PR Ekostar Pak

Izvor: PRessSerbia

O Gradski Magazin

Proveri takođe

hrizanteme, HRIZANTEME SVI PAZARE: U parku Manjež do sledećeg vikenda tradiocionalna izložba cveća, Gradski Magazin

HRIZANTEME SVI PAZARE: U parku Manjež do sledećeg vikenda tradiocionalna izložba cveća

TRADICIONALNA izložba cveća “Beogradska jesen” počela je u petak i trajaće do sledećeg vikenda. Ljubitelji …

POJAČANE KONTROLE U AUTOBUSIMA, OD PONEDELjKA POJAČANE KONTROLE U AUTOBUSIMA: Ko nema masku plaća 5.000 dinara, Gradski Magazin

OD PONEDELjKA POJAČANE KONTROLE U AUTOBUSIMA: Ko nema masku plaća 5.000 dinara

Vozači javnog gradskog prevoza od sutra biće u obavezi da prilikom ulaska putnika u autobuse, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.