Polako odbrojavamo poslednje dane, sate kada ćemo reći doviđenja 2014. i dobrodošla 2015., a da bi je u punom sjaju dočekali obogatite vašu trpezu novogodišnjim keksićima.
Uz malo truda obradujte svoje voljene cimet keksićima i zajedno uz šolje čaja uživajte u predstojećim praznicima ili pak poklonite kao novogodišnji poklon upakovan u providnu foliju sa mašnom. Nikoga nećete ostaviti ravnodušnim.
Potrebno za keks:
- 220 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 vanil šećer
- 1 jaje
- ½ kašičice praška za pecivo
- 3 kesice cimeta
- 440 g brašna
- 20 g čokolade u prahu (kakao)
Kraljevska glazura (Royal icing):
- 1 belance
- 200 gr šećera u prahu
- 1 kašika limunovog soka
- ½ kašičice gustina
Maslac izmiksati sa šećerom i vanilom, a onda dodati i jaje. Kad se sve dobro sjedini, dodati i brašno koje smo prethodno sjedinili sa praškom za pecivo, cimetom i čokoladom u prahu. Testo dobro umesiti rukama, a onda ga podeliti na dva dela i svaki deo posebno uviti u rastegljivu foliju i staviti u frižider. Ostavite 30 minuta da se testo ohladi. Uzeti prvi deo testa i na pobrašnjenoj radnoj površini razvući na 5 mm debljine. Iseći u željeni oblik koristeći modlu ili isečen šablon. Složiti na pleh na koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Tako uraditi i sa drugim delom testa. Pleh staviti u zamrzivač na 10 minuta, dok se rerna ne ugreje na 200 °C. Izvaditi pleh iz zamrzivača i odmah ubaciti u zagrejanu rernu i peći oko 10 minuta.
Kada se keks skroz ohladio, dekorisati kraljevskom glazurom.
Belance viljuškom umutiti, a zatim dodati šećer, sjedinjen sa gustinom i mešati dok smesa ne postane gusta i glatka. Sipati limunov sok i još malo umutiti. Glazuru podeliti u nekoliko činija i dodati joj prehrambenu boju po želji. Glazure sipati u kese ili napravite fišek od papira za pečenje. Kese neka budu dobro zatvorene da se glazura ne bi osušila. Iscrtajte detalje po želji. Ostavite na sobnoj temeparturi, najmanje 2 h da se glazura stegne i osuši a onda čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji za kolače.