Koncerta, Od 8. do 11. septembra 4 koncerta: Ođila, Tijana Bogićević, Crvena jabuka, Al Amor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, Gradski Magazin

Od 8. do 11. septembra 4 koncerta: Ođila, Tijana Bogićević, Crvena jabuka, Al Amor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Četiri atraktivna koncerta očekuju publiku u Beogradu u okviru „Atrium Sessions“ nastupa u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja u periodu od 8. do 11. septembra (od četvrtka do nedelje), u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.


Koncert populane grupe Ođila biće održan u četvrtak  8. septembra, zatim  9. septembra nastupa pevačica Tijana Bogićević; 10. septembra publiku očekuje koncert grupe Crvena jabuka,  a 11. septembra biće održano muzičko-poetsko veče španskih i latino pesamaAl Amor u izvođenju Anastasije Minjević (sopran), Ksenije Ristić (klavir) i glumca Joakima Tasića. Svi nastupi počinju u 20.30, ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se  na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i sl. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama,  često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova “Tamna strana sunca”, “Drugi čovek” i “Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci.  U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolji album po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (“Solniška”) na  Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi. Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama regiona.  Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Ođila se slušala ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur).

 

 

Tijana Bogićević je srpska pop pevačica rođena u Novom Sadu. Bila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017. sa pesmom „In Too Deep”. 2010. godine snima pesmu “Tražim” koja postaje veliki hit i gotovo neizostavna numera u svim šou programima. Godine 2011. odlazi na Pesmu Evrovizije kao prateći vokal i predstavlja Srbiju sa Ninom i pesmom “Čaroban”.  Pesme koje su izazvale veliku pažnju su Tijanini dueti sa grupom Flamingosi i Aleksom Jelićem, kao i emotivna balada “Čudo” koja je bila svojevrsna najava saradnje sa kompozitorom i producentom Dušanom Alagićem.  Svoj debi album pod istim imenom objavila je 2018. godine, sa kog su se izdvojili hitovi “Hajde onda ništa“, “U redu” i “Bezuslovno“. Usledili su veoma uspešni solistički koncerti u Beogradu i Novom Sadu 2019. godine. Tijana je objavila duet sa Aleksandrom Sarom Milutinović za pesmu “Širina”. Sara Milutinović autor je i narednog Tijaninog hita, “Javna tajna”, koji je objavljen 2020. godine. Svoj drugi studijski album “Blizu” Tijana je objavila u junu 2022. godine, na kome se nalaze pesme: “Blizu”, “Umem”, “Ponovo ljubav”.

 

Crvena jabuka je osnovana 1985. godine u Sarajevu. Njihova muzika je bila inspirisana Bitlsima i Indeksima. Prvi album, „Crvena jabuka“, objavljen 1986, bio je trenutni uspeh. Grupa je brzo stekla veliku popularnost širom bivše Jugoslavije.  Od prvog albuma („Bježi kišo s prozora“, „Dirlija“, „Nek te on ljubi“…) do najnovijeg  “Tvrđava” snimili su više od 200 pesama, a za ploču „Sanjati“ iz 1990. nagrađeni su međunarodnom nagradom Ampex Golden Reel. Zato i ne čudi što se na njihovim koncertima često može čuti i više od 30 pesama. Među njihovim brojnim hitovima nalaze se numere: “Ima nešto od srca do srca”, “Nekako s proljeća”, “Bacila je sve niz rijeku”, “Volio bih da si tu”, “To mi radi”, “Tuga, ti i ja”, “Uzmi me kad hoćeš ti”, “S tvojih usana”, „Stižu me sjećanja“… Kroz sve te godine i sve te pesme Crvena jabuka nije gubila publiku – samo je dobijala novu i zato se sada na njihovim nastupima mogu sresti sve generacije. Kada dođe trenutak da se zapevaju neki od najčuvenijih hitova, emocija koju pesme Crvene jabuke nose opstaju uprkos svemu. Zato i ovog puta u možemo očekivati spontan i dirljiv nastup, u kom publika učestvuje podjednako kao i bend, jer kako Žera kaže, „pravila u muzici ne postoje: to nije matematika, to je emocija“.

Koncertni projekat „Al Amor” nastao je po ideji i u izvođenju Anastasije Minjević (sopran) i Ksenije Ristić (klavir), uz kreativnu podršku glumca Joakima Tasića. Publiku očekuju kompozicije latinoameričkih i španskih kompozitora koje su nedovoljno poznate širem auditorijumu. Publika će biti u prilici da čuje dela Alberta Ginastere, Carlosa Guastavina, Villa Lobosa, de Falle, Obradorsa, Granadosa i Piazzolle. Kompozicije će biti poetski ilustrovane poezijom Lorke, Nerude i Borhesa.

 

Raspored „Atrium Sessions“  koncerata po danima:

    • 08. septembar – grupa Ođila 
    • 11. septembar – Al Amor – muzičko-poetsko veče španskih i latinskih pesama. Solisti: Anastasija Minjević (sopran), Ksenija Ristić (klavir) i glumac Joakim Tasić 
  • 19. septembar – VivaČelo – Dragan Đorđević Suzuki – otvaranje Čelo festa 
  • 21. septembar – Gudački orkestar Makris – “Od klasike do Holivuda” ; Dirigent: Predrag Gosta
  • 24. septembar – grupa Galija 
  • 25. septembar – Belgrade Soul Sextet– “Tri sevdaha”

O Jelena Filipović

Proveri takođe

EXIT, Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!, Gradski Magazin

Odličan start za novo izdanje Exitove diskografske kuće!„Into the Unknown“ Ilije Djokovica i Teye Flow u samo pet dana na čak dve Beatport liste!

Nakon dva veoma uspešna EXIT Soundscape izdanja, među kojima su „Universe“ koje potpisuju Space Motion …

Exit, EXIT okupio svet u prestonici – preko 10.000 fanova iz 40 zemalja posetilo EXIT Belgrade Takeover!, Gradski Magazin

EXIT okupio svet u prestonici – preko 10.000 fanova iz 40 zemalja posetilo EXIT Belgrade Takeover!

Proteklog vikenda održan je veliki EXIT Belgrade Takeover, koji je uz tri dana programa i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin