ODRŽAN ONLAJN DOGAĐAJ “INNOSCHOOL DANI” – PREDSTAVLJANJE REZULTATA PILOTIRANJA PROGRAMA ZA UČENJE O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU (ILS-a) U SREDNJIM ŠKOLAMA, Gradski Magazin

ODRŽAN ONLAJN DOGAĐAJ “INNOSCHOOL DANI” – PREDSTAVLJANJE REZULTATA PILOTIRANJA PROGRAMA ZA UČENJE O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU (ILS-a) U SREDNJIM ŠKOLAMA

Predstavnici Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI Beograd) i InnoSchool projektnog tima održali su onlajn događaj pod nazivom „InnoSchool dani“.


Tokom događaja predstavljeni su preliminarni rezultati nedavno završene pilot-faze InnoSchool inovativnog Programa učenja o socijalnom preduzetništvu (ILS-a) u deset beogradskih srednjih škola i njegovog uticaja na znanja i veštine srednjoškolaca u oblasti preduzetništva. Program je razvijen radi podsticanja društvenih inovacija i preduzetničkog duha kod srednjoškolaca i promoviše iskustveno učenje kroz kombinaciju klasične nastave i primene digitalnih alata – onlajn ozbiljne igrice, u koju je integrisana interakcija sa društvenim mrežama, kao i međuškolsko takmičenje. Učenici i nastavnici su pre početka primene Programa i savladavanja obrazovnog sadržaja vršili odabir da li će igricu igrati na osnovnom ili naprednom nivou. Razlika između dva nivoa učenja je u tome da napredni nivo podrazumeva dodatnu obrazovnu celinu tokom koje učenički timovi, uz vođstvo nastavnika-mentora, izrađuju detaljan biznis plan svoje socio-poslovne ideje razvijene tokom igranja InnoSchool igrice.

Međuškolsko takmičenje je ujedno i završni korak u pilotiranju Programa na naprednom nivou, a održano je istog dana kao onlajn događaj na kojem je učešće uzelo deset učeničkih timova iz pet srednjih škola.

Odlukom stručnog žirija, titule najboljih poneli su: 1. mesto – tim „DuSaNa“ iz Pete ekonomske škole „Rakovica“, 2. mesto – tim „DDK“ iz Šeste beogradske gimnazije, dok su 3. mesto podelili timovi „Mladi preduzetnici“ iz Gimnazije „Sveti Sava“ i „Tim 2“ iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole.

Najbolji učenički timovi na osnovnom nivou određeni su na osnovu postignutih rezultata u igrici tokom pilotiranja ILS Programa: 1. mesto – tim „Pohovani golub“ Tehnička škola, Železnik, 2. mesto – tim „Smokvice“ iz Trgovačke škole i 3. mesto – tim „Ribolovci“ iz Tehničke škole, Železnik.

Nakon predstavljanja pobedničkih timova, predstavnici InnoSchool projektnog tima zahvalili su svim učesnicima u pilot-fazi Programa, kao i članovima Savetodavne grupe, što su zajedničkim radom doprineli promociji socijalnog preduzetništva kao načina ostvarivanja pozitivnih promena prilikom rešavanja ključnih problema u društvu i podsticanja inovativnog načina obrazovanja koji kombinuje učenje sa zabavom kroz igranje onlajn igrice i razvijanje uspešnih socio-poslovnih inicijativa.

Projekat InnoSchool bavi se potrebom uvođenja sistemskih promena u srednjoškolsko obrazovanje koje su neophodne za jačanje preduzetničke kulture i povećano angažovanje mladih u oblasti socijalnih inovacija i preduzetništva. Projekat se realizuje u devet država Dunavskog regiona: Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Srbiji. U Srbiji ga sprovodi Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI Beograd) u saradnji sa projektnim nacionalnim strateškim partnerom – Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u okviru Intereg Dunavskog transnacionalnog programa.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!, Gradski Magazin

Rokfelerovi plaćenici udaraju na Vučića preko Vrnjačkog panoramskog točka!

Brojne organizacije sa platnog spiska Rokfeler fondacije, ne štede ni novac ni ljudstvo, a sve …

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest, Gradski Magazin

Zamisli leto i kreni u Aquaworld Resort Budapest

AQUAWORLD RESORT BUDAPEST JEDAN JE OD NAJLEPŠIH SPA HOTELA U OVOM DELU EVROPE, A ZA …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin