Održana konferencija za roditelje Otovrena vrata, Održana konferencija za roditelje „Otvorena vrata“, Gradski Magazin

Održana konferencija za roditelje „Otvorena vrata“

Održana konferencija za roditelje Otovrena vrata, Održana konferencija za roditelje „Otvorena vrata“, Gradski MagazinČesto u šali konstatujemo da nijedan roditelj nije uz dete dobio “uputstvo za upotrebu”, pa mu ne preostaje ništa drugo nego da uči u hodu oslanjajući se – kako na reči stručanjaka iz oblasti dečje psihologije i pedagogije, tako i na iskustva, svoja i tuđa. I, čak i kada radi u najboljoj nameri, greške su neminovne, a izazovi bezbrojni. Konferencija “Otvorena vrata”, održana u Dečjem kulturnom centru Beograd, pred sagovornike je postavila tri ozbiljne teme: “Čemu služe roditelji”, “Moje prezime, a tvoje vaspitanje” i “Ne, to nije moje dete”, a najčešće reči koje su se mogle čuti tokom konstruktivnih razgovora bile su: ljubav, poverenje, razgovor, razumevanje, dogovor.

Gordana Plemić ispred udruženja “Roditelj” koje je pomoglo u realizaciji konferencije, imala je debatu sa dr Rankom Rajovićem, autorom NTC sistema učenja, započela je pitanjem da li je u savremenom svetu porodica samo “odskočna daska” ili baza koja nas određuje kroz život. “Detetu treba davati manje obaveze, učiti ga da pomaže. Tako će shvatiti da nešto zavisi i od njega, ali i imati osećaj pripadnosti. Šta god da uradimo umesto njega, kasnije će u životu to skupo platiti,” napomenuo je profesor i dodao da je za razvoj deteta podjednako važna i genetika i okruženje. “Ako se okruženje menja, a mi i dalje imamo iste metode, ko će platiti cenu? Pa, dete. Svaka nova generacije je sve slabija, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi. Greške roditelja nisu bezazlene, a tiču se prezaštićenja, čemu su uglavnom sklone majke. Odrastanje pod “staklenim zvonom” nije dobro za psiho-fizički razvoj deteta, treba znati granicu.”

Podjednako je važno znati kad i kako pohvaliti dete. “Pohvala je pokretač, a preterana pohvala čini da dete gubi samopouzdanje,” kaže dr Rajović i ukazuje na zamku savremenog roditeljstva. “Svetujem mame i tate da ne vode decu na bezbroj aktivnosti jer ih time opterećuju. Potrebno je da dete ima i svoje vreme.”

U razgovoru o tome koju ulogu ponaosob imaju otac i majka u vaspitanju deteta govorili su Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Jelena Stanivuković psiholog, kao i dvojica očeva – Marko Kešelj, državni sekretar u Ministarstvu sporta i Miloš Andrović biznismen.

“Izmenama zakona omogućili smo da supružnici žena preduzetnica, nakon trećeg meseca od rođenja deteta, mogu koristiti umesto njih porodiljsko odsustvo. Od 62 250 parova, tu mogućnost je prošle godine iskoristilo samo 373 očeva, odnosno 0,6 posto,” istakla je ministarka Kisić i time indirektno odgovorila na pitanje ko provodi više vremena sa decom.

“Da bi dete imalo dobar razvoj, potreban je bar jedna responsivna, odgovorna odrasla osoba, nije bitno da li su otac ili majka, čak nije bitno ni da li je reč o biološkim roditeljima,” istakla je Jelena Stanivuković. “Neadekvatno prisustvo oca detetu šalje poruku da nije dovoljno dobro. Zaključiće da   nešto nije u redu sa njim, jer njegovog tate nema. Imaće lošu, nestabilnu sliku o sebi i to može uticati na dalji kvalitet života.”

U okviru panela “Ne, to nije moje dete,” na kojem su učešće uzele: Merica Buj Bjelogrlić, direktorka osnovne škole, Tijana le Roux, javni tužilac i koordinator Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici, Leposava Vujanović Porubović, javni tužilac Odeljenja za maloletnike i psiholog Gordana Nikolić, govorilo se o sve prisutnijem vršnjačkom, ali i nasilju u porodici, i na koji način pomoći deci. “Zanemarili smo mentalno zdravlje, nema posvećivanja. Stalno govorim roditeljima da kada im deca dođu iz škole pitaju “kako si danas”, a ne “kako je bilo u školi”, kaže uvaženi psiholog, čija poruka je najbolji zaključak konferencije: “Roditelji, volite dete koje imate, a ne ono koje zamišljate da imate”.

Prijatelji konferencije koji su podržali „Otvorena vrata“  bili su kompanija Frikom sa Quattro sladoledom, Drive Cafe, zdravstveni sistem Euromedik, Olimpijski centar Jahorina, Bambi, Prolom voda, Auto Moto Savez Srbije i Integraltehnic.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin