Warning: getimagesize(https://gradskimagazin.rs/wp-content/uploads/2016/06/Arcelik-3.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/plugins/blog2social/includes/Meta.php on line 215
Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom
Najnovije Vesti
olaksani, Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom, Gradski Magazin

Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom

Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom.

Arcelik grupa, proizvodjac brenda Beko, nastavila je da olaksava svakodnevicu svojih potrosaca proizvodeci proizvode visoke tehnologije, i udruzila se sa Udruzenjem za slepe „Sest tacaka“ na projektu „Proizvodi za osobe sa ostecenim vidom“.

Zahvaljujuci projektu koji su realizovali Arcelik i Udruzenje za slepe „Sest tacaka“, sada ce osobe sa ostecenim vidom moci da koriste kucne aparate bez pomoci drugih ljudi. Ovim povodom, pomocnica generalnog direktora za marketing u kompaniji Arcelik, Tulin Karabuk izjavila je: „ U okviru ovog projekta, koji je u skladu sa ciljem Ujedinjenih nacija „pristupacnost“ za svakoga, prosirili smo nasu listu globalnih proizvoda i usluga koje razvijamo na osnovu potreba i zahteva potrosaca, i kreirali smo pristupacna pametna resenja za kucne aparate za potrosace sa ostecenim vidom.“

Potrosacima sa ostecenjem vida u prvoj fazi, bice na raspolaganju proizvodi koji imaju specijalne znake, zvucne alarme, panele sa Brajovom azbukom, kao i audio uputstva za koriscenje. „Potrebama drustva pristupamo pazljivo u svakom segmentu u kom smo aktivni i veliku paznju posvecujemo odrzivom razvoju. Verujemo da mozemo da stvorimo trajnu korist za drustvo, kao i promenu kroz zajednicki rad sa vladinim i nevladinim organizacijama tokom procesa razvoja proizvoda. Ovim projektom olaksacemo zivot nasih potrosaca sa ostecenim vidom kroz siroku paletu proizvoda, od frizidera do masina za pranje vesa, od TV prijemnika do malih kucnih aparata“, pojasnila je Tulin Karabuk.

Suha Salam, predsednik Udruzenja za slepe „Sest tacaka“, rekao je da ce nastaviti sa radom kako bi omogucili osobama sa ostecenim vidom da budu samostalne, produktivne i u mogucnosti da se socijalizuju.

olaksani, Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom, Gradski Magazin

“Osobe sa ostecenim vidom zele da budu u mogucnosti da koriste elektricne kucne aparate bez pomoci drugih. Mi smo pokrenuli peticiju na sajtu www.change.org kako bismo kucne aparate ucinili dostupnim, a kompanija Arcelik nas je odmah kontaktirala, nakon cega smo osnovali veliku radnu grupu. Upoznali smo ih sa poteskocama sa kojima se susrecemo tokom upotrebe proizvoda, od frizidera do pegli, od TV aparata do usisivaca i nastavicemo, kao i do sada, da zajedno radimo na pronalazenju resenja“, dodao je Salam.

Kucnim aparatima ce se upravljati preko pametnih televizora, telefona i tableta

Arcelik je razvio inovativnu tehnologiju HomeWhiz koja funkcionise u skladu sa opcijom pristupacnosti pametnih uredjaja i omogucuje potpunu kontrolu proizvoda putem audio instrukcija za rukovanje. Pri dodiru, aplikacija obavestava o funkciji podrucja koje je dodirnuto i odabranom podesavanju putem verbalnog zvuka, a potom informise korisnika zvukom kada se program zavrsi. Takodje, putem pametnih uredjaja se moze upravljati detaljnim podesavanjima kao sto su odabir tkanina i temperatura vode kod ves masina ili podesavanje ledomata na friziderima.

Jednostavna upotreba sa audio uputstvima i Brajeva azbuka za instrument table

Kao deo projekta „Proizvodi za osobe sa ostecenim vidom“, Arcelik je proizveo providna slova Brajeve azbuke koja se lako mogu zalepiti za dugmad, na instrument table proizvoda, kao i na daljinske upravljace. Instrument table sa Brajevom azbukom na masinama za pranje vesa, sudomasinama, rernama i sporetima na plin omogucuju jednostavnije koriscenje kada su u pitanju podesavanja temperature, dok je kontrolnim dugmicima  na friziderima dodata funkcija audio obavestenja. Usisivaci takodje imaju zvucno upozorenje kada se vreca za sakupljanje prasine napuni, a dodatnim delom na metalnoj povrsini pegle ogranicen je pristup, kako bi se izbegle opekotine na rukama. Uputstvo za koriscenje takodje sadrzi opisane crteze za korisnike sa ostecenim vidom, a uputstva su dostupna i u audio verziji.

olaksani, Olaksani kucni poslovi za osobe sa ostecenim vidom, Gradski Magazin

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

VAŽNO JE DA ZNAMO ŠTA JEDEMO, Gradski Magazin

VAŽNO JE DA ZNAMO ŠTA JEDEMO

Istraživanja pokazuju da su teme zdravije ishrane i poznavanja nutritivnog sastava proizvoda sve važnije i …

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“  na rođendan Davorina Popovića, Gradski Magazin

Svetska premijera dokumentarca o „Indexima“ na rođendan Davorina Popovića

Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’N’Ritam (D’n’R) biće održano od 22. do 25. septembra …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.