, Oprez! Kreću alergije! Evo kako se zaštititi, Gradski Magazin

Oprez! Kreću alergije! Evo kako se zaštititi

, Oprez! Kreću alergije! Evo kako se zaštititi, Gradski MagazinTokom zime veći deo dana uglavnom smo provodili u zatvorenom prostoru i pokušavali da se izborimo sa zagađenim vazduhom, u kom je koncentracija štetnih čestica često više iznad dozvoljenih granica. Proleće za osobe sa alergijom ne donosi olakšanje. Već sa prvim vesnicima proleća kreću i problemi sa alergijom.

Alergije su najčešća nezarazna hronična bolest u Evropi. Svaki peti stanovnik svakodnevno ima tegobe zbog neke alergijske bolesti: atopijski dermatitis, alergijski rinitis, alergijska astma ili čak anafilaktički šok, kažu podaci Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju. Svetska organizacija alergologa (WAO) procenjuje da 10-40 odsto svetske populacije boluje od neke atopijske bolesti .Procenjuje se da trenutno 150 miliona Evropljana boluje od nekog oblika atopijskih bolesti, a da će do 2025. godine taj broj znatno porasti i da će svaka druga osoba imati neki vid alergije.

Alergijske bolesti su prisutne tokom cele godine, ali su mnogo češće od proleća do jeseni, tokom perioda cvetanja biljaka, pa je važno da se osobe koje imaju alergiju zaštite u vreme polinacije, od marta do oktobra meseca. Jedan od alergena u zatvorenom prostoru je grinja, koja zadaje problem alergičnim osobama tokom cele godine,a najteže simptome pacijenti imaju kada je napolju toplo i visoka vlaga.

– Izbegavanje boravka na otvorenom kada je visoka koncentracija alergena, kao i sprovođenje mera zaštite, kao što su nošenja šesira, naočara, skidanja garderobe u kojoj smo bili napolju, su saveti kojih se treba pridržavati da bismo smanjili ekspoziciju alergenima. U zatvorenom prostoru jedini način da se zaštitimo je upotreba prečišćivača vazduha. Da bi smo bili sigurni da je vazduh u prostoru u kome boravimo čist i bez alergena potrebno je da koristimo prečišćivač vazduga koji ima NanoProtect HEPA filter, koji može da apsorbuje čestice manje od 0,003 mikrona i filter od aktivnog uglja, jer samo prečišćivač vazduha tih karakteristika može da obezbedi čist i vazduh bez alergena – kaže dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog i alergolog.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

, Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra, Gradski Magazin

Noć muzičkog i vizuelnog spektakla uz Samsung Galaxy S24 Ultra

U srcu Beograda, 22. juna Luka Beograd postala je epicentar ljubitelja muzike, pretvorivši se u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin