, Organska proizvodnja mi je promenila život: Sada vreme sa porodicom provodim u zdravom okruženju, Gradski Magazin

Organska proizvodnja mi je promenila život: Sada vreme sa porodicom provodim u zdravom okruženju

Organska proizvodnja mi je promenila život: Sada vreme sa porodicom provodim u zdravom okruženju, Gradski MagazinNekoliko je razloga zbog kojih je organska proizvodnja važan koncept u modernom svetu: podrazumeva proizvodnju hrane bez pesticida i genetski modifikovanih organizama, zbog čega u sebi nema tragove hemikalija i toksina, a samim tim – ima višu hranljivu vrednost; manja je upotreba vode, što je od velikog značaja za regije koje pate od nestašice; pozitivno utiče na životnu sredinu, ali i omogućava malim poljoprivrednicima da kvalitetom konkurišu velikim kompanijama.

Uprkos prednostima koje organska proizvodnja nudi, u Srbiji za ovakav vid proizvodnje koristimo samo 0,6 odsto poljoprivrednog zemljišta. Međutim, oni koji odaberu put održivog poslovanja, nikada više ne pomisle da sa tog puta odu. Jedna od njih je i Bojana Ristić, vlasnica „EkoParka Beograd“, zelenog gazdinstva koji danas ima više od 900 sadnica voća, preko 1.000 čokota grožđa, različitih vrsta povrća i tri plastenika. Bojana je i prošlogodišnja pobednica Organic konkursa NLB Komercijalne banke, čija je misija da pomogne organiskim proizvođačima.

„Organska proizvodnja je veoma važna u mom životu. Poslovno, donela mi je zadovoljstvo da stvaram proizvode koji pomažu ljudima da održavaju svoje zdravlje, šire znanje iz oblasti organskog biljnog i životinjskog uzgoja i, samim tim, brinu o zaštiti životne sredine. Privatno, omogućila mi je da se više povežem sa prirodom i da bolje razumem njen ciklus i važnost očuvanja ekosistema, kao i da vreme sa svojom porodicom provedem u zdravom okruženju“, kaže Bojana.

Osvojivši nagradu NLB Komercijalne banke na Organic konkursu, Bojana i njena porodica dobili su veliki podstrek i to baš u trenutku kada su voćnjaci bili u punom rodu, a kapaciteti za preradu i radnu snagu ograničeni.

„Bez savremenih mašina, bilo je nezamisivo da u kratkom roku preradimo celokupan prinos na našem imanju. Nagradu koju smo dobili od NLB Komercijalne Banke smo iskoristili za kupovinu duplikatora. Ono što smo prethodnih godina prerađivali sedam dana, sada možemo za jedan dan i, samim tim, uštedeli smo naše dragoceno vreme. Gubitke smo sveli na minimum, jer se nakon berbe celokupna količina prinosa istog dana preradi i na taj način sačuva nutritivna vrednost naših proizvoda“, kaže Bojana.

Podrška organskim proizvođačima, koju NLB Komercijalna banka pruža poslednjih 12 godina kroz Organic konkurs, dolazi i ove godine. Prijavljivanje za 12. ciklus konkursa otvoreno je do 2. maja, a prijave se šalju na e-mail: organic@nlbkb.rs s naznakom „Prijava za 12. Organic konkurs”.

Za najbolje projekte proizvodnje, prerade, ali i prodaje organske hrane i proizvoda, obezbeđen je nagradni fond od 2.500.000 dinara. Pored glavne nagrade u iznosu od milion dinara za najbolji projekat organske proizvodnje ili prerade, NLB Komercijalna banka dodeliće i tri specijalna priznanja, sa ciljem da podstakne snažnije uključivanje mladih i žena u održiv način proizvodnje, kao i prodaju organskih proizvoda iz Srbije. Banka će ove godine po prvi put sa po 500.000 dinara nagraditi najbolji projekat organske proizvodnje u kategoriji žena, kao i mladih do 40 godina starosti. Istim iznosom stimulisaće i uslužni, odnosno ugostiteljski objekat (restoran, kafić, maloprodajni objekat, hotel i sl.), koji u svojoj ponudi ima najmanje jedan proizvod organskog porekla iz Srbije, za koji je potrebno dostaviti sertifikat o poreklu.

Rezultati konkursa biće poznati do kraja maja.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto, Gradski Magazin

Veštačka inteligencija je u modi, evo i zašto

Tehnologija se razvija iz dana u dan i pravi je izazov ići u korak sa …

, Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost, Gradski Magazin

Odabir idealnog trpezarijskog stola – estetika, dimenzije i funkcionalnost

Kada razmišaljamo o odabiru dobrog trpezarijskog stola, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin