Arhitekta Miladin Prljević, Otvоrena izložba Arhitekta Miladin Prljević, Gradski Magazin

Otvоrena izložba Arhitekta Miladin Prljević

Izložba predstavlja svojevrstan omaž arhitekti, rođenom u Užicu i jednom od najznačajnijih predstavnika srpske moderne arhitekture u periodu između dva svetska rata.

Gostovanje izložbe Istorijskog arhiva Užica Arhitekta Miladin Prljević u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda rezultat je višegodišnje uspešne saradnje ove dve institucije.

Autor izložbe, istoričar umetnosti Ivan R. Marković, graditeljski opus arhitekte Miladina Prljevića predstavio je najvećim delom na osnovu zaostavštine arhitekte pohranjene u Muzeju nauke i tehnike. Dopuna izložbene postavke priređena za izložbu u Istorijskom arhivu Beograda (autori Đurđija Borovnjak i Snežana Lazić, istoričari umetnosti) koncepcijski korespondira sa gostujućom izložbenom postavkom Arhiva Užica i izvedena je na osnovu arhivskih dokumenata iz fundusa Arhiva Beograda i projektne dokumenatcije i ličnih predmeta arhitekte, koji se čuvaju u porodičnoj zaostavštini arhitekte Prljevića, i koji se ovim povodom prvi put daju na uvid stručnoj i široj javnosti u svom originalnom obliku.

Arhitekta Miladin Prljević, Otvоrena izložba Arhitekta Miladin Prljević, Gradski Magazin

Izložbu prati i slajd-projekcija sa fotografijama izvedenih objekata, idejnim skicama i konkursnim rešenjima iz porodične zaostavštine arhitekte Prljevića, kao i film Jugoslovenske kinoteke koji prikazuje žurnalsku storiju „Vežba vatrogasaca“ iz 1943, sa vatrogasnom vežbom koja se odvija na Palati „Albanija“, najznačajnijem ostvarenju arh. Prljevića i arhitektonskim simbolom modernog Beograda.

Plodonosni graditeljski opus Miladina Prljevića (Užice, 1899 – Beograd, 1973) predstavljen je njegovim najznačajim objektima, javnim objektima, porodičnim vilama, stambeno-poslovnim objekatima, najvećim delom višespatnicama, učešćem na značajnim arhitektonskim konkursnima, te zapaženim radom u oblasti sistema gradnje, izolacionih materijala i energetske efikasnosti. U samo jednoj deceniji, od 1930. godine do početka Drugog sv. rata Prljević je projektovao više od 150 objekata, od kojih je 68 izvedeno – najvećim delom u Beogradu, takođe i širom Kraljevine i kasnije FNR Jugoslavije: u rodnom Užicu, Kraljevu, Čačku, na Zlatiboru i Tari, Boru, Nišu, Loznici, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici ,Cetinju, Podgorici i Nikšiću, Splitu.
Arhitekta Miladin Prljević, Otvоrena izložba Arhitekta Miladin Prljević, Gradski Magazin
Nakon Drugog svetskog rata Prljević je bio i inicijator i osnivač Instituta za proučavanje stambene arhitekture Od 1946. do penzionisanja radio je u Projektnom zavodu Narodne Republike Srbije.
Značajniji objekti: Palata „Albanija“, zgrada Siniše Zdravkovića (ugao Pop Lukine i Topličinog venca), kuća M. Ćirovića (Kneza Miloša 66), vila B. Stojković (Admirala Vukovića 24), kuća Mališe Stefanovića i hotel „Palas“ u Užicu.  Konkursni projekti: Poslanstvo Kraljevine Jugoslavije u Ankari (sa V. Simeonovićem), Robna kuća „Mitić“, Železnička stanica u Skoplju, Institut Nikole Tesle, Hotel u Splitu, Državna markarnica, zgrada KNOJ-a, Umetnički muzej na Tašmajdanu.

Izložba će biti otvorena za posetioce mesec dana i može se pogledati do 6. aprila 2015.
Radno vreme Galerije Istorijskog arhiva Beograda: utorak–subota od 10 do 17 časova.
Ulaz u Galeriju je slobodan.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

, ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI, Gradski Magazin

ŠARENI AVA SVET SE ŠIRI – STIŽE JOŠ 18 NOVIH RADNJI

Ava shopping park za manje od dve godine posetilo više od 2 miliona ljudi, a …

, Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta, Gradski Magazin

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta

Osvežite vaš dom kombinacijom modernog nameštaja i kreativnih tapeta Kada uređujemo naš životni prostor trudimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin