izložbe, Otvaranje izložbe Srbija zemlja fresaka, Gradski Magazin

Otvaranje izložbe Srbija zemlja fresaka

Izložba Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, Srbija zemlja fresaka, otvora se u utorak, 17. marta u Svetosavskom domu na Vračaru.

Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ svake godine, počev od 2004. obeležava se izložbama godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa. Ovoga puta posetioci će se imati priliku da se upoznaju ili podsete na reprezentativni spomenik kulture – crkvu Bogorodice Ljeviške.

izložbe, Otvaranje izložbe Srbija zemlja fresaka, Gradski Magazin
Kompleksno zdanje sa zvonikom na zapadnoj fasadi, Bogorodica Ljeviška, saborna je crkva grada Prizrena. Crkva je oslikana 1310-1313. godine. Pouzdano se zna da su Evtihije i Mihailo Astrapa bili slikari angažovani od strane kralja Milutina da oslikaju ovaj velelepni hram. Reč je o slikarstvu takozvanog narativnog stila u kojem vlada težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta. Dinamična kompozicija sa naglašenim kontrastima jasnih boja prepoznatljiva je u ovom izuzetnom živopisu.

izložbe, Otvaranje izložbe Srbija zemlja fresaka, Gradski Magazin
Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena. Na izložbi u Svetosavskom domu biće izloženo odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Zdenka i Branislav Živković izradili. Na ovaj način posetioci će moći da po vertikali, počev od detalja sa predstavom Hrista Pantokratora, do zone stojećih figura i horizontali, od predstava iz oltara do tema iz spoljne priprate, steknu utisak o velelepnom slikarstvu Bogorodice Ljeviške i da na trenutak bljesne celina slikarstva prizrenske katedrale.

Izložbe pod sloganom „Da se ne zaboravi“ se realiuzuju pod pokroviteljstvom Patrijarha srpskog i uz pomoć Kancelarije za vere Republike Srbije. Izložba će biti otvorena do 31. marta 2015. godine.

 

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Obožavate televiziju? Onda ovo ne smete propustiti!, Gradski Magazin

Obožavate televiziju? Onda ovo ne smete propustiti!

Fenomenalne komedije, savršeni trileri, neverovatne drame… Baš ovakav sadržaj možete pronaći na vašim omiljenim FilmBox …

ŽURKA GODINE U TRANZIT BAŠTI: ZORO VEČERAS SLAVI ROĐENDAN!, Gradski Magazin

ŽURKA GODINE U TRANZIT BAŠTI: ZORO VEČERAS SLAVI ROĐENDAN!

Maskirani osvetnik Zoro večeras u letnjoj bašti bara Tranzit slavi rođendan, a žurka koja očekuje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gradski Magazin