Warning: getimagesize(https://gradskimagazin.rs/wp-content/uploads/2016/05/galerija-212.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/plugins/blog2social/includes/Meta.php on line 215
Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA
Najnovije Vesti
otvaranje, Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA, Gradski Magazin

Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA

Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA Sada ovde – tamo tada u utorak, 10. maj 2016. u 19h Galerija 212, Vlajkovićeva 25

Izložba će biti otvorena do 24. maja 2016.

U Galeriji 212 biće predstavljena najnovija produkcija Zorana Grebenarovića, umetnika koji već tri decenije zauzima značajno mesto na našoj savremenoj likovnoj sceni. Izložba pod nazivom Sada ovde – tamo tada sadrži trinaest crteža nastalih 2015.godine i trinaest slika nastalih 2016.godine u tehnici ulja i akrilika na platnu.

Grebenarović ostaje dosledan dosadašnjem stvaralačkom procesu koji se može pratiti od sazrevanja ideje u crtežu do definitivnog rešenja u slici koje polazi od crteža. Ono što je novina u već prepoznatljivoj poetici umetnika jesu promene u tehnološkom pristupu slici koje se ogledaju u povratku klasičnom formatu odnosno platnu nakon trideset godina.

otvaranje, Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA, Gradski Magazin
13. Sada ovde – tamo tada, 2016, pigmenti sa akrilnim vezivom na impregniranom kartonu106,5×106,5

U vizuelnim umetničkim disciplinama crtež ima ulogu da prvi korespondira sa nadahnućem – idejom, zadržavajući svežinu samog početka stvaranja.

Ta sinapsa između metafizičke i stvarnosne ravni temeljna je osobina crteža i njegova kreativna energija.

Samo čovek ume da crta i da crtežom osmisli sebi lik božanstva, definiše civilizacije, obeleži epohe i ostavi pečat u vremenu.

… Delo (crtež, slika, skulptura) je u obavezi da korespondira sa sadašnjošću i neminovno gradi most u vremenu i kontinumu sa tri statusne vremenske odlike, prošlost, sadašnjost, budućnost, i sažme ih na jednom mestu u kreativnu stvarnost.

Ne tako lak zadatak,  savremena umetnost, preuzimajući tu odgovornost, primila je na sebe obavezu da svojim sredstvima (izrazom) nepatvoreno sjedini sve elemente, bez profita, u označavanju kvaliteta i karaktera aktuelnog trenutka – sada.

… Savremena umetnost pripada onima koji tu odgovornost prihvataju sa strašću stvaraoca i hrabrošću svedoka.

Ove slike pred vama su moji pokušaji i nadanje da sam dovoljno odgovorno i odvažno primio na sebe obavezu tumačenja savremenog trenutka u kojem živimo vi i ja zajedno. Aleluja.

otvaranje, Otvaranje izložbe ZORANA GREBENAROVIĆA, Gradski Magazin
2. Albaharijeva Davidova zvezda, 2016, ulje na platnu, 100×100

 

Zoran Grebenarović je rođen 1952. u Leskovcu. Diplomirao je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1981. Po završetku studija odlazi u Njujork. Nakon povratka iz Njujorka 1986. nastaju promene u stilskom i tehnološkom pristupu slici. Za to vreme vezuje se i angažovanje na polju sakralne umetnosti koje će trajati do današnjeg dana. Živopisao je pet hramova i uradio mnoštvo fresaka i ikona.  Član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 1982. Član je LADE (Društva srpskih umetnika) od 2012. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. 

IZLOŽBA JE REALIZOVANA POD POKROVITELJSTVOM SEKRETARIJATA ZA KULTURU GRADA BEOGRADA

O Gradski Magazin

Proveri takođe

testiranje na korona virus, Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev, Gradski Magazin

Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev

 S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranje na korona virus u proteklih nekoliko dana, …

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“, Gradski Magazin

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“

Kompanija DIS proglasila je pobedničke projekte u okviru ovogodišnjeg programa podrške obrazovanju mladih u Srbiji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.