Najnovije Vesti
OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, Gradski Magazin

OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

Obeležena prva godišnjica rada Fonda za nauku Republike Srbije i otvoren program IDEJE koji je namenjen finansiranju izvrsnih ideja u svim naučnim oblastima.


OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE, Gradski Magazin

Prilikom obeležavanja prve godišnjice svog rada, Fond za nauku Republike Srbije predstavio je javnosti  naučnike-rukovodioce projekata, koji su prvi dobitnici sredstava Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS). Dobijanjem ovih sredstava 320 mladih naučnika u Srbiji imaju mogućnost za realizaciju 59 projekata iz više naučnih oblasti koje će Fond, tokom naredne dve godine, finansirati u ukupnom iznosu od 9 miliona evra.

Osnivanjem Fonda za nauku napravljen je značajan pomak za naučnu zajednicu. „Prethodna godina je ‘Godina za nauku’ jer je mnogo toga u proteklom periodu urađeno za naučnu zajednicu u Srbiji. Pored Zakona o Fondu za nauku i novog Zakona o nauci i istraživanju, uspostavljeno je i institucionalno finansiranje naučnoistraživačkih organizacija, što je osnov za uspešan rad naučne zajednice”, istakao je prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Fond za nauku Republike Srbije je prilikom obeležavanja svoje prve godine rada otvorio i Program IDEJE koji je namenjen finansiranju izvrsnih ideja u svim naučnim oblastima.

Za Program IDEJE je izdvojeno 24 miliona evra i Program se realizuje kroz četiri potprograma: prirodne, tehničko-tehnološke, (bio)medicinske, društvene i humanističke nauke“, izjavila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

Kako je navela, u naredne četiri godine programi Fonda, i nauke generalno, biće finansirani i iz zajma Svetske banke koji je ove godine ratifikovan i uskoro počinje sa implementacijom, a izdvojena su i sredstva iz Evropske unije.

Program IDEJE će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini, uključivanje izvrsnih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača i stvaranje novih projektnih timova.

Predviđeno trajanje projekata je do tri godine, a sve informacije o Programu i potrebnoj konkursnoj dokumentaciji  mogu se naći na veb sajtu Fonda za nauku: http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/

Projekti u okviru programa IDEJE nemaju unapred zadate teme. Program omogućava istraživačima da definišu sopstvene programe istraživanja, oforme sopstvene timove i da sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama, istraživačkim centrima, kao i privredom u Srbiji i u svetu.

 

Foto: promo

Izvor: PRessSerbia

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

BAGETERIJA IMA PRVI TIM, A U TIMU BRUKA ĆURKA, ALFA PILE…., Gradski Magazin

BAGETERIJA IMA PRVI TIM, A U TIMU BRUKA ĆURKA, ALFA PILE….

UKOLIKO NIKADA NISTE IMALI PRILIKU DA PROBATE ALFA PILE, SADA JE PRAVI TRENUTAK, A PORED …

UHVATITE VAŠU ĆURKU PRE NEGO ŠTO ODLETI!, Gradski Magazin

UHVATITE VAŠU ĆURKU PRE NEGO ŠTO ODLETI!

BRUKA ĆURKA JE BAGET OBROK SENDVIČ KOJI GOVORI SVE SVETSKE JEZIKE I JEDAN JE OD …

Leave a Reply

Your email address will not be published.