Najnovije Vesti
otvorena, Otvorena izložba „Na putu za Rio“, Gradski Magazin

Otvorena izložba „Na putu za Rio“

U susret predstojećim Olimpijskim igrama otvorena izložba „Na putu za Rio“

U susret predstojećim Olimpijskim igrama koje će se od 5. do 21. avgusta održati u Rio de Žaneiru, u prostoru Mikser hausa otovrena je izložba „Na putu za Rio” u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog muzeja Beograd.

Izložbu je svečano otvorila Ivana Anđušić Maksimović, osvajačica srebne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu i devojka koja će nositi zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Riju. Tom prilikom Ivana je izjavila: “Iskreno se nadam i verujem da ćemo mi olimpijci, koji ćemo predstavljati Srbiju u Riju obezbediti dovoljno novog materijla za neku novu izložbu posle Rija.”

Nataša Janković direktorka Olimpijskog muzeja izrazila je veliku zahvalnost “Olimpijskoj solidarnosti” Međunarodnog Olimpijskog komiteta, ali i Mikser Hausu, Muzeju istorije Jugoslavije i Atletskom savezu Srbije koji su pomogli realizaciju izložbe i dodala: “Posebno smo ponosni na multimedijalnu kolekciju koja je deo virtuelnog muzeja i rezultat četvorogodišnjeg rada na projektu digitalizacije. Nadam se da ćemo se pred naredne Olimpijske igre na otvaranju izložbe naći u prostoru Olimpijskog muzeja koji Srbija kao zemlja sporta zaslužuje da ima.” 

otvorena, Otvorena izložba „Na putu za Rio“, Gradski Magazin

 Đorđe Višacki generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije istakao koliko je važno da Beograd i Srbija dobiju Olimpijski muzej: „Ova izložba je plod 10 godina starog koncepta. Ljudi koji su 2006. godine bili u Olimpijskom komitetu prepoznali su potrebu da Srbija dobije mesto gde će se čuvati sve uspomene iz istorije našeg sporta. Pokrenuli su ideju da se osnuje Olimpijski muzej kako bi se od zaborava sačuvali svi veliki uspesi naših sportista. Ova izložba je samo još jedan korak u pravcu čuvanja i strvaranja građe za buduće generacije.”

 Na izložbi su kroz bogat multimedijalni sadržaj prikazani simboli i vrednosti savremenog Olimpizma, retrospektiva Igara i naših učešća na njima, a poseban segment izložbe posvećen je predstavljanju Olimpijskog Tima Srbije koji će nas u 14 sportova predstavljati u Riju.

otvorena, Otvorena izložba „Na putu za Rio“, Gradski Magazin

Postavka izložbe podeljena je u tri celine. Prvu celinu čine simboli i vrednosti savremenog olimpizma i njihov razvojni put od Prvih Modernih olimpijskih igara u Atini 1896. godine pa sve do danas. Drugu celinu čini hronološki pregled učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama od 1912. do 2012. sa podacima o samim Igrama i zanimljivostima upotpunjenim originalnim predmetima iz fundusa Olimpijskog muzeja, dok će u okviru treće celine posetioci imati pristup bogatoj multimedijalnoj kolekciji koja uključuje nezaboravne momente sa Olimpijskih igara, interesantne istorijske činjenice, Olimpijske heroje i razvojni put komercijalnih promo video poruka kao neizostavnog pratećeg dela reklama.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 21. avgusta, a u tom periodu biće organizovani posebni edukativni programi za decu od 8 do 14 godina. Deca će svakog vikenda u periodu od 11 do 13 časova imati priliku da se na uzbudljiv, interesantan i kreativan način upoznaju sa simbolima olimpijskog pokreta, nauče nešto novo o olimpijskim vrednostima, steknu osnovna znanja iz istorije Olimpijskih igara i oprobaju u nekom od olimpijskih sportova. To će ujedno biti i promocija programa olimpijskog obrazovanja koje je OKS sproveo u ovom ciklusu sa preko 16000 učesnika iz 55 gradova širom Srbije.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS, Gradski Magazin

ŽARIŠTE: KORONA JE PODIVLJALA POSLE ŽURKE NA SPLAVU HOT MESS

Kada su svi mislili da je virus Covid-19 u Srbiji zaustavljen, menadžment beogradskog splava Hot …

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji i otkriva šta će imati u ponudi od 23. oktobra, Gradski Magazin

PEPCO otvara prvu radnju u Srbiji i otkriva šta će imati u ponudi od 23. oktobra

PEPCO, najveći maloprodajni lanac neprehrambenih proizvoda u Evropi sa najbržom stopom rasta, otvara prve dve …

Leave a Reply

Your email address will not be published.