Najnovije Vesti
sportom, OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA, Gradski Magazin

OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Besplatni treninzi za decu sa dijabetesom u sedam gradova širom Srbije tokom cele godine

Edukacija za roditelje i nastavno osoblje u školama širom Srbije o dijabetesu

Wiener Städtische osiguranje treću godinu zaredom generalni pokrovitelj projekta


 sportom, OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA, Gradski Magazin

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu, u Beogradu je svečano otvorena nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa. Projekat organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Städtische osiguranja, koje je već tri godine zaredom podržava ovaj projekat.

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu.

 

Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Wiener Städtische osiguranja. Već 15 godina koliko posluje u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je prepoznatljivo po društvenoj odgovornosti jer tu odgovornost pokazujemo prepoznajući i pomažući u borbi protiv najvećih izazova. Zdravlje je jedan od njih, a posebno zdravlje dece. Zato smo srećni što se projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u nezahvalnoj borbi koju svakodnevno vode“, izjavio je Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer Wiener Städtische osiguranja.

 sportom, OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA, Gradski Magazin

Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“  izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca. On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno – edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

Besplatni treninzi fudbala, badmintona i školica sporta jednom nedeljno biće dostupni mališanima na sledećim lokacijama:

ü  Beograd – badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f utorkom i petkom od 19h i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;

ü  Novi Sad – treninzi petkom u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37  po sledećem rasporedu:

o   18-19h (za decu rođenu od 2011 – 2013)

o   19-20h (za decu rođenu od 2008 – 2010)

ü  Kragujevac – školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12, nedeljom od 18h.

ü  Subotica – školica sporta UG “SuTeam” – petkom u sali Tehničke škole “Ivan Sarić” po sledećem rasporedu:

o   18:30-19:30h (za decu rođenu ‎2012-2013)

o   19:30-20:30h (za decu rođenu ‎2007-2011)

ü  Vršac  badminton, sredom od 17 do 18h u Hemijsko-medicinskoj školi (Sterijina 113) i nedeljom u periodu 18 do 19:30h u Gimnaziji „Borislav Petrov Braca“ (Kordunska 1).

Sledeće nedelje projekat će biti svečano otvoren u Vršcu i Kragujevcu. Besplatni treninzi za mališane u Nišu i Čačku biće dostupni od sledećeg meseca.

Više informacija o projektu i aktivnostima na sajtu: www.sportomprotivdijabetesa.com,

Facebook stranicama:

www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/ i

www.facebook.com/WienerStadtischeOsiguranjeSrbija.

 

Izvor: PRess Serbia

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

Ovo je prvi očigledan simptom korona virusa koji se javlja kod većine obolelih u Srbiji, Gradski Magazin

Ovo je prvi očigledan simptom korona virusa koji se javlja kod većine obolelih u Srbiji

Iako su simptomi korona virusa kod mnogih ljudi potpuno različiti postoji pak, nekoliko pokazatelja koji su uvideli …

garnier, Garnier najavio radikalno smanjenje globalnog uticaja brenda na životnu sredinu, Gradski Magazin

Garnier najavio radikalno smanjenje globalnog uticaja brenda na životnu sredinu

GREEN BEAUTY INICIJATIVA Do 2025. godine svi Garnier proizvodi će biti proizvedeni bez korišćenja takozvane …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.