Najnovije Vesti
knjige, Ovo su najčitanije knjige 21. veka!, Gradski Magazin

Ovo su najčitanije knjige 21. veka!

Od trećeg milenijuma očekivalo se mnogo, ali ne i da se pisana reč potpuno zameni slikom i televizijom. Mada su svetski klasici ostali obavezna literatura u osnovnim i srednjim školama, milenijalcima se već godinama zamera nizak stepen kulture čitanja knjiga.


Iako statistički podaci nisu ohrabrujući, kultura čitanja nekako opstaje, a tome svedoči prodaja knjiga širom sveta koja se danas broji u milionima.

Tačno je da se klasici, u pravom smislu te reči, sporadično „vraćaju u modu“ svake godine, najčešće u zavisnosti od političke situacije u svetu, mada prava vrednost klasika jeste u tome da nikad ni ne „izlaze iz mode“.

Ali, šta je to što od savremene književnosti ljudi danas čitaju? I šta to govori o nama?

Ukoliko za izvor uzmemo najveću internet knjižaru i njenu statistiku prodaje knjiga, Amazon, od početka XXI veka pa sve do 2018. godine pronaći ćemo na njihovim listama i neke poznate naslove, od kojih je svako od nas zasigurno pročitao makar jedan.

Najprodavanije knjige u periodu 2000-2017:

2000 – Hari Poter i vatreni pehar je četvrti deo serijala knjiga o Hari Poteru, gde se Hari, sada već kao mladi čarobnjak, vraća na četvrtu godinu studija na Hogvortsu, na kome se održava Tročarobnjački turnir, najopasniji turnir za mlade čarobnjake.

2001 – Ko je pojeo moj sir? Spensera Džonsona prodata je u preko 10 miliona primeraka. Ovo je priručnik o tome kako izaći na kraj sa izazovima sa kojima se susrećemo kako na poslu tako i u privatnom životu.

2002 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa je studija o kompanijama iz devedesetih koje su vremenom uspele da trijumfuju. Tu su i saveti o tome kako čak i loše kompanije mogu da osiguraju sebi uspeh kroz vreme.

2003 – Hari Poter i Red Feniksa Roulingove peti je deo serijala koji nas vraća nazad u magični svet Harija Potera u kome je Lord Voldemor napokon dobio svoje telo i nikada nije bio opasniji, a ponovo pokrenut Red Feniksa pokušava da mu stane na put.

2004 – Da Vinčijev kod Dena Brauna postao je svetski bestseler sa preko 80 miliona prodatih primeraka. Ovo je nastavak serijala priča o profesoru Robertu Langdonu koji nas odvodi u Pariz, dok pisac pokušava da objasni verziju postojanja Isusa Hrista kao običnog čoveka i zaveru na kojoj se zasniva katolička crkva.

2005 – Hari Poter i Polukrvni princ, šesti je deo serijala u kome Dambldor priprema Harija za finalni obračun sa Voldemorom, pokazujući mu do tada najviše informacija o njegovom životu kao Toma Ridla i predskazanje o budućnosti koja će uslediti. Polukrvni princ prati Harija kroz celu knjigu, a tek na kraju pokazuje svoje pravo lice.

2006 – Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t? Džima Kolinsa opet se našao na listi.

2007 – Hari Poter i relikvije smrti, sedmi i poslednji deo priče o mladom čarobnjaku, u kojoj Hari više nije na Hogvortsu nego na svom putu da uništi sve delove Lorda Voldemora.

2008 – Nova zemlja Ekharta Tola je spiritualni vodič kroz to kako da pronađemo našu pravu svrhu postojanja i učinimo svoj život boljim, kao i bolji svet u kome živimo.

2009 – Izgubljeni simbol Dena Brauna govori o Robertu Langdonu, poslatog ovog puta u Vašington, gde njegov mentor biva kidnapovan, a on mora otkriti gde se nalazi tajna masonska piramida u Vašingtonu kako bi ga spasio.

2010 – The Girl Who Kicked The Hornet’s Nest Stiga Larsona je poslednji deo priče o Lizbet Salander, koju zatičemo u kritičnom stanju, u bolnici sa metkom u glavi, koja se osim za svoj život bori i pred sudom da dokaže svoju nevinost i da iz žrtve preraste u osvetnicu.

2011 – Stiv Džobs Valtera Izačona je knjiga o jednom od najvećih umova ikada, bazirana na preko četrdeset intervjua sa Džobsom i njegovim kolegama, porodicom i prijateljima, rađenih u periodu od dve godine.

2012 – Pedeset nijansi sive autorke E.L.Džejms je prva knjiga trilogije o Anastaziji Stil, mladoj studentkinji književnosti, koja upoznaje uspešnog biznismena Kristijana Greja i polako upoznanje njegov mračni svet, prodata u preko 100 miliona kopija širom sveta.

2013 – StrenghtsFinder 2.0 Toma Rata je nova, poboljšana verzija online zadataka koji pomažu ljudima da otkriju svoje talente, zajedno sa strategijama za što bolje iskorišćavanje svojih snaga.

2014 – StrenghtsFinder 2.0, Tom Rat, ponovo.

2015 – Prvih 100 reči Rodžera Pridija je 100 fotografija u boji i 100 jednostavnih reči za učenje i čitanje našim najmlađima.

2016 – Hari Poter i ukleto dete je bazirana na pričama o Hariju Poteru i govori o njegovom sinu Albusu i odnosu između oca i sina, kroz mnoštvo neočekivanih zapleta.

2017 – Čudo autorke R.H. Palasio je priča o dečaku rođenom sa facijalnim razlikama, koji započinje svoj peti razred u novoj školi.

Naravno, najprodavanije knjige i ne moraju biti najčitanije. Statistike najprodavanijih knjiga mogu da zavise od mnogih faktora širom sveta, političkih situacija i reklamiranja, iznosa knjige i njene dostupnosti na svim jezicima.

Međutim, bez sumnje su ove knjige našle put do polica čitalaca.

 

(srbijadanas)

foto: Profimedija

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

knjige a, Promocija knjige “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić, Gradski Magazin

Promocija knjige “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić

Promocija jubilarne desete knjige Jelene Bačič Alimpić „Neki drugi život“ održaće se u utorak 7. …

Scena, BEOGRADSКA LETNJA SCENA 2020, Gradski Magazin

BEOGRADSКA LETNJA SCENA 2020

Počinje prodaja ulaznica i na blagajni Stadiona Tašmajdan! Posle višemesečne pauze, sva beogradska pozorišta, pozorišta …

Jedan komentar

  1. Otvorih ovaj post bukvalno da pogledam da li je 50 shades of whatever na listi…i naravno da jeste. Sramota, barem za dela iz liste koja jesu jako zasluzeno na njoj. Den Braun je npr. izvanredan autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.