PREGLED ZA SVE, rak kože, OZVANIČEN POČETAK  TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“, Gradski Magazin

OZVANIČEN POČETAK TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“

Događajem upriličenim u svrhu zahvalnosti medijima za podršku pruženu tokom protekle dve godine, zvanično je obeležen početak treće godine aktivnog sprovođenja društveno odgovornog projekta za rano otkrivanje raka kože         „ Pregled za sve “, koji sprovode Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.


PREGLED ZA SVE, rak kože, OZVANIČEN POČETAK  TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“, Gradski Magazin

„Kada je rak kože u pitanju pokazatalji su veoma alarmantni – melanom, najteži oblik raka kože,  jedno je od oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije, a u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko 6%. Dodatno, veoma je zabrinjavajući podatak da se u našoj zemlji samo 20% melanomskih promena otkrije na vreme, a rana dijagnostika je veoma važna jer su tada, u 90% slučajeva, potpuno izlečive. Ovi podaci obavezali su nas da, koliko je u našoj moći,  doprinesemo unapređenju mehanizama ranog otkrivanja ovog oboljenja, kao i da učinimo sve što možemo da informišemo građane o faktorima rizika i načinima prevencije“, rekla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija, i informisala prisutne novinare o rezultatima koji su postignuti tokom dve godine sprovođenja projekta:

Kao što smo i najavili na konferenciji održanoj u aprilu 2015.godine, sve državne zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zaštite u preko 40 gradova u Srbiji, dobile su digitalne i ručne dermoskope. Time je postignuta nacionalna pokrivenost ovim aparatima neophodnim za rano i preciznije dijagnostikovanje promena na koži.  Takođe, više od 80% dermatologa  iz cele Srbije prošlo je besplatnu edukaciju, osnovnog i naprednog nivoa,  iz oblasti dermoskopije. Zahvaljujući tome unapređen je nivo usluge koju pružaju naše zdravstvene ustanove i dermatolozi u većim gradovima, dok su u mnogim manjim gradovima dermatolozi po prvi put u mogućnosti da pruže vrhunsku zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti. Uz sveobuhvatnu kampanju informisanja građana o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, redovnih samopregleda kože i dermoskopskih pregleda, prema podacima iz dermatovenerološke prakse, povećan je i broj rano otkrivenih malignih promena na koži.”

PREGLED ZA SVE, rak kože, OZVANIČEN POČETAK  TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“, Gradski MagazinU narednom periodu, fokus aktivnosti u okviru projekta “Pregled za sve”, biće na organizaciji besplatnih dermoskopskih pregleda za sve građane Srbije i informisanju građana, a pre svega  roditelja i dece, o važnosti i načinima zaštite kože od negativnih efekata UV zračenja, koje je kao najvažnije faktore rizika raka kože ozvaničila Svetska zdravstvena organizacija. Prošle godine, besplatne dermoskopske preglede prošlo je preko 1300 građana, a ove godine pregledi će biti organizovani ne samo u Beogradu (21. i 22.aprila), nego i u  Novom Sadu (23.maja) i Nišu (29.maja). Takođe, biće nastavljena i besplatna edukacija za dermatologe iz oblasti dermoskopije.

 “Mi naravno ne možemo pregledati sve građane Srbije, ali verujemo da na taj način utičemo na one koji ne uspeju da se pregledaju tom prilikom, da odu na pregled kod svog dermatologa. Ove aktivnosti, sa druge strane, dale su nam bližu sliku o situaciji na terenu kada su u pitanju navike građana o boravku na suncu i zaštiti od sunca. Na besplatnim dermskopskim pregledima na Trgu Republike pregledano je 1091 osoba, kod 11% osoba otrkivena je sumnja na rak kože: 18 melanoma, 79 bazocelularnih karcinoma i 15 planocelularnih karcinoma, a 20% osoba je upućeno na redovne kontrole kod dermatologa zbog povišenog rizika za rak kože. Od pregledanih građana 46.2% ima pege od sunca, a 18% aktinične keratoze što su znaci oštećenja kože od sunca.  Kroz upitnike koje su tom prilikom popunili, ustanovili smo da se 96.8% sunča, a njih 78.5% intenzivno na godišnjim odmorima. Takođe, njih 64.8% neadekvatno koristi preparate za zaštitu od sunca, a 82.6% se ne štiti od sunca prilikom svakodnevnih aktivnosti na suncu. Analizom podataka iz kampanje Euromelanom za 2015. i 2016. godinu povećana je upotreba dermoskopije u okviru pregleda dermatologa sa 54.8% u 2014. na 82,5% u 2016. što je direktna posledica kampanje Pregled za sve u okviru koje su donirani dermoskopi državnim ustanovama.”, rekla je prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sekretar intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, sa  Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog  fakulteta VMA, inače član Stručnog saveta akcije “Pregled za sve”, čiji su članovi, eminentni dermatolozi iz vodećih zdravstvenih ustanova, na događaju u Mikser House održali prezentacije na temu prevencije raka kože.

Iskustvo iz prakse pokazuje da sada, u poređenju sa situacijom od pre dve godine, više pacijenata shvata značaj zaštite kože od negativnih efekata sunčevog zračenja, posebno kod dece. Takođe, sve više njih redovno obavlja samopregled kože, a sve veći broj javlja se i na preventivne preglede, rekao je prof.dr Željko Mijušković, sa  Klinike za kožne i polne bolesti Medicinskog  fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, i dodao:“ Da bi se pravovremeno preduzeli medicinski koraci, moramo  govoriti o posledicama, ali nikako ne smemo zaboraviti da podižemo svest o svemu onom što treba preduzeti da do posledica ne dođe. Zato su kampanje poput „Pregleda za sve“ veoma važne. Podsetiću vas da se, upravo zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama 80 odsto melanoma, najopasnijeg raka kože, otkrije u ranoj fazi bolesti, kada je izlečenje moguće uz jednostavnu hirušku intervenciju.”

PREGLED ZA SVE, rak kože, OZVANIČEN POČETAK  TREĆE GODINA SPROVOĐENJA PROJEKTA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE „PREGLED ZA SVE“, Gradski Magazin

Ove godine poseban akcenat u okviru aktivnosti projekta „Pregled za sve“ biće na edukaciji roditelja i dece o važnosti zaštite kože od negativnih posledica UV zračenja. “Prekomerno izlaganje i pregorevanje na suncu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, naročito za decu, jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine. Zato bebe i decu do tri godine života ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju, a stariju decu je neophodno  sklanjati sa sunca u intervalu od 10-16 h. Pri svakom izlasku na sunce, takođe, treba preuzeti sve mere zaštite, od šešira, odeće sa dugim rukavima i nogavicama, naočara, nanošenja odgovarajućih krema za zaštitu …”, preporučio je doc. dr Dušan Škiljević, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Koža pamti sve i zato je odgovorno ponašanje na suncu posebno važno kod dece, ali i u svim drugim  dobima života. Izbegavanje direktnog izlaganja suncu, boravak u hladu i nanošenje krema za zaštitu od sunca, samo su neke od mera prevencije raka kože. Pored toga preporučljivo je da se svakih mesec dana obavi samopregled kože i da se, ukoliko se primete određene promena na mladežima ili koži, ode na pregled kod dermatologa. Redovni dermoskopski pregledi kože, bar jednom godišnje, takođe bi trebalo da postanu stvar navike svakog građanina”, dodala je ass. Dr  Jelena Stojković Filipović, takođe sa Klinike za dermatovenerologiju KCS  i objasnila  da se, osim što su posledice pregorevanja na suncu odmah vidljive, pojavljuju i kasnije tokom života kao posledica dugogodišnjeg neograničenog i  nezaštičenog boravka na suncu.

Cilj projekta „Pregled za sve“ je promena porazne statistike kada je u pitanju pravovremeno otkrivanje raka kože u Srbiji, ali i da svaki građanin Srbije bude obavešten o načinima i značaju mera prevencije. Uloga medija je ključna da bi naše poruke stigle do svakog stanovnika naše zemlje. Zato se zahvaljujemo svima koji su nam do sada pružili zaista veliku podršku i  pozivamo ih da i dalje budu uz nas.“, zaključila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

Na događaju u Mikser House organizovani su besplatni dermoskopski pregledi za novinare, koje su obavljali dermatolozi iz Stručnog saveta akcije „Pregled za sve“.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

, BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024., Gradski Magazin

BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024.

Svečana dodela priznanja BALKAN BUSINESS WOMEN AWARDS 2024, održana je 13. maja, u hotelu Hyatt …

, Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!, Gradski Magazin

Đurovićeva vizija se ostvaruje: Vrnjačka Banja očekuje rekordan broj gostiju!

321 SRBIJA – Odlukom višečlanog stručnog žirija, prestižno godišnje priznanje Udruženja „3,2,1 Srbija“, projekta od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin