, PARTNERS GLOBAL I USAID POKRENULI NOVI PROJEKAT ZA SNAŽNIJE GRAĐANSKO DRUŠTVO, Gradski Magazin

PARTNERS GLOBAL I USAID POKRENULI NOVI PROJEKAT ZA SNAŽNIJE GRAĐANSKO DRUŠTVO

, PARTNERS GLOBAL I USAID POKRENULI NOVI PROJEKAT ZA SNAŽNIJE GRAĐANSKO DRUŠTVO, Gradski MagazinNa Međunarodni dan demokratije, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Partners Global predstavili su projekat Za snažnije građansko društvo, koji sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Ovaj petogodišnji projekat USAID-a vredan 9 miliona dolara unaprediće podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva, stvoriti prostor da građansko društvo učestvuje u procesima javnih politika, okupiti građane i civilno društvo oko zajedničkih pitanja i podstaći dijalog između civilnog društva i vlade. Projekat sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), koja je izdvojila 3 miliona dolara.

“Civilno društvo ne može samo da uspe.  Umesto toga, civilno društvo, mediji, privatni sektor i vlada moraju da rade zajedno na inicijativama koje su važne za interese građana”, istakla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID u Srbiji, na predstavljanju projekta.

S obzirom da je aktivno građansko društvo važan deo svakog demokratskog društva, projekat će podržati 25 lokalnih organizacija građanskog društva, po pet u svakom od pet regiona Srbije, koji će služiti kao centri podrške mreži od preko 300 organizacija građanskog društva, pokreta, aktivista i neformalnih inicijativa širom Srbije.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, govorila je o ulozi projekta u podsticanju kulture dijaloga u Srbiji, naglasivši da „Kada nećemo sami od sebe, bez pomoći civilnog društva, bez pomoći državnih organa, bez pomoći ikog, da sednemo kao ljudi i da porazgovaramo, onda zbog interesa budućnosti društva smo beskrajno zahvalni na ljudima koji imaju dijaloško znanje, veštine i ideje koji su privrženi svojim vrednostima radeći u civilnom društvu i koji traže Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao partnera u tim poslovima“.

Direktor projekta Za snažnije društvo Andrija Mijanović je istakao da „u narednih pet godina, kroz saradnju između ključnih aktera u procesima razvoja demokratije – samih organizacija, institucija i donosilaca odluka, privatnih inicijativa, akademije i medija, nameravamo da osiguramo stalni razvoj organizacija i građanskih inicijativa, i to računajući na regionalne i globalne primere dobre prakse i inovativne i proverene metodologije“.

„Građansko društvo ima važnu ulogu u mobilisanju građana, učešću u kreiranju politike i promovisanju demokratije. Zato se radujemo jačanju saradnje sa građanskim društvom i vladom na unapređenju okruženja za građansko društvo“, izjavio je Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju.

O Marija Nikolić

Proveri takođe

, „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU , Gradski Magazin

„OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U HAJD PARKU 

OKS i brend Jaffa cakes najavili jubilarni 30. Olimpijski dan „OLIMPIJSKI DAN“ 1. JUNA U …

, Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati, Gradski Magazin

Ako do sada niste, ova tri filma morate odgledati

Prolećni dani nas već dugo mame da sve svoje slobodno vreme provodimo napolju – pored …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin