korona, PIJANA KORONA, Gradski Magazin

PIJANA KORONA

Počeci pandemije korona virusa uneli su ogromne količine straha među svetsku populaciju, ali i kod nas. Neizvesnost, strah od smrti, izolacija, policijski čas učinili su da psihičko stanje nacije postane vrlo alarmantno.  

Pribegavanje alkoholu, opijatima i povećana upotreba lekova za relaksaciju i smirenje, kao i jačih antidepresiva povećali su se gotovo za 100%. 

Veliki broj onih koji nikada nisu konzumirali alkohol ili su ga povremeno koristili, počeli su redovno dopingovanje, pa je prodaja alkohola naglo porasla.  

Iako Republički zavod za statistiku kaže da ne raspolažu podacima o tome da li se povećala prodaja alkoholnih pića od početka epidemije u Srbiji, kompanije koje distribuiraju i prodaju alkohol tvrde da im je promet drastično porastao od prošle godine, kada je pandemijska groznica zahvatila Srbiju.  

Takođe kažu i da je prodaja uvoznog pića opala, ali da se domaće rakije i vina prodaju u enormnim količinama.  

Kako prenosi BBC na srpskom jeziku, Ivica Mladenović iz Instituta za mentalno zdravlje kaže da je sad zbog stresa povećana konzumacija alkohola i da u ovoj fazi imamo zloupotrebu, dok u sledećoj, kada padnu hormoni stresa koji čuvaju naš organizam,  možemo da imamo epidemiju alkoholizma. 

Time se otvara prostor za izradu alkohola u “kućnim radionicama” bez praćenja kvaliteta i procedura, pa postoji mogućnost da nam se ponovi čuvena “Zoza afera” koja je u septembru 1998. godine dobila epilog i na sudu.  

Naime, pred Krivičnim većem niškog Okružnog suda na saslušanju se našlo pet lica, među kojima je bio i prvoosumnjičeni Miroslav Živadinović, suvlasnik firme ABM, koja je u svom pogonu pored Niša proizvela lozovu rakiju sa velikom koncentracijom metil-alkohola, usled čega su preminule 43 osobe.  

Svaka kriza dovodi do zloupotreba, a ova najnovija ni ne sanjamo koje Pandorine dubine skriva. O tome ćemo slušati i gledati kad sve prođe, kažu stručnjaci, ali i inspektori u MUP-u Srbije. 

Izvor: tajmlajn.net 

 

O Dalibor

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin