Pirinač dijeta, Pirinač dijeta, Gradski Magazin

Pirinač dijeta

Izvor: Dijeta plus

Originalna pirinač dijeta kreirana je još 1939. godine.Kreator ove dijete je dr.Valter Kempner a njena prevashodna namena u to vreme bila je smanjenje krvnog pritiska,regulacija šećera,poboljšanje stanja bubrežnih bolesnika.Kako je ova ishrana imala efekte na smanjenje težine počela se koristiti i za mršavljenje.

Od tada su nastale mnoge varijante ove dijete a neke osim naziva nemaju ništa zajedničko sa originalom. Tu spadaju neke bajke o skidanju kilograma pomoću pirinča poput one “ujutru po ustajanju, popije se jedno zrno pirinča, s tim što se svakog sledećeg dana dodaje po jedno zrno i tako sto dana do sto zrna pirinča.Posle stotog dana, kreće se unazad, znači 100,99,98…
Ovo može biti izuzetno opasno! Veoma važan deo originalne dijete sa pirinčem je ograničenje unosa soli,tokom dijete sve bi trebalo da bude neslano. Evo jedne varijante ove dijete koja efikasno skida kilograme.Traje tri nedelje i prilično je monotona.

Dijeta sa pirinčem jelovnik
Doručak je svakog dana isti šolja pirinča kuvanog u vodi,bez soli ili šećera.Zbog ukusa možete iscediti malo limunovog soka i dodati malo maslinovog ulja.Tokom dijete kuvajte smedji,braon (integralni) pirinač. Doručak treba pojesti najkasnije jedan sat po ustajanju,ako ste zaposleni pre odlaska na posao a za užinu pojedite komad voća,jabuku,bananu,krušku,dve breskve…
Ručak za prvih 7 dana Šolja pirinča ,šolja pasulja ili graška ili sočiva,koristite više začina a što manje soli.Parče integralnog hleba.
Večera za prvih 7 dana Svakog dana šolja pirinča i 150 grama nemasnog mesa…pilećih prsa,ćurećih prsa,svinjske kremenadle,ribe.Meso ne solite ,iscedite malo limunovog soka i dobiće odličan ukus. Možete pojesti tanko parče integralnog hleba. Užina voće Ručak za drugih 7 dana Šolja pirinča,parče integralnog hleba. Večera za drugih 7 dana Svakog dana šolja pirinča i parče integralnog hleba. U trećoj nedelji prilagodjavate organizam na novu težinu,da se kilogrami ne bi vratili hranite se po planu ishrane iz prve nedelje s tim što dodajete i jednu mlečnu užinu izmeju ruča i večere to može biti 200 ml mlka,ili mali voćni jogurt. Za tri nedelje bi trebalo da skinete od 7 do 10 kilograma.

Pirinač pruža brzu i instant energiju,pdstiče rad creva, stabilizujući nivo šećera u krvi,osnovni je izvor vitamina B1. Druge koristi uključuju negu kože, otpornost na visok krvni pritisak, dizenteriju i srčana oboljenja. Pirinač je osnovna hrana u većini blisko i daleko istočnih zemalja.On je pored pšenice najvažnija žitarica kojom se hrani više od polovine svetske populacije. Pirinač se u svetu može naći u više od četri hiljada sorti .Dve glavne kategorije za ishranu uključuju celo zrno pirinča i beli pirinač. Cela zrna pirinča se ne obrađuje mnogo, pa imaju visoku u hranljivu vrednost, dok se beli pirinač obrađuje tako da se spoljni omotač uklanja i ima manje hranljivu vrednost.

Neke od navedenih zdravstvenih koristi su sledeće:

Veliki je izvor energije: Pošto je pirinač bogat ugljenim hidratima, deluje kao gorivo za telo i pomaže u normalnom funkcionisanju mozga. Holesterol free:Konzumiranje pirinča je izuzetno korisno za zdravlje,već samo i zbog činjenice da ne sadrži štetne masnoće, holesterol ili natrijum. On treba da bude sastavni deo uravnotežene ishrane. Bogat je vitaminima: Pirinač je odličan izvor vitamina i minerala, kao što su niacin, vitamin D, kalcijum, vlakna, gvožđe, tiamin i riboflavin. Visok krvni pritisak: Kako je pirinač bez natrijuma, smatra se najboljom hranom za one koji pate od visokog krvnog pritiska. Prevencija raka: Cela zrna pirinča poput smeđeg pirinča su bogata vlaknima nerastvorljivog tipa i zaštita su protiv mnogih vrsta raka. Mnogi naučnici veruju da su takva nerastvorljiva vlakana od vitalnog značaja za zaštitu organizma od kancerogenih ćelija.

 

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Irena Vujović, Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“, Gradski Magazin

Ministarka Vujović posetila fabriku za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih …

Irena Vujović, Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država, Gradski Magazin

Vujović: Srbija uložila napore da zaštiti Lim od otpada, potrebno angažovanje i susednih država

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je u toku koordinisana akcija uklanjanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin