Na španski način, šareno i lepršavo, jednostavno i lagano, spremite vašu špansku pitu.
Ako dočekujete inznenadne goste, evo načina da ih domaćinski primite. Pravljenje ove pite ne zahteva mnogo vremena, kao ni para, zato i jeste zahvalna da se sprema. Mada, veoma je ukusna, tako da može biti i dodatak glavnim jelima. Prijatno i bon apetitt.Sastojci: 4 jaja , 1-1,5 kašičica soli , 200ml ulja 400ml mleka, 200g kukuruznog brašna , 200g pšeničnog brašna (oštrog) , 1prašak za pecivo , 200g stišnjene šunke (ili nešto suhomesnato što volite) , 200g trapist sira , 120g kiselih krastavaca , 120g kisele crvene paprike.
Priprema:
Iseckajte krastavce, papriku i stišnjenu šunku na sitne kockice a trapist sir narendajte. Pripremite odgovarajući pleh, vrlo malo ga nauljite i pospite sa malo brašna.Uzmite odgovarajuću posudu pa u njoj izmutite jaja, dodajte so po želji, ulje i mleko. U drugoj posudi sjedinite obe vrste brašna(kukuruzni i pšenično) i prašak za pecivo, promešajte i dodajte u prvu posudu sa jajima. Dobro izmešajte mikserom. Na kraju dodajte i seckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, pa sve dobro izmešajte. Smesu stavite u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta. Gradski savet: ukusnije je ako uz pitu uzmete i jogurt. Ako ste pobornik zdravog života, nemojte koristite pšenično brašno. Zamenite ga heljdinim ili drugim integralnim brašnom, i dobićete zdrav obrok.