“CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA ZA SVE”, POKRENUTA PLATFORMA “CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA ZA SVE”, Gradski Magazin

POKRENUTA PLATFORMA “CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA ZA SVE”

Konferencijom održanom danas u prostoru “Dorćol Platz” u Beogradu, obeleženo je pokretanje Platforme za opštedruštveni dijalog “Ciljevi održivog razvoja za sve”. Aktivnosti planirane u okviru Platforme podrazumevaju široku društvenu debatu civilnog društva, poslovnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, medija, kao i građana o sprovođenju Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

 

Platformu podržavaju vlade Švajcarske Konfederacije i Savezne Republike Nemačke, a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”. Radom Platforme koordinira šest istaknutih organizacija civilnog društva iz Srbije.

“Ciljevi održivog razvoja Agende 2030 imaju široke ekonomske, socijalne i političke implikacije, a tiču se ne samo donosilaca odluka, nego i svih bitnih društvenih činilaca i građana, globalno i u Srbiji. Iako deluju pomalo apstraktni, ovi ciljevi govore o promenama načina života i upravo zato mogu se dostići jedino ukoliko ih razumeju, prihvate i u njihovo sprovođenje se uključe građani. Upravo to je i cilj Platforme, da otvori širok društveni dijalog između nacionalnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog društva i time ovu veoma važnu temu približi građanima,” rekao je ambasador Savezne Republike Nemačke Nj.E. Tomas Šib i objasnio šta konkretno znači rad na ciljevima održivog razvoja u saradnji sa građanima na primeru Nemačke. „Prelazak sa upotrebe fosilnih goriva na zelenu energiju, što je cilj Nemačke, jeste ekološko pitanje, ali i političko i ekonomsko i nije ostvarivo bez saradnje sa građanima. Zato smo formirali razne komitete, odbore i platforme da bismo ovaj proces i njegove benefite približili građanima. Pokretanjem Platforme za opštedruštveni dijalog “Ciljevi održivog razvoja za sve”, želimo da to iskustvo podelimo sa Srbijom,” rekao je ambasador Nemačke i ukazao na usklađenost ciljeva Agende 2030 i vrednosti Evropske Unije, što ukazuje da je rad na ciljevima Agende važan i na putu pristupanja Srbije EU.

”Kao članica UN, Švajcarska je posvećena implementaciji ciljeva održivog razvoja, kako u svojoj zemlji, tako i kroz pružanje podrške drugim državama na ovom putu kroz međunarodnu razvojnu saradnju,“ rekao je na konferenciji ambasador Švajcarske Konfederacije Nj.E. Filip Ge i dodao:” Iskustvo Švajcarske pokazuje da sprovođenje ciljeva održivog razvoja ima veće izglede za uspeh kada je deo zajedničke inicijative koja okuplja nacionalne i lokalne vlasti, civilno društvo, privredu, akademsku zajednicu i građane. Verujemo da će kroz Platformu koju danas pokrećemo, svi relevantni akteri dobiti priliku da učestvuju u dijalogu sa vladom i utiču na kreiranje politika koje su usklađene sa ciljevima održivog razvoja. Za nas je od velikog značaja i praćenje implementacije Agende 2030, pa će tim povodom u oktobru ove godine Švajcarska biti domaćin globalnog foruma Ujedinjenih Nacija o podacima (United Nations World Data Forum), koji će okupiti preko 1500 predstavnika država, međunarodnih organizacija i privatnog sektora.”

Tina Aničić, predstavnica kabineta ministarke bez portfelja u Vladi Srbije zadužene za demografiju i populacionu politiku, Slavice Đukić Dejanović, istakla je na konferenciji da je prednost Srbije u procesu primene Agende 2030 aktivno učešće predstavnika u izradi samog teksta dokumenta. “Srbija je među prvim državama u decembru 2015. formirala telo za sprovođenje Agende 2030. Izradili smo izveštaj ,,Srbija i Agenda 2030”, sproveli Brzu integrisanu procenu politika i Misiju za integrisanje, ubrzanje i podršku politici, a 2019. godine predstavili smo u UN prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju ciljeva održivog razvoja,“ rekla je Aničić.

U ime ministarke bez portfelja, Aničić je kao tretnutni nedostatak u procesu primene Agende 2030 u Srbiji navela nedovoljnu informisanost o održivom razvoju naročito na regionalnom i lokalnom nivou: “Rezultati istraživanja koje smo sproveli 2019. u saradnji sa Istraživačko-izdavačkim centrom Demostat pokazuju da 78% građana Srbije ne zna šta je održivi razvoj, 13% prepoznaje pojedinačne elemente pojma, a samo 9% poznaje njegovu celinu. S toga je naš zajednički zadatak da iz dana u dan podižemo vidljivost značaja ovog dokumenta, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou.”

Na konferenciji je učestvovala stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština Milena Radomirović, kao i predstavnici organizacija civilnog društva koje će biti pokretači dijaloga i glavni nosioci Platforme: Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa Centrom Fondacija za Demokratiju, Centar za visoke ekonomske studije u partnerstvu sa Timočkim omladinskim centrom i Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost. Konferenciju je otvorio dirеktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel.

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Hotel Grand Kopaonik dobija ekskluzivni rezidencijalni blok, Gradski Magazin

Hotel Grand Kopaonik dobija ekskluzivni rezidencijalni blok

Otvoren Grand Residences sa 40 luksuznih apartmana Kada je prošle godine čuveni hotel Grand Kopaonik …

POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA ČETVRTU “PEKARIJADU”, Gradski Magazin

POČELO JE PRIJAVLJIVANJE ZA ČETVRTU “PEKARIJADU”

Najtalentovaniji domaći pekari, posle pauze od tri godine,  imaće priliku da se 2023. takmiče na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin