porodicu, Porodicu ne možeš da menjaš. Menjaj sebe!, Gradski Magazin

Porodicu ne možeš da menjaš. Menjaj sebe!

Porodicu ne možeš da menjaš, menjajte sebe:

“Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.” Lav Nikolajevič Tolstoj

Živela sam od druge godine, sa dedom, bakom i tetkom,tatinom sestrom. Roditelji su mi bili podstanari u tom periodu mog odrastanja, stoga su moja baka i deda smatrali da je bolje sa privremeno ostanem kod njih. Privremeni ostanak se otegao do moje 27. godine života. U međuvremenu se dosta toga izdogađalo. Tata i mama su se razveli, tetka se udala, a ja i dalje ostajala kod bake i deke. Baka je umrla sa mojih 14.godina. Sećam se da je to bio najtraumatičniji momenat, jer za drugu majku do nje, nisam znala. Starateljstvo su u tom periodu preuzeli moj deda i tetka. Tata me je povremeno posećivao, mama povremeno zvala telefonom. A ja sam se navikla na život, u porodici u kojoj sam se uvek osećala kao usvojena. Ironija u životu jeste bila ta što su se o meni brinuli, da završim školu, da sam lepo obučena, nahranjena, a kako sam se osećala, nikoga nije bilo briga. Sećam se da su mi stalno govorili, ma opasna je ona, brbljiva, svoja, lako će ona u životu.

I tako iz godine u godinu, ja sam se sama borila sa svojim konfliktima u glavi, što sam odrasla sa babom i dedom, zašto mi je tetka postala jedini uzor, a mama i tata stranci, koji su na papiru moji roditelji? Ovo nije patetična ispovest, koju gledate na televiziji svakoga dana, već promatranje, porodice kao baze, koja je osnova za sve, još ako je zdrava, vi ste pobednik svoje sudbine. U mom slučaju nije bilo tako, svi su me vaspitavali, od komšinice sa trećeg sprata do tetke, koja se vremenom razvela i postala sve samo ne dobronamerna, trudeći se da me nauči pameti, jer je ona nije iskoristila, kada je trebalo. Bila sam hvaljena, kada sam ćutala i kada sam izvršavala naređenja u porodici, koja se podrazumevalo da uradim, ako bi se suprotstavljala, loše bi prošla.

Prvi put kada sam skupila petlju da se istinski suprostavim tetki jer se nisam slagala sa njenim po mom mišljenju iz ove perspektive opačenim mišljenjem, dobila sam batine za pamćenje. Sve bi to bilo u redu da je to bilo kada sam bila mala, ali kada imate 23. godine, nije ni malo prijatno. Onda su se nizali naši konflikti, jer sam ja počela da odrastam i da shvatam da sam rasla pod malo čudnim okolnostima i gde su svi me vaspitavali, udarali po koju vaspitnu ćušku jer to tako treba, a nisu videli da sam samo želela njihovu ljubav i prihvatanje. Deda se u međuvremenu razboleo i njegova bolest me je mnogo pogodila, jer sam sve više shvatala da se i mom miru bliži kraj. Testament koji je ishod smrti svakoga je bio na tapeti. Kada sam ga spomenula znala sam šta sledi?Dobila sam još jedan rafal uvreda i to da neću biti deo tog ugovora, jer to nije moje da se pitam?A kada je deda plakao, kada sam ga tešila, bila uz njega danonoćno, brinula o njemu, kao da mi je otac, dok su tetka i otac, bili tu kao cirkuski igrači da paradiraju, ako treba novac da se da, ne mogu da grešim dali su, ali gde je tu opet ljubav? Da li to treba da  pitam? Ili opet nailazimo na rečenicu sa početka, lako je Aleksandri snaćiće se ona. Ironija života je i bila u tome, što sam se i snalazila kako sam znala i umela.

Ostala bez krova nad glavom, ali i to se da podneti, kada je život kurva i sve se jeftino plaća, osim mira i ljubavi. Moja porodica je porodica kao i svaka druga, sa svojim manama i vrlinama, ali je to trebalo prihvatiti i zavoleti. Prihvatila sam, oprostila, za svaku uvredu, ćušku koja je bila u vaspitne svrhe, ali jedno želim da pošaljem vama kao poruku, koju treba da zapamtite. Ako ikada pokušaju da vas uvrede, povrede, izbace iz svog života i to je u redu. Nisu bili vredni vas, nisu vas razumeli i to je u redu. Oprostite im, jer od svojih strahova nisu videli svoje projekcije upućene vama. Kada shvatite da ma gde bili, podstanar ili živeli u sobi dva sa dva, mir i sloboda su neprocenjivi, sve ostalo su nijanse.

 porodicu, Porodicu ne možeš da menjaš. Menjaj sebe!, Gradski Magazin

O Jelena Filipović

Proveri takođe

u najvećoj zgradi, U NAJVEĆOJ ZGRADI U SRBIJI ŽIVI 3.500 LJUDI! Ima 795 stanova i čak 62 ulaza! (FOTO), Gradski Magazin

U NAJVEĆOJ ZGRADI U SRBIJI ŽIVI 3.500 LJUDI! Ima 795 stanova i čak 62 ulaza! (FOTO)

U novobeogradskom Bloku 21 nalazi se najveća zgrada u Srbiji u kojoj živi oko 3.500 …

mural, Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču, Gradski Magazin

Mural visok tri metra na zidu Doma učenika krije neverovatnu priču

Prošle nedelje na zidu Domu učenika patrijarh Pavle osvanuo je neverovatan mural visok čak tri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin