dorkin, PORTRETI GLUMACA, UMETNIKA, SPORTISTA NA IZLOŽBI BOŽIDARA DORKINA, Gradski Magazin

PORTRETI GLUMACA, UMETNIKA, SPORTISTA NA IZLOŽBI BOŽIDARA DORKINA

Umetničkim darom i senzibilitetom Božidar Dorkin koji sa fotografija prenosi na crteže, donosi autentičnu emociju koju fotografija nekada ne može da prenese.

-Pošto volim sportiste, njih sam odlučio i da ovekovečim, kaže Dorkin čija izložba počinje u galeriji Don Vitore u Beogradu.

Ako bolje pogledate, nijedan selfi, a danas ih je na milijarde, nije portret.

Od toliko nebrojenih slika ljudi jedva da se neka može nazvati portretom.

Sve su to slike osoba, fotografije koje svedoče nečije postojanje, ali nisu portreti. Pa u čemu je onda tajna portreta. Verujem da se ta tajna skriva u samom portretisti.

Dorkin radi portrete na koje nailazi u štampi. Slika ljude koje nikada nije upoznao, ali slika one prema kojima ima divljenje, ili ljubav, ili potpuno formirano mišljenje i poštovanje.

Kada gledamo Dorkinove portrete moramo primetiti da svi ti ljudi, sve te žene i muškarci dobijaju onu mističnu dimenziju upisanosti, odnosno unutarnje lepote koju je fotografija kao predložak ukrala od ličnosti. To je ona priča o indijancima koji nisu hteli da se fotografišu jer su mislili da će im fotografija ukrasti dušu.

Sa Dorkinovim portretima shvatamo da su bili u pravu jer on svim tim fotografijama, svim tim portretima vraća dušu koju im je fotografija oduzela. Zato ti portreti nisu samo mimetičko ponavljanje crta, svetla i senki na nečijem licu već upisivanje duše i karaktera u oblike lica, brade, očiku. Oni ponovo postaju živi i lepi… kao upisani.

Inače, najstarija legenda među velikanima Dorkinove umetnosti jeste i Čkaljin portret. preminuo je u Beogradu u 80. godini života, a bio je poznat po ulogama u brojnim pozorišnim predstavama, filmovima i pre svega u humorističkim serijama. Dobitnik je Sterijine, Sedmojulske i Nušićeve nagrade za životno delo, kao i brojnih drugih priznanja.

Izvor: Tajmlajn.net

O Dalibor

Proveri takođe

, Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!, Gradski Magazin

Žiri dao Mađarima ubedljivu pobedu: Aquaworld iz budimpešte poneo prestižno “321 Srbija” priznanje!

Mađarski hotelski kompleks Aquaworld Resort Budapest poneo je titulu najboljeg regionalnog SPA hotela za 2024. …

, Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić, Gradski Magazin

Dodeljenja prestižna godišnja “321 Srbija” priznanja: Laureati ministri, humanitarci, gradonačelnici, kao i predsednik Vučić

Održan je drugi po redu godišnji “321 Srbija” događaj, a brojne visoke zvanice i gosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin