POVEZANA SA ISTANBULOM, ALI I DOVOLJNO DALEKO  PRINČEVSKA OSTRVA, Gradski Magazin

POVEZANA SA ISTANBULOM, ALI I DOVOLJNO DALEKO PRINČEVSKA OSTRVA

POVEZANA SA ISTANBULOM, ALI I DOVOLJNO DALEKO  PRINČEVSKA OSTRVA, Gradski MagazinJužno od Istanbula, u Mramornom moru, Prinčevska ostrva nude zadivljujući pejzaž i prijatan povetarac obogaćen cvetnim mirisima. Ostrva pružaju jedinstvena iskustva kroz predivne plaže, prepoznatljive ulice, lokalne ukuse i arhitekturu.

 Prinčevska ostrva, koja su odmah pored Istanbula, nude idealno okruženje za one koji žele da iskuse kako mir ostrvskog života tako i sjaj Istanbula. Ponekad mesto usamljenosti u prirodi i senci njihovih vila, mesto bekstva za vikende daleko od svakodnevne gužve i vreve, Prinčevska ostrva su jedno od destinacija koje svakom posetiocu donose opuštanje. Među ogromnim plavetnilom Mramornog mora, gde se zeleno i plavo protežu ruku pod ruku, lagani povetarac  njiše mimoze, sa svojim istorijskim vilama, od kojih su neke ugostile najpoznatije turske pisce, Prinčevska ostrva su spektakularna destinacija sami po sebi.

Prinčeva ostrva se sastoje od devet prelepih ostrva, a to su Bujukada, Hejbeliada, Kinaliada, Burgazada, Sedef, Jasiada, Sivrijada, Kašik i Tavšan. Samo do Bujukade, Hejbelijade, Kinalijade, Burgazade i ostrva Sedef može se lako doći svakodnevnim trajektnim linijama sa evropske i azijske strane Istanbula. Odlika koja Prinčevska ostrva čini najatraktivnijim je to što su njihove ulice zatvorene za saobraćaj.

Povezana sa Istanbulom, ali dovoljno daleko

 Priča se da su Prinčevska ostrva dobila ime po mestu gde su prinčevi, carevi i carice bili prognani tokom Istočnog rimskog carstva. Ostrva su služila kao isposničke ćelije za sveštenstvo i destinacija za letnji odmor monarha kroz istoriju. Na ostrvima su boravili i poznati turski pisci i poznati svetski politički lideri. Razvilo se u utočište za stanovnike Istanbula tokom proleća i leta. Sa istorijskim vilama pretvorenim u letnje kuće, Prinčevska ostrva su postala mesto za odmor sa zalivima u kojima posetioci mogu da plivaju, da se rashlade, voze bicikl po ulicama, dugo šetaju  i druže se sa ribarima.

Iako Prinčeva ostrva imaju četiri različita godišnja doba, proleće i leto su divni. Revitalizirajuća okolina ostrva, posebno u proleće kada sunce počinje da izlazi, mami posetioce svojim zavodljivim mirisom cveća, drveća, zemlje i mora.

Najveće ostrvo

 Najveće od Prinčevskih ostrva je Bujukada što u prevodu sa turskog znači ‘’Veliko ostrvo’’. Posetioci uživaju u šetnji ostrvskim ulicama sa lavandom i mimozama u proleće i leto, piknicima u ostrvskim šumama obilazeći ostrvo na biciklima. Posetioce dočekuje čuveni toranj u blizini trajektnog pristaništa. Manastir Aja Jorgi i Juce Tepe su atrakcije koje morate videti na ostrvu.

Jedna od građevina u kojoj možete iskusiti izrazitu istoriju i duhovni ambijent Buiukade je manastir Aja Jorgi, koji se nalazi na ovom brdu. Crkva, suštinska građevina za pravoslavne vernike, i danas se koristi.

POVEZANA SA ISTANBULOM, ALI I DOVOLJNO DALEKO  PRINČEVSKA OSTRVA, Gradski Magazin Atraktivne istorijske zagrade

Hejbeliada, ostrvo nazvano po ovoj analogiji jer izgleda kao bisaga, drugo je po veličini ostrvo Prinčevskih ostrva. Hejbeliada je dom mnogih istorijskih građevina, kao što je Bujukada. Manastir Aja Jorgi , sinagoga Bet Jakov i crkva Aja Nikola, koji se nalaze pored litice , savršeni su za one koji žele da izađu iz istorijskog mesta u prošlosti ostrva. Bogoslovija, koja je otvorena za obuku sveštenstva, jedno je od mesta koje morate videti na ostrvu. Danas se u školi održavaju važni festivali i događaji na ostrvu. Da biste ispitali prirodu ostrva, možete posetiti park prirode Degirmenburnu biciklom ili peške.

 Svetište poznatog pripovedača Saita Faika

 Burgazada je treće po veličini ostrvo na Prinčevskim ostrvima po površini. Burgazada je dom nekoliko istorijskih građevina, veličanstvenih kuća i zadivljujućih prirodnih lepota koje možete otkriti tokom proleća. Burgazada tokom leta dobija veliku pažnju građana Istanbula zbog svojih prepoznatljivih plaža. Manastir Aja Jorgi Garibi, crkva Aja Jani i muzej Sait Faik su neke od atrakcija Burgazade koje morate videti.

Manastir Aja Jorgi Garibi dominira pogledom sa broda koji se približava i izdvaja se po svojim plavo-belim zidovima i zvonom. Muzej Saita Faika nalazi se u nekadašnjoj kući poznatog turskog pesnika i pripovedača Saita Faika Abasjanka, koji je neko vreme proveo u Burgazadi. Možete prošetati kroz Kalpazankaju, koja se nalazi na levoj strani ostrva, i napraviti zadivljujuće slike sa brda Bajrak, jedinog brda na Ostrvu, da biste uživali u prirodnoj raskoši ostrva Burgaz.

 Jedno Crveno Ostrvo

 To je najbliže ostrvo Istanbulu, tako da je Kinaliada odličan izbor za brz i miran beg. Ovo ostrvo ima malu površinu u poređenju sa susednim ostrvima. Lako je stići i do najudaljenije tačke ovog malog i simpatičnog mesta za pola sata, gde koegzistiraju mnogi ljudi iz različitih kultura. Manastir Hristos i crkva Surp Krikor Lusavorić su dve stare strukture na Kinaliadi. Crkva se izdvaja svojim izuzetnim primerima klesanja u kamenu.

 

 

O Marija Nikolić

Proveri takođe

Filmske poslastice za tekuću nedelju, Gradski Magazin

Filmske poslastice za tekuću nedelju

Svet kinematografije nas konstantno podseća na svoju beskrajnu kreativnost i sposobnost da nas transportuje u …

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja, Gradski Magazin

Program podrške za nabavku opreme: 12 miliona evra bespovratno za unapređenje poslovanja

NLB Komercijalna banka, članica najveće regionalne finansijske grupacije NLB Grupe, izabrana je kao prva od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gradski Magazin