Praznik – zaboravljamo li značenje ove reči?

Bliži nam se još jedan 14. februar. Još jedan praznik…

Kao neko ko se uvek iznova raduje praznicima, ne razumem ljudsku potrebu odbacivanja onog što predstavlja tradiciju, običaje i nešto što nosi duh našeg naroda, naših predaka, pa tako i nas samih. U ogromnoj želji da iskorenimo tudje, počeli smo da zaboravljamo ono što čini nas i naše nasledje. Da bismo cenili sebe, pre svega moramo poštovati druge. Da li smo pripadnici pravoslavne ili katoličke veroispovesti ne treba da predstavlja ni najmanju odrednicu u pogledu poklanjanja pažnje, pokazivanja ljubavi i iskrenih osećanja.

Mi, ljudi, jedini smo krivci što je većina onog dobrog u našem društvu, ili zaboravljena, ili otudjena, ili je pak dobila neki sasvim izopačen oblik i krenula putanjom koju ne razumeju i ne znaju gde vodi čak ni oni koji je slede. Praznici su dani kada se okupljamo, prisećamo se lepih trenutaka, stvaramo nove i trudimo se da sačuvamo ono dobro u nama. Ako to ne možemo svakog dana, možemo bar nekoliko dana u godini i samim tim, ne samo da smo usrećili sebe i one koje volimo nego smo im kupili najvredniji poklon. Poklon koji nema cenu, a to je LJUBAV.

To je, zapravo, odgovor na pitanje zašto nije važno na Dan zaljubljenih imati partnera da nas iznenadi, izvede na večeru, kupi poklon ili nešto četvrto. Za predivne trenutke je malo potrebno…Porodica, prijatelji, svi oni koje volimo i flaša omiljenog vina – dan će biti ispunjen.

praznik, Praznik – zaboravljamo li značenje ove  reči?, Gradski Magazin
Koji god praznik da slavimo, slavimo ga u ljubavi i slozi, slavimo ga pre svega kao ljudi, a onda kao vernici.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

EXIT, Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!, Gradski Magazin

Glasanje je počelo: EXIT ponovo u trci za najbolji evropski festival!

Višestruko nagrađivani EXIT festival i Sea Star koji EXIT tim organizuje u susednoj Hrvatskoj i …

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga, Gradski Magazin

Promocija dela „Sama među ljudima“ Ivane Blečić na Sajmu knjiga

Proteklog vikenda, na Sajmu knjiga, održana je promocija autorskog dela Ivane Blečić „Sama među ljudima“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Gradski Magazin